Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Niunia ma 8 miesięcy. Jest drobniutka panienką w typie ratlerka (odrobinę większa) o cudownym umaszczeniu.
Suczka już trzeci raz wróciła z adopcji. Większość zarzutów stawianych przez poprzednich właścicieli nie potwierdziła się. Maleńka zachowuje czystość w domu. Chętnie się uczy i co najważniejsze nie jest bardzo głośna.
Nigdy nie miałam w domu pieska małej rasy i zawsze wyobrażałam sobie,że szczególnie ratlerki są złośliwe, szczekliwe i trudne do opanowania. Niunia, natomiast szczeka tylko jak przychodzi ktoś nowy,albo gdy usłyszy nieznany dźwięk i się przestraszy. Nie ma w niej za grosz agresji, nawet jak się kogoś boi,to liże po rękach przy próbie pogłaskania.
Z charakteru jest bardzo pinczerowata :) Widać,że to typowy piesek jednego pana. Bardzo szybko się u nas zadomowiła, ale z nikim oprócz mnie nie chce wyjść na spacer. Jest też trochę zaborcza. Nie lubi, kiedy nasz rezydent przytula się do mnie,albo kiedy biorę córkę na ręce. Podskakuje przy tym jak piłka i popiskuje.
Myślę,że powinna trafić do osoby, która rozumie, że to nie tylko słodka maskotka, ale przede wszystkim piesek o sporym temperamencie. Niunia potrzebuje sporo ruchu. Uwielbia zabawy pluszakami,ale tylko tymi dużymi. Miniaturowymi misiami i piłeczkami raczej szybko się nudzi. Bardzo marznie na spacerkach, więc nie ma szansy się wybiegać. Trzeba zapewnić jej solidna porcję ruchu w domu.
Sunia nie była uczona żadnych komend i to chyba kolejny problem poprzednich domków. Noszono ją na rękach, pozwalano spać w łóżku,ale niczego nie wymagano. A ona lubi się uczyć i myślę,że jeśli w domu będą ustalone jasne zasady co wolne, a czego nie, to Niunia odzyska poczucie bezpieczeństwa, bo widać,że jest bardzo zdezorientowana tymi ciągłymi zmianami.
Uff, ale dużo wyszło.
Podsumowując zachęcam do ŚWIADOMEJ adopcji pinczera ;)

• Replies 72
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Guest monia3a
Posted

Znalazłam w końcu ;)
Ninia jest słodką dziewczynką i mam nadzieję, że w końcu trafi na ten właściwy domek.

Guest monia3a
Posted

Niestety bardzo trudno uchwycić jej delikatność na zdjęciach.
W opicie jest napisane, że jest mała i ludzie muszą uwierzyć na słowo. Ja jak dostałam fotki Niuni z byłego domku i opis, że waży 8 kg to pomyślałam, że duża z niej panna. Okazała się na żywo być kruszynką :)

Może zrobi ktoś banerek dla maleńkiej ??

Posted

marlenka napisał(a):
Ona ma ogonek uciachany czy mi coś na oczy padło ???

Tak ma ciachnięty ogonek. Ktoś chyba na siłe chciał z niej zrobić ratlerka.

A mordkę to ma jak ta wiewiórka z Epoki lodowcowej :)

Posted

Acha ... :) własnie zwróciłam uwagę na jej mordke , Nugat to tak wygląda jak ziewa . "Sysunia ostatnia w tym sezonie " może ją szyszunia nazwiesz?? A ja Nugata - wypłosz:)

Guest monia3a
Posted

Cała trójka miała uciachane ogonki, braciszek i siostrzyczka byli puchaci tylko Niunia była gładkowłosa i od samego początku przypominała ratlerkowate coś ;)

Posted

Dziewczyny, to podpowiedzcie jeszcze gdzie mam kupić jej jakiś kubraczek,bo nasze spacery trwają dosłownie po 30 sekund i mała ciągnie do domu skacząc na trzech łapkach.

Żebyście widziały jak ona bawiła się dziś z moim Snupkiem. Ma panienka charakterek:) Zabiera mu jego kość i ucieka z nią po całym domu. Jak Snupek podchodzi, to warczy na niego i gryzie za nos.

Już dwa razy słyszałam,że Niunia wygląda jak miniaturka hieny :roll:

Marlenka tak patrzę na Nugata i one rzeczywiście mają ze soba coś wspólnego, te wyłupiaste oczy:cool3:

Guest monia3a
Posted

Asiu Bożena ostatnio kupowała kubraczki dla swoich psiaków w Kakadu w galerii Alfa, takie robione na drutach sweterki i płaciła coś koło 20 złotych. Ona ma sznaucery miniaturowe. Może ciotka Monia sprezentuje maleńkiej taki kubraczek:) będę w czwaretk na dyzurku to mogę wskoczyć i kupić :)

Asika5 fajnie, że jesteś :) choć Ty jedna nas odwiedziłaś ;)

Posted

monia3a napisał(a):
Asiu Bożena ostatnio kupowała kubraczki dla swoich psiaków w Kakadu w galerii Alfa, takie robione na drutach sweterki i płaciła coś koło 20 złotych. Ona ma sznaucery miniaturowe. Może ciotka Monia sprezentuje maleńkiej taki kubraczek:) będę w czwaretk na dyzurku to mogę wskoczyć i kupić :)

Ciociu Moniu jeśli Ci to nie sprawi problemu, to bardzo byłybyśmy wdzięczne za kubraczek :loveu:

Zapomniałam,że Ty w czwartki jesteś na dyżurze i przyjechałam specjalnie z Niunią, żebyś ją zobaczyła:oops:

Guest monia3a
Posted

Nie ma problemu :) zapraszam i w czwartek :)
Bożena mocno kibicuje Niuni więć również chętnie ją zobaczy :)

Posted

monia3a napisał(a):
Nie ma problemu :) zapraszam i w czwartek :)
Bożena mocno kibicuje Niuni więć również chętnie ją zobaczy :)

Ja poprosze 2 takie kubraczki dla mojego Nugata i Baraka prześlę kasę na wskazane konto plisssssss. Nugat wielkości jamnika tylko tłuściejszy Barak pies 10 kg sięga głową do kolana wielkości foksteriera .

Guest monia3a
Posted

marlenka napisał(a):
Ja poprosze 2 takie kubraczki dla mojego Nugata i Baraka prześlę kasę na wskazane konto plisssssss. Nugat wielkości jamnika tylko tłuściejszy Barak pies 10 kg sięga głową do kolana wielkości foksteriera .

Sprawdzę jutro czy są i jeśli będą to kupię. Zmierz tylko długość psa od łapek do pupy ? albo długość między łapkami. Kurcze nie wiem jak się mierzy psa do kubraczka :oops:

Posted

[quote name='monia3a']Wstawiłam Niuńkę do mikropiesków: http://www.dogomania.pl/threads/176778-MIKROPSY-w-potrzebie?p=13932493

Dzięki, a ja wczoraj przez pół wieczora szukałam właśnie tego wątku. To nowe dogo chyba mnie nie lubi :(

Zmierzyłam Niunię. Nie wiem, które potrzebne, ale chyba te wystarczą.
obwód szyji: 26 cm
obwód klatki (mierzony za przednimi łapkami: 37cm
długość od szyji do ogonka: ok 40 cm

Posted

monia3a napisał(a):
Sprawdzę jutro czy są i jeśli będą to kupię. Zmierz tylko długość psa od łapek do pupy ? albo długość między łapkami. Kurcze nie wiem jak się mierzy psa do kubraczka :oops:

Zmierze spoko , i jutro wstawię wymiary :)

Guest monia3a
Posted

plinka dziękuję :)

Trzeba szybko dla |Niuni znaleść domek bo niestety Asia już wymiękła a my nie możemy sobie pozwolić na stratę kolejnego DT ;)

Posted

Monia nie szybko, nie szybko. Domek ma być najlepszy na świecie!!!
Jeszcze raz dziękujemy za sweterek. Niuńka czuje się w nim świetnie i chętniej spaceruje. Dziś byliśmy już na 15 minutowym spacerku, a teraz trwa psie szaleństwo, tzn psy dwa plus 5 cm pluszak :) Ciągają go obydwa naraz. Komicznie to wygląda:p

Plinka super banerki, tylko proszę powiedzcie jak je wstawić, bo jakaś ograniczona jestem :.