Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Bruno

rasa: owczarek niemiecki

rodowód: tak

boks:
K-17
numer: 1576/09
miasto: Szczecin

sterylizacja: nie
szczepienia: nie
odrobaczenie: nie

opis:
W dniu 07.12.2009 roku z ulicy Niepodległości został dowieziony pies o imieniu Milky Way Owczarek Niemiecki - czarny podpalany. Pies posiada tatuaż. Z niecierpliwością czekał na odbiór przez swojego właściciela, lecz on nie przyszedł.Jest BARDZO miły, kochany i towarzyski. Siedzi smutny w boksie i nie wie czemu jest sam bez rodziny z którą spędzał kiedyś szczęśliwy cały swój czas a teraz??? Zimno i Strasznie bo za Kratami. Pewnie zamiast niego siedzi na Kanapie York czy Shi Tzu bo na na nie jest teraz moda i nie ma z nimi takiego kłopotu co z dużymi "NIEDŹWIEDZIAMI" ???

kontakt:
Schronisko dla Bezdomnych Zwierząt
w Szczecinie
al. Wojska Polskiego 247
Szczecin 71-346 .
telefon interwencyjny
całodobowy 091 487 02 81

Posted

[quote name='kamilqax95x']Ma tatuaż a nie ma rodowodu ???

Metryka i rodowód to nie to samo.

Metryka psa jest dokumentem wystawianym hodowcy szczeniaka, przez lokalny Oddział ZKwP po przeglądzie miotu wykonanym przez sędziego kynologicznego właściwego dla danej rasy, wskazanego przez ZKwP. Metryka jest drukiem ścisłego zarachowania i jest przypisana do konkretnego osobnika numerem tatuażu wykonanego przez pracownika Związku Kynologicznego przed przeglądem miotu.

Rodowód jest to dokument wydawany przez Związek Kynologiczny w Polsce, potwierdzający, że dany psi osobnik należy do danej rasy. Dokument ten potwierdza również jakich przodków, do trzeciego pokolenia wstecz, miał dany pies.

Rodowód, na wniosek właściciela, może otrzymać wyłącznie pies posiadający metrykę urodzenia - dokument otrzymywany przy zakupie psa z hodowli zarejestrowanej w Związku Kynologicznym w Polsce.

W wyrabianiu rodowodu nie przeszkadzają też wady dyskwalifikujące do dalszego rozrodu, takie jak wnętrostwo, nieprawidłowe umaszczenie czy zły zgryz. W tym wypadku pies dostaje rodowód, jednak z adnotacją „niehodowlany”.

To tak w skrócie na temat metryki i rodowodu.:evil_lol:

Posted

Ja rozumiem :lol:.
Kamilka jest młodą dziewczyną, mogła nie wiedzieć, jaka jest różnica - teraz będzie wiedziała, że jak pies ma tatuaż, to nie jest równoznaczne z tym, że ma rodowód ;) I że metryka i rodowód to dwie różne sprawy. Sama też nie miałam o tym pojęcia, dopóki sobie swego czasu nie poczytałam trochę na ten temat :evil_lol:

Znajomy szukał takiego psa, poradziłam mu, aby przeszedł się do schroniska - psów w typie ON jest tam mnóstwo. Mieszka na moim osiedlu, porządny człowiek.
Nie wiem, czy już był, czy nie, ale podeślę mu ten wątek...

Posted

Bruno jest obecnie w siedzibie toz w kojcu :

Imię: Bruno
Rasa:
owczarek niemiecki z tatuażem
Wielkość: duży
Umaszczenie:
w typie ras
yWiek: 4 lata
Stan Zdrowia:
bardzo dobry
Kastracja / Sterylizacja:
wkrótce, na koszt TOZ
Upodobania i nawyki: Bruno to ul (więcej szczegółów ulbieniec wolontariuszy, rasowy owczarek niemiecki z tatuażem (nieczytelnym), który wskazuje tylko na hodowlę z jakiej pochodzi niestety trudno ustalić jego właściciela. Może jego "pan" sam postarał się wyrzucając go o nieczytelność tatuażu. Bruno rok lub dwa przebywał w Drogoradzu - w miejscu, do którego psy wchodzą a z którego zazwyczaj już nie wychodzą. Żył w klatce przywiązany na łańcuchu. Dzięki cierpliwości i zaangażowaniu dobrych ludzi udało się ubłagać parę staruszków, by pozwolili znaleźć dla psa nowy dom. Bruno okazał się łagodnym psem, którego rozpiera pozytywna energia. Jedyne czym był zainteresowany to przynoszeniem patyków a podchodzące do niego po drodze psy ignorował machając ogonem. Po spuszczeniu go ze smyczy okazało się ze nie jest zainteresowany ucieczką, bo niby gdzie miał uciec skoro dostał szansę na nowe życie? Szukamy dla niego dobrego domu i pana który zapewni mu to czego nie ma teraz na co dzień, czyli trochę weselszego życia bez łańcucha.
Miejsce pobytu: kojec w siedzibie TOZ
Uwagi: Oferta TOZ, dodano 27.01.2010r.
Kontakt: Biuro TOZ: (091)487-04-37 lub Opiekunka Monika: 607-701-117
Wirtualny opiekun: brak
Zaadoptuj mnie wirtualnie

• 2 weeks later...
Posted

Wyciągniecie jakieś konsekwencje wobec osoby, która go od was adoptowała i porzuciła?
Wy w ogóle sprawdzacie nowe domki, czy oddajecie psy byle komu? :roll:

Posted

z góry przepraszam za offa
kochani zapraszam
na PSIE BAZARKI z przeróżnymi nowymi akcesoriami.
Zbieramy pieniążki na psiaki z Pabianic w DT. Link do bazarku jest w podpisie bo za dużo tego jest

Posted

Cudak napisał(a):
Wyciągniecie jakieś konsekwencje wobec osoby, która go od was adoptowała i porzuciła?
Wy w ogóle sprawdzacie nowe domki, czy oddajecie psy byle komu? :roll:

Nie było mnie wtedy jeszcze w TOZ, niewiele wiem na ten temat, więc nie odpowiem, żeby nie wprowadzać nikogo w błąd.

Z informacji ważniejszych - Bruno jest teraz w DT jednego z naszych wolontariuszy, zastanawiają się wspólnie czy nie adoptować go.