Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

jola_li napisał(a):
Do Osób wstawiających tu zdjęcia mam pytanie i wielką prośbę - przygotowuję scenariusze lekcji o traktowaniu zwierząt --- czy mogłabym wykorzystać dokumentację fotograficzną metamorfoz? Chodzi mi o zdjęcie "przed" i "po". Chciałabym, żeby było ich dużo, stąd trudno byłoby do wszystkich pisać, tym bardziej, że nie zawsze zamieszczający zdjęcie jest autorem.
Kiedyś już padła tu taka zgoda, dla pewności ja też spytam.
Myślę, że nawet gdyby tylko jedno serce udało się poruszyć - warto.

Czestuj sie :)

http://www.dogomania.pl/threads/21924-Metamorfozy?p=15851572&viewfull=1#post15851572

http://www.dogomania.pl/threads/21924-Metamorfozy?p=15851579&viewfull=1#post15851579

http://www.dogomania.pl/threads/21924-Metamorfozy?p=16003457&viewfull=1#post16003457

Posted

Dzięki Wam serdeczne :-)!!!!
Jest tak - od czasu do czasu - jak miałam chwilę, to zapisywałam sobie na dysku zdjęcia z tego wątku - tak do własnego użytku - żeby czasem pokrzepić się tymi cudami, które zdarzają się w oceanie nieszczęść. Teraz wymyśliłam wykorzystanie tych zdjęć - stąd moja prośba - ogólna, bo - mea culpa - nieprzewidująco nie zapisywałam Autorów...
Te metamorfozy, które mi podsunęłyście z radością wykorzystam, a potem zrobię listę imion wszystkich piesków i ew. Autorzy, którzy będą mieli zastrzeżenia powiedzą mi, a ja usunę zdjęcia z pokazu.
Tak jak mówiłam - chodzi o uwrażliwianie dzieci - głównie w szkołach podstawowych, ale i gimnazja też ew. mogą w to wejść.
W TO czyli zorganizować lekcję/ lekcje, a potem konkurs plastyczny (dla młodszych dzieci) lub literacki (dla starszych).
Jako nagrody dla 3 najlepszych prac (i może również dla szkolnej biblioteki) zostaną przesłane do szkół książki "A pies siedzi i patrzy" Barbary Borzymowskiej, wyd. Fundacja "Zwierzęta Eulalii" (oczywiście gratis) - naprawdę piękne.
Jeżeli macie kontakt z potencjalnie zainteresowanymi szkołami w Waszej okolicy - może macie dzieci w takich szkołach - zapraszam :-) -zgłaszajcie się do mnie.
Jestem w trakcie przygotowywania scenariuszy zajęć (podpowiedzi ;-)), sądzę, że na wiosnę można by ruszyć z konkursami :-).

Trzymajcie kciuki, żeby byli chętni, żeby się udało :-)! Okrutni czy obojętni dorośli są w większości straceni - o dzieci trzeba walczyć.

I jeszcze - trafiłam na takie "wyznanie":

Stworzyłem psa, by naprawić błędy jakie popełniłem tworząc człowieka.

Bóg

Posted

Agmarek napisał(a):
Jola_li ja bym chętnie przeprowadziła taką akcję w szkole (klasy ewentualnie 1-3) bo bardzo podoba mi się ten pomysł.
Moje zdjęcia są na str.185 i pewnie chętnie zobaczę je w Twoim projekcie jeśli się nadają :roll: jeśli nie, to trudno. Inne metamorfozy są jeszcze piękniejsze :razz:
Daj znać jak będziesz ruszała z projektem.

Dzięki wielkie - zapisuję sobie :-).
(Do zdjęć zajrzę za chwilę).

Posted

Jola_li ja bym chętnie przeprowadziła taką akcję w szkole (klasy ewentualnie 1-3) bo bardzo podoba mi się ten pomysł.
Moje zdjęcia są na str.185 i pewnie chętnie zobaczę je w Twoim projekcie jeśli się nadają :roll: jeśli nie, to trudno. Inne metamorfozy są jeszcze piękniejsze :razz:
Daj znać jak będziesz ruszała z projektem.

Posted

sleepingbyday napisał(a):
jola-li, koniecznie daj znac. nie mam za wiele kontaktów ze szkołami, ale moze przez siostrzeńców?

chetnie zobaczyłabym taki scenariusz, jka wygląda i jakie tematy (i jak) poruszasz...

super sprawa!

Zapisałam :-).
I oczywiście dam znać jak będę gotowa.

Posted

Jola_li ja mam znowu trzy córki,dwie w szkolnym wieku 1 i 3 klasa,trzecia od września do przedszkola ,jako wolontariuszka TOZ-u chętnie zaznajomię się z twoją pracą,może uda się zorganizować coś u nas w szkołach lub przedszkolu :)

Posted

tatankas napisał(a):
Jola_li ja mam znowu trzy córki,dwie w szkolnym wieku 1 i 3 klasa,trzecia od września do przedszkola ,jako wolontariuszka TOZ-u chętnie zaznajomię się z twoją pracą,może uda się zorganizować coś u nas w szkołach lub przedszkolu :)

Dzięki Tatankas :-)!
Zapisuję, żeby się do Ciebie zgłosić :-).

Posted

fiorsteinbock napisał(a):
Uwilbiam ten watek :)
Cioteczki, czy wysylacie zdjecia pupili do TVN Uwaga? Rozpoczynaja akcje prozwierzecą i takie metamorfozy bede dowodem, ze pies zyja tylko dzieki milosci człowieka!

A na jakis konkretny adres się wysyła? Z jakims dopiskiem? Skąd wiesz o tej akcji?

Posted

jola_li napisał(a):
Do Osób wstawiających tu zdjęcia mam pytanie i wielką prośbę - przygotowuję scenariusze lekcji o traktowaniu zwierząt --- czy mogłabym wykorzystać dokumentację fotograficzną metamorfoz? Chodzi mi o zdjęcie "przed" i "po". Chciałabym, żeby było ich dużo, stąd trudno byłoby do wszystkich pisać, tym bardziej, że nie zawsze zamieszczający zdjęcie jest autorem.

ja się zgadzam!
moja Ninka jest na stronie 149
a Aki na 274 albo 275

Posted

jola_li napisał(a):

moj Bruno:

pierwszy dzien u nas(12 kg):

brunus po kilku miesiacach :

na wycieczce:
Bruno wazy teraz 20kg, wizulnie nie zaszly jakies wielkie zmiany ,ale z wycofanego ,bojazliwego psa ,obszczekujacego wszystko co sie rusza ,zmienil sie w bardzo fajnego ,pozytywnego psiaka, W grudniu minely 3 lata odkad jest z nami.Umila i rozwesela nasze zycie.

Posted

Agmarek napisał(a):
No proszę...Moniko! To drugie zdjęcie - właściwy pies na właściwym miejscu? :evil_lol:

taaak ,a teraz to jego legowisko lezy obok naszego lozka w sypialni ..a Bruno gdzie?? ..spi pod koldra na lozku:)

Posted

monika083 napisał(a):
taaak ,a teraz to jego legowisko lezy obok naszego lozka w sypialni ..a Bruno gdzie?? ..spi pod koldra na lozku:)

No to chociaż leży obok łóżka :roll: mój pies miał ze 3 posłania i wszystkie skonsumował po czym pchał się do naszego łóżka i tak zostało do dziś :evil_lol:
Próbował spać na poduszce, ale z wielkim bólem serca musiał się przenieść w nogi :oops:
Tak patrzę na Bruna...on chyba miał być rodwailerem? Jak do Was trafił? nic nie napisałaś...

Posted

Agmarek napisał(a):
No to chociaż leży obok łóżka :roll: mój pies miał ze 3 posłania i wszystkie skonsumował po czym pchał się do naszego łóżka i tak zostało do dziś :evil_lol:
Próbował spać na poduszce, ale z wielkim bólem serca musiał się przenieść w nogi :oops:
Tak patrzę na Bruna...on chyba miał być rodwailerem? Jak do Was trafił? nic nie napisałaś...

hehe ale masz lobuza w domu:) Bruno to istny Aniol, oprocz kilku par butow,nigdy niczego nie zniszczyl.My podejrzewamy ,ze ktos kupil go jako wlasnie rottka albo dobka ,a ze nie wyrosl,to won na ulice . Zostal ponoc znaleziony i oddany do schronu. Byl tam 4 msc ,akurat przez zimne miesiace(adoptowalismy go 19 grudnia),trzasl sie z zimna i mial zapalenie oskrzeli:(

Posted

Agmarek napisał(a):
A na jakis konkretny adres się wysyła? Z jakims dopiskiem? Skąd wiesz o tej akcji?

trąbią o tym codziennie w "Uwadze" - taka sie akcja medialna teraz zrobiła po przypadkach znęcania się...