Yorkomanka Posted January 19, 2010 Posted January 19, 2010 mój 8 miesięczny Duś ma 5 mlecznych ząbków 2 górne kły i 3 przednie między tymi kłami ( nie wiem jak się nazywają) i raczej już nie wypadną. Dla mnie nie musi mieć pięknego zgryzu w wystawach i tak nie może brać udziału ale słyszałam kiedyś że na tych ząbkach zbiera się kamień i nie wiem co robić Quote
ladyyork Posted January 19, 2010 Posted January 19, 2010 Yorkomanka napisał(a):mój 8 miesięczny Duś ma 5 mlecznych ząbków 2 górne kły i 3 przednie między tymi kłami ( nie wiem jak się nazywają) i raczej już nie wypadną. Dla mnie nie musi mieć pięknego zgryzu w wystawach i tak nie może brać udziału ale słyszałam kiedyś że na tych ząbkach zbiera się kamień i nie wiem co robić Czy stałe siekacze mu już wyszły ,a kły ,już stałe są?? Jeśli tak i sa wielkością do połowy mleczaków to trza rwać ,a jak nie ma jeszcze stałych lub są malutkie nie rwij jeszcze, by nie uszkodzić korzeni zębów stałych Quote
Karolina. Posted January 20, 2010 Posted January 20, 2010 A ruszają mu się choć trochę? Jeśli tak, to ja bym się jeszcze wstrzymała z wyrywaniem. Tylko wtedy trzeba by było spróbować je 'rozruszać' jeszcze bardziej, dawać do gryzienia kostki, bawić się w przeciąganie itd. Gorzej jeśli mocno siedzą, to wtedy już raczej trzeba usuwać... Quote
Lili11 Posted January 21, 2010 Posted January 21, 2010 Mojej Lilce trzeba bylo usuwać mleczaki i to tak mocno siedziały że weterynarz robił to w 3ech turach bo nie można byl wszystkich od razu ,ja odkupiłam ją już starszą podobno miała 4 miesiące ale wet stwierdził że miała więcej. Była w strasznym stanie świerzb w uszach łupież i strasznie chuda i stale się trzęsąca tak się bała mężczyzn. Byliśmy na giełdzie i gdy zobaczyłam tą bidulkę to musiałam ją wziąść odkupić, tak mi jej żal było. Musiała mieć również usuwany kamień. Weterynarz gdy ją zobaczył to nie rokował dobrze. Dziś ma 5 lat podobno, bo ci państwo mieli dosłać książeczkę ale ani książeczki ani na telefon i podany adres (wymyślony) nikt nie odpowiadał. Jest zdrowa ma proste ząbki i bardzo kochana. Quote
karkakarka Posted January 21, 2010 Posted January 21, 2010 Tolka też miała wyrywane na swoje 6 miesięcy. I to około 8 zębów na raz :) Quote
Princess_York Posted January 21, 2010 Posted January 21, 2010 Arwi miała coś koło 6 wyrywanych , do tej pory mam je schowanie ;) . Te kły które były nie widoczne były 2 razy większe niż te które było widać:-o .. i wcale się nie ruszały aż obok wyszły już stałe i nie było wyboru . Quote
Recommended Posts