Ula_czarnuszka Posted August 3, 2008 Posted August 3, 2008 [quote name='Nuczysko']Domowa hodowla nie znaczy bez rodowodu!!! Chodziło mi o to, że czasami ktoś ma w domku rodowodową sunię i dopuszcza do innego rodowodowego pieska. [quote name='Helga&Ares'] ale tylko wtedy, gdy sunia ma hodowlankę W przeciwnym razie papierów do szczeniaka nie dostaniesz. Nie wystarczy, że rodzice mają rodowód;) Oboje rodzice muszą mieć uprawnienia hodowlane, krycie zgłoszone (wykupiona karta krycia) a następnie miot zgłoszony w ZKwP i po przeglądzie miotu można już od hodowcy kupić psa z metryką, na podstawie której wyrabia się robowód. To tak w duuużym uproszczeniu:p (po raz n-ty na dogo:razz:) Nuczysko, poszukaj hodowli na stronach swojego oddzialu ZKwP. A tak nawiasem, czemu chcesz sznaucera olbrzyma? Jeśli sie obawiasz, że nie poradzisz sobie z dużym psem, gdy będzie sprawiał problemy, to lepiej kup mniejszego.. :cool1: Quote
Helga&Ares Posted August 3, 2008 Posted August 3, 2008 no i pies oczywiście powinien mieć uprawnienia. o czym zapomniałam napisać :cool1: Quote
M@d Posted August 3, 2008 Posted August 3, 2008 Gdyby dowolne skojarzenie 2 rodowodowych psów za każdym razem dawało "psa idealnego" to zbędne były by przeglądy miotów oraz wydawanie uprawnień hodowlanych! Jeżeli "amatorska, domowa hodowla" ma na psy uprawnienia hodowlane, a kupowany pies ma metrykę i może mieć rodowód, to OK. Ale jak "bawią się" w rozmnażanie bez uprawnień hodowlanych, planu, kontroli i przeglądu miotów, to daj sobie z takim zakupem spokój. Lepiej idź do schroniska, weź podrośniętego psa, którego charakter ci się spodoba... Ja w schronisku znalazłem super-spokojnego olbrzyma i mam sielankę. Poprzedniego Sznaucia mini kupiłem (przez ignorancję) z "domowej hodowli" po PODOBNO "rodowodowych rodzicach". Jak mi tłumaczono, było ich za dużo w miocie i ten nie dostał rodowodu (co jak później ustaliłem było KŁAMSTWEM - dawno nieistniejący przepis) Był źle zsocjalizowany, nadpobudliwy i zmarł po 5 latach na dziedziczną wrodzoną wadę wątroby ... Mieliśmy kupić rodowodowego, ale trzeba było czekać kilka msc. na miot z poleconej hodowli i żona nie wytrzymała i wzięliśmy 5 letniego nieszczęśnika ze schroniska (olbrzyma) W sznaucerach w galerii masz jego historię i charakter (Lumpowe historyjki) Nierodowodowy tez może być fantastycznym psem, ale to "rosyjska ruletka"... My wzięliśmy dorosłego, bo już było widać na co/kogo wyrósł... Quote
Recommended Posts