Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Wyszukiwarka mi nie działa, więc jeśli wątek już był, to musicie wybaczyć i podać linki ;)

Moje psy uwielbiają kości i surowe mięso.
Niestety, część z nich po mięsie choruje, a już szczególnie po kościach.

Wymioty, biegunki, lub obstrukcja - zależnie od psa :oops:

Mówię oczywiście o surowym mięsie.

Ale z gotowanym też nie było wesoło, dwie suki po miesiącu na gotowanym (mięso+ryż+warzywa) schudły w widoczny sposób i sierść im się zepsuła (u jednej zaostrzenie grzybicy, u drugiej łupież).

Podsumowując, żeby było wiadomo, o co mi chodzi ;)

- psy na suchym (bazowo RC) plus wszystko inne, tzn. warzywa, owoce, ser, oliwa, jajka, pieczywo... cokolwiek... i zero problemu
- psy na gotowanym i zaczyna się problem, nie wiem, czy nie tolerują podstawy żywieniowej, czy podstawy w połączeniu z dodatkami

Posted

Moje psy uwielbiają kości i surowe mięso.
Niestety, część z nich po mięsie choruje, a już szczególnie po kościach.

Wymioty, biegunki, lub obstrukcja - zależnie od psa

U nas początki barfowania też nie były wesołe, ale po kilkunastu dniach się unormowało i młoda teraz jest w świetnej kondycji, kupki idealne, sierść prawie nie wypada, łupież tylko po wieprzowinie więc z niej zrezygnowałam.
BARF to nie mięso, a mięsne kości - jak jest za dużo kości w stosunku do mięsa to Shina robi 3 megasuche kupy na jednym spacerze (nigdy z tymi cielęcymi nie mogę trafić odpowiednio :roll:), samego mięsa nie daję bo ona musi coś gryźć żeby poczuć że zjadła..
Hexa dla odmiany strasznie źle znosiła surowiznę - non stop problemy z kupami, jazdami w brzuchu, itp, więc kości dostaje raz na jakiś czas. Najgorzej było po wołowych bo jeszcze dochodziły wymioty i te całkowicie wyeliminowałam, po cielęcych jest w miarę ok, a po szyjach indyczych sraczki takie że ledwo na trawnik udawało się dobiec :roll:. Najlepiej u moich obydwu suniek sprawdzają się kurze łapki, ale ileż to można je jeść ;).

I jeszcze dodam, że kości mięsnych nie miesza się z innymi dodatkami - czyli jak pies zjada na śniadanie kość to dopiero za kilka godzin może dostać coś innego żeby nie powstał mix w brzuchu ;). No i każdy pies jest inny i inaczej reaguje na nowe pokarmy i potrzebuje różnego czasu na przystosowanie się do nowej diety.

Posted

To ja może wyjaśnię ;)

Jeśli jest surowe mięso, lub kość, to na pierwszy posiłek, a drugiego nie ma, żeby pies spokojnie trawił.

Jedna moja suka ma ponad 4 lata, druga 1.5 roku, a pies... kto to wie. Suki źle reagują zarówno na mięso, jak i na kości, mimo że mają wprowadzane od dawna i po trochu, natomiast pies ma raz tak, raz tak. W przeszłości na pewno był karmiony kośćmi, to wykazało badanie weterynaryjne po odbiorze w wyniku interwencji (złogi w przewodzie pokarmowym).

Powiem szczerze - chciałabym karmić mięsem, ale jak na razie to tylko szkodzi :(

Posted

Moje pożerają wręcz mięcho surowe. Z gnatami. Ku mojemu szczęsciu nawet zapolowały jesienią na kury sasiadów co to nam wiecznie przez płot przelażą (kury, nie sąsiedzi) i jedną upolowały i pożarły. Hura!!! Ale to było jedyne ich polowanie. W koncu labradory to psy myśliwskie!!!!
Teraz mam zamiar mlode co się niedługo wyklują też karmić mięchem - żarlo zbliżone jak najbardziej do naturalnej diety psowatych.

Posted

[quote name='Greven']Jedna moja suka ma ponad 4 lata, druga 1.5 roku, a pies... kto to wie. Suki źle reagują zarówno na mięso, jak i na kości, mimo że mają wprowadzane od dawna i po trochu, natomiast pies ma raz tak, raz tak. W przeszłości na pewno był karmiony kośćmi, to wykazało badanie weterynaryjne po odbiorze w wyniku interwencji (złogi w przewodzie pokarmowym).
A od jakich kości zaczynaliście? Ja z młodą tyle błędów narobiłam, że szkoda pisać, więc wprowadzanie surowizny trwało u nas dłużej niż jak bym wcześniej popytała dokładnie co i jak robić krok po kroku :roll:.

[quote name='Greven']Powiem szczerze - chciałabym karmić mięsem, ale jak na razie to tylko szkodzi
Na wątku barfowym pisałam tak co najmniej z 5 razy, a teraz jestem szczęśliwa że jednak się nie poddałam :razz:.

Posted

panbazyl napisał(a):
Ku mojemu szczęsciu nawet zapolowały jesienią na kury sasiadów co to nam wiecznie przez płot przelażą

No faktycznie, jest się z czego cieszyć.

Do mnie notorycznie wchodzą koty i źrebaki sąsiada. Może też zacznę szczuć.

Posted

Greven napisał(a):
No faktycznie, jest się z czego cieszyć.

Do mnie notorycznie wchodzą koty i źrebaki sąsiada. Może też zacznę szczuć.

ja nie szczuję nikogo na nic!!! Ja mam ogrodzoną posesję i swoje zwierzaki trzymam na swoim terenie i nie pozwalam im przechodzić do sąsiadów. A jeśli sąsiedzi podkopują pod siatką dziury żeby ich kury łazily po moich trawnikach - bo u nich już wszystko wyjadly, to uważam, że pies na swojej zagrodzie równy wojewodzie!
Moi sąsiedzi mają takie zwyczaje - jak u nich zasiane grzędy to trzymają kury w zamknięciach, ale jak ja posieję coś to można do mnie wpuszczać. proste????
a poza tym kura to źródło mięsa.
A co do tematu mięsa - to popatrz sobie na topik o barfie - tam znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.