Autodiagnostyka Posted January 20, 2010 Posted January 20, 2010 Witam mam takie pytanie na temat gubienia siersci przez dlugowlosego owczarka niemieckiego.Otoz piesek ma 9 miesiecy i zauwazylem,ze przy tylnych nogach zbieraja mu sie zwalki siersci.Ogromne ilosci.Wyczesuje to codziennie ,ale codziennie jest tego dosc duzo.Czy to normalne?Czy to piesek odzienie zmienia czy co? Quote
FLY Posted January 20, 2010 Posted January 20, 2010 Normalne;) tez mam psa w tym wieku..i sierść wszędzie. jest sporo preparatów/odżywek itp poprawiających jakośc sierści i skóry i przyspieszających proces linienia- ale to niech się inni wypowiedzą czy to skuteczne, my stosujemy tylko siemie lniane:) pozdrawiam Quote
Grey Posted January 20, 2010 Posted January 20, 2010 Sukcesem będzie dobranie dobrego grzebienia i czesanie , a dokładniejsze usunięcie zbędnego włosa i podszerstka nastąpiłoby po zastosowaniu trymerów Marsa. Pies jest w okresie rozwoju i musi być odpowiednio żywiony. Stosowanie szczotki , co jest często stosowane jest mało skuteczne i dla psa jest nie przyjemne. Quote
Sylwia M. Posted January 21, 2010 Posted January 21, 2010 Autodiagnostyka a czym karmisz? Witaminy podajesz? Quote
Autodiagnostyka Posted January 22, 2010 Author Posted January 22, 2010 [quote name='Sylwia M.']Autodiagnostyka a czym karmisz? Witaminy podajesz? Witam.Karmie karma Royal Canin Herman Sheperd plus domowe jedzenie jak jest czas ryz itp. Quote
Sylwia M. Posted January 24, 2010 Posted January 24, 2010 U mnie z moją poprzednią ONką też był taki problem, bardzo liniała. Zaczęłam chodzić do weterynarza, zaraz zapytał o karmę. Ja wtedy podawałam jajko na surowo w całości, jak liniała bardziej - to jajeczek więcej - okazało się, że psy białka nie trawią surowego (można podawać tylko żółtko) białko musi być gotowane. Dlatego pytałam. Moja obecna sunia, nie gubi włosa, dodaję do jedzenia gotowane siemię lniane + olej z winogron. Nie zaszkodzi, a może pomoże? Czy, to jest pierwszy Twój ONek? Ta rasa, niestety ma podszerstek i w czasie linienia trzeba się nieźle "napracować". Quote
Autodiagnostyka Posted January 24, 2010 Author Posted January 24, 2010 [quote name='Sylwia M.']U mnie z moją poprzednią ONką też był taki problem, bardzo liniała. Zaczęłam chodzić do weterynarza, zaraz zapytał o karmę. Ja wtedy podawałam jajko na surowo w całości, jak liniała bardziej - to jajeczek więcej - okazało się, że psy białka nie trawią surowego (można podawać tylko żółtko) białko musi być gotowane. Dlatego pytałam. Moja obecna sunia, nie gubi włosa, dodaję do jedzenia gotowane siemię lniane + olej z winogron. Nie zaszkodzi, a może pomoże? Czy, to jest pierwszy Twój ONek? Ta rasa, niestety ma podszerstek i w czasie linienia trzeba się nieźle "napracować". Witam.Wczesniej mialem krótkowłosego ale nie trzymalem go wogole w domu byl to pies.Ta jest długowlosa natomiast i trzymam ja w domu i na podwórku.Daje cale jajko surowe raz gora dwa na tydzien z witaminami czasami Osteovit. Pzdr Ponizej linko do wyglądu pieska: http://www.dogomania.pl/threads/174072-Candy-DON Dzieki za odpowiedz:) Quote
Sylwia M. Posted January 25, 2010 Posted January 25, 2010 Fajny psiak, sierść ma ładną błyszczącą, jak miałaś wcześniej ONka, to widzisz różnicę w wypadaniu. Moja obecna sunia, jest w wieku Twojego pieska, też siedzi w domu i ogrodzie, ale obecnie nic nie gubi. Poprzednia(też dom+ogród) - zawsze miała z tym problem i żyliśmy w "symbiozie" z włosami. Może ktoś z większym doświadczeniem, tu wpadnie i jeszcze coś doradzi.:) Quote
Moris Posted January 22, 2011 Posted January 22, 2011 Jakie szczotki polecacie najbardziej dla DONków ? Co macie sprawdzone ? Quote
anorektyczna.nerka Posted January 25, 2011 Posted January 25, 2011 Ja polecam grzebienie: rzadki, standardowy i gęsty, ten drugi niech będzie obrotowy i efekty będą zadowalające. Ja używam standardowego i rzadkiego grzebienia + furminator na husky, ale nie jestem pewna czy furminator się sprawdzi na długowłosym owczarku. I nie ma sensu kupować drogich grzebieni, ważne tylko żeby były metalowe, bo plastik może elektryzować włos. I nie bierz sprattsa, bo są nieodpowiednio wyważone. Quote
Recommended Posts