Koma Posted January 21, 2010 Posted January 21, 2010 Proszę o radę bo nie wiem co robić. Dwa tygodnie temu (w poniedziałek) sunia potraktowała swoją zabawkę kostkę nieco zbyt dosłownie i podczas naszej nieuwagi zjadła jej dość dużą część Oczywiście polecieliśmy do weta gdzie sprawa została z początku nieco zbagatelizowana- podawać parafinę, i czekać, aż wyjdzie górą lub dołem... tak też się działo. Wydawało się że sytuacja wraca do normy bo przez jakieś 2 dni było wporządku ale potem znów pojawiły się wymioty i tak trwa to do dziś. Wymiotuje najczęściej wcześnie rano, ostatni raz fragment zabawki zwróciła w sobotę, od tamtej pory pojawia się już tylko gęsty śluz. Początkowo w kupie też znajdowałam ale już dużo mniejsze kawałki. Ciągłe wymioty skłoniły mnie do tego żeby jeszcze raz odwiedzić weterynarza (w poniedziałek, 2 dni temu). Zrobiliśmy rtg, na którym widać dość dużą ilość gazów nagromadzonych w jelitach, wg weta brak typowych objawów ich zablokowania. Zwłaszcza że sunia raczej regularnie się wypróżnia. Zalecenie- ponowne podawanie parafiny + nospa + ranigast. Ale że naczytałam się w internecie, że ciało obce w psim żołądku nie wróży dobrze- zabrałam dziś ze sobą zdjęcie rtg oraz to co zostało z zabawki i pojechałam skonsultować sprawę Komkowego brzuszka z innym lekarzem. I tak- wg niego na zdjęciu ewidentnie widać że w żołądku zalegają szczątki zabawki- i teraz tak- mam dziś zabrać tam sunię żeby powtórzyć badanie i zorientować się czy i co się zmieniło i zadecydować co robić. Brana pod uwagę jest także konieczność położenia suni na stół bo nie wiadomo czy psi brzuszek sobie z tą nieszczęsną zabawką poradzi Największy fragment zwymiotowanej zabawki ma ok 4cm i niestety wszystkie mają dość ostre krawędzie Co robić?? Czy faktycznie bez cięcia się nie obejdzie? Wg weta jest też inna możliwość- aby regularnie wykonywać prześwietlenie i kontrolować sytuację... jeśli jednak ciągle pojawiają się wymioty... A to jest ten potwór- i zaznaczone jaką mniej więcej część zjadła- z czego ok połowę udało mi się już powyciągać w wymiocin... Quote
dorisqa5 Posted February 11, 2010 Posted February 11, 2010 I co się dzieje z pieskiem? Czy wymioty dalej występują? A czy była robiona biochemia i morfologia? Quote
Koma Posted February 18, 2010 Author Posted February 18, 2010 Nikt nie odpisywał więc zapomniałam o tym wątku.. Wymioty występowały codziennie i sunia była wyraźnie osłabiona więc nie było sensu czekać... po badaniach i kilku konsultacjach doszliśmy do wniosku że trzeba działać. Nie udało się usunąć fragmentów zabawki za pomocą endoskopu (było ich dużo i były silnie przyklejone do ścian żołądka) dlatego konieczne okazało się ich operacyjne usunięcie... Sunia jest już 3 tygodnie po zabiegu i powoli wraca do formy :) Quote
gayka Posted February 22, 2010 Posted February 22, 2010 To super, że już po sprawie! Ta historia powinna być dla wszystkich właścicieli przestrogą przed kupowaniem zabawek a raczej przed zostawianiem psu zabawek bez kontroli. Quote
Recommended Posts