Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Nuczysko']Domowa hodowla nie znaczy bez rodowodu!!! Chodziło mi o to, że czasami ktoś ma w domku rodowodową sunię i dopuszcza do innego rodowodowego pieska.
[quote name='Helga&Ares'] ale tylko wtedy, gdy sunia ma hodowlankę
W przeciwnym razie papierów do szczeniaka nie dostaniesz.
Nie wystarczy, że rodzice mają rodowód;)
Oboje rodzice
muszą mieć uprawnienia hodowlane, krycie zgłoszone (wykupiona karta krycia) a następnie miot zgłoszony w ZKwP i po przeglądzie miotu można już od hodowcy kupić psa z metryką, na podstawie której wyrabia się robowód.
To tak w duuużym uproszczeniu:p (po raz n-ty na dogo:razz:)

Nuczysko, poszukaj hodowli na stronach swojego oddzialu ZKwP.
A tak nawiasem, czemu chcesz sznaucera olbrzyma? Jeśli sie obawiasz, że nie poradzisz sobie z dużym psem, gdy będzie sprawiał problemy, to lepiej kup mniejszego.. :cool1:

• Replies 52
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Gdyby dowolne skojarzenie 2 rodowodowych psów za każdym razem dawało "psa idealnego" to zbędne były by przeglądy miotów oraz wydawanie uprawnień hodowlanych!
Jeżeli "amatorska, domowa hodowla" ma na psy uprawnienia hodowlane, a kupowany pies ma metrykę i może mieć rodowód, to OK.
Ale jak "bawią się" w rozmnażanie bez uprawnień hodowlanych, planu, kontroli i przeglądu miotów, to daj sobie z takim zakupem spokój.
Lepiej idź do schroniska, weź podrośniętego psa, którego charakter ci się spodoba...
Ja w schronisku znalazłem super-spokojnego olbrzyma i mam sielankę.
Poprzedniego Sznaucia mini kupiłem (przez ignorancję) z "domowej hodowli" po PODOBNO "rodowodowych rodzicach".
Jak mi tłumaczono, było ich za dużo w miocie i ten nie dostał rodowodu (co jak później ustaliłem było KŁAMSTWEM - dawno nieistniejący przepis)
Był źle zsocjalizowany, nadpobudliwy i zmarł po 5 latach na dziedziczną wrodzoną wadę wątroby ...

Mieliśmy kupić rodowodowego, ale trzeba było czekać kilka msc. na miot z poleconej hodowli i żona nie wytrzymała i wzięliśmy 5 letniego nieszczęśnika ze schroniska (olbrzyma)

W sznaucerach w galerii masz jego historię i charakter (Lumpowe historyjki)
Nierodowodowy tez może być fantastycznym psem, ale to "rosyjska ruletka"...
My wzięliśmy dorosłego, bo już było widać na co/kogo wyrósł...