kamilqax95x Posted January 22, 2010 Posted January 22, 2010 Bruno płeć: pies wiek: 4 lata 1 miesiąc rasa: owczarek niemiecki rodowód: tak boks: K-17 numer: 1576/09 miasto: Szczecin sterylizacja: nie szczepienia: nie odrobaczenie: nie opis: W dniu 07.12.2009 roku z ulicy Niepodległości został dowieziony pies o imieniu Milky Way Owczarek Niemiecki - czarny podpalany. Pies posiada tatuaż. Z niecierpliwością czekał na odbiór przez swojego właściciela, lecz on nie przyszedł.Jest BARDZO miły, kochany i towarzyski. Siedzi smutny w boksie i nie wie czemu jest sam bez rodziny z którą spędzał kiedyś szczęśliwy cały swój czas a teraz??? Zimno i Strasznie bo za Kratami. Pewnie zamiast niego siedzi na Kanapie York czy Shi Tzu bo na na nie jest teraz moda i nie ma z nimi takiego kłopotu co z dużymi "NIEDŹWIEDZIAMI" ??? kontakt: Schronisko dla Bezdomnych Zwierząt w Szczecinie al. Wojska Polskiego 247 Szczecin 71-346 . telefon interwencyjny całodobowy 091 487 02 81 Quote
agnieszka32 Posted January 23, 2010 Posted January 23, 2010 Piękny młody rodowodowy pies w schronisku :shake: Ludzie to idioci :angryy: Quote
Esfly Posted January 23, 2010 Posted January 23, 2010 To nie Milky Way, to BRUNO :) Na to imię reaguje. Quote
Esfly Posted January 23, 2010 Posted January 23, 2010 No i nie ma rodowodu - ma tylko metrykę. Uszy ma klapnięte, więc rodowód i wystawy nie wchodzą w grę. Quote
kamilqax95x Posted January 24, 2010 Author Posted January 24, 2010 Ma tatuaż a nie ma rodowodu ??? Quote
agnieszka32 Posted January 24, 2010 Posted January 24, 2010 [quote name='kamilqax95x']Ma tatuaż a nie ma rodowodu ??? Metryka i rodowód to nie to samo. Metryka psa jest dokumentem wystawianym hodowcy szczeniaka, przez lokalny Oddział ZKwP po przeglądzie miotu wykonanym przez sędziego kynologicznego właściwego dla danej rasy, wskazanego przez ZKwP. Metryka jest drukiem ścisłego zarachowania i jest przypisana do konkretnego osobnika numerem tatuażu wykonanego przez pracownika Związku Kynologicznego przed przeglądem miotu. Rodowód jest to dokument wydawany przez Związek Kynologiczny w Polsce, potwierdzający, że dany psi osobnik należy do danej rasy. Dokument ten potwierdza również jakich przodków, do trzeciego pokolenia wstecz, miał dany pies. Rodowód, na wniosek właściciela, może otrzymać wyłącznie pies posiadający metrykę urodzenia - dokument otrzymywany przy zakupie psa z hodowli zarejestrowanej w Związku Kynologicznym w Polsce. W wyrabianiu rodowodu nie przeszkadzają też wady dyskwalifikujące do dalszego rozrodu, takie jak wnętrostwo, nieprawidłowe umaszczenie czy zły zgryz. W tym wypadku pies dostaje rodowód, jednak z adnotacją „niehodowlany”. To tak w skrócie na temat metryki i rodowodu.:evil_lol: Quote
agnieszka32 Posted January 24, 2010 Posted January 24, 2010 Ja rozumiem :lol:. Kamilka jest młodą dziewczyną, mogła nie wiedzieć, jaka jest różnica - teraz będzie wiedziała, że jak pies ma tatuaż, to nie jest równoznaczne z tym, że ma rodowód ;) I że metryka i rodowód to dwie różne sprawy. Sama też nie miałam o tym pojęcia, dopóki sobie swego czasu nie poczytałam trochę na ten temat :evil_lol: Znajomy szukał takiego psa, poradziłam mu, aby przeszedł się do schroniska - psów w typie ON jest tam mnóstwo. Mieszka na moim osiedlu, porządny człowiek. Nie wiem, czy już był, czy nie, ale podeślę mu ten wątek... Quote
kamilqax95x Posted January 24, 2010 Author Posted January 24, 2010 tam pisało że ma tatuaż i nic innego więc nie myślałam czy to metryka czy rodowód:lol::oops::shake: Quote
kamilqax95x Posted January 24, 2010 Author Posted January 24, 2010 Owczarki i Owczarkowate ze SZCZECINA tu są ze szczecina to możesz mu ten wątek przesłać Quote
kamilqax95x Posted January 27, 2010 Author Posted January 27, 2010 Bruno jest obecnie w siedzibie toz w kojcu : Imię: Bruno Płeć: pies Rasa: owczarek niemiecki z tatuażem Wielkość: duży Umaszczenie: w typie ras yWiek: 4 lata Stan Zdrowia: bardzo dobry Kastracja / Sterylizacja: wkrótce, na koszt TOZ Upodobania i nawyki: Bruno to ul (więcej szczegółów ulbieniec wolontariuszy, rasowy owczarek niemiecki z tatuażem (nieczytelnym), który wskazuje tylko na hodowlę z jakiej pochodzi niestety trudno ustalić jego właściciela. Może jego "pan" sam postarał się wyrzucając go o nieczytelność tatuażu. Bruno rok lub dwa przebywał w Drogoradzu - w miejscu, do którego psy wchodzą a z którego zazwyczaj już nie wychodzą. Żył w klatce przywiązany na łańcuchu. Dzięki cierpliwości i zaangażowaniu dobrych ludzi udało się ubłagać parę staruszków, by pozwolili znaleźć dla psa nowy dom. Bruno okazał się łagodnym psem, którego rozpiera pozytywna energia. Jedyne czym był zainteresowany to przynoszeniem patyków a podchodzące do niego po drodze psy ignorował machając ogonem. Po spuszczeniu go ze smyczy okazało się ze nie jest zainteresowany ucieczką, bo niby gdzie miał uciec skoro dostał szansę na nowe życie? Szukamy dla niego dobrego domu i pana który zapewni mu to czego nie ma teraz na co dzień, czyli trochę weselszego życia bez łańcucha. Miejsce pobytu: kojec w siedzibie TOZ Uwagi: Oferta TOZ, dodano 27.01.2010r. Kontakt: Biuro TOZ: (091)487-04-37 lub Opiekunka Monika: 607-701-117 Wirtualny opiekun: brak Zaadoptuj mnie wirtualnie Quote
Esfly Posted February 7, 2010 Posted February 7, 2010 Bruno jest w DT jednego z wolontariuszy TOZ. Quote
Cudak Posted February 7, 2010 Posted February 7, 2010 Wyciągniecie jakieś konsekwencje wobec osoby, która go od was adoptowała i porzuciła? Wy w ogóle sprawdzacie nowe domki, czy oddajecie psy byle komu? :roll: Quote
katlis Posted February 7, 2010 Posted February 7, 2010 [quote name='Cudak']Wyciągniecie jakieś konsekwencje wobec osoby, która go od was adoptowała i porzuciła? Wy w ogóle sprawdzacie nowe domki, czy oddajecie psy byle komu? :roll: Wydaje mi się, że nie sprawdzają i dobrym przykładem jest ta sprawa http://www.dogomania.pl/threads/177230-Edi-mix-rottweilera-szuka-domu. Nie można nic się dowiedzieć. Quote
Cudak Posted February 7, 2010 Posted February 7, 2010 Tu też cisza: http://www.dogomania.pl/threads/146216-Szczecin-ZagineA-a-suczka-MIX-Siberian-Husky?p=13628509#post13628509 może czas wreszcie postawić na jakość adopcji, nie ich ilość... Quote
piechcia15 Posted February 7, 2010 Posted February 7, 2010 z góry przepraszam za offa kochani zapraszam na PSIE BAZARKI z przeróżnymi nowymi akcesoriami. Zbieramy pieniążki na psiaki z Pabianic w DT. Link do bazarku jest w podpisie bo za dużo tego jest Quote
Esfly Posted February 9, 2010 Posted February 9, 2010 Cudak napisał(a):Wyciągniecie jakieś konsekwencje wobec osoby, która go od was adoptowała i porzuciła? Wy w ogóle sprawdzacie nowe domki, czy oddajecie psy byle komu? :roll: Nie było mnie wtedy jeszcze w TOZ, niewiele wiem na ten temat, więc nie odpowiem, żeby nie wprowadzać nikogo w błąd. Z informacji ważniejszych - Bruno jest teraz w DT jednego z naszych wolontariuszy, zastanawiają się wspólnie czy nie adoptować go. Quote
kamilqax95x Posted February 11, 2010 Author Posted February 11, 2010 02.02.2010 W związku z poprawą warunków atmosferycznych Bruno został wykastrowany. Po zabiegu wrócił do kojca, czuje się bardzo dobrze - nie brakuje mu ochoty do spacerów i zabawy. /red/ Quote
kamilqax95x Posted February 11, 2010 Author Posted February 11, 2010 to widocznie na stronie toz źle wkleili :P Quote
Esfly Posted February 12, 2010 Posted February 12, 2010 Tymczasowi opiekunowie Bruna zdecydowali, że niedźwiedź zostanie u nich na stałe :) Quote
Recommended Posts