joanna83 Posted January 19, 2010 Posted January 19, 2010 Niunia ma 8 miesięcy. Jest drobniutka panienką w typie ratlerka (odrobinę większa) o cudownym umaszczeniu. Suczka już trzeci raz wróciła z adopcji. Większość zarzutów stawianych przez poprzednich właścicieli nie potwierdziła się. Maleńka zachowuje czystość w domu. Chętnie się uczy i co najważniejsze nie jest bardzo głośna. Nigdy nie miałam w domu pieska małej rasy i zawsze wyobrażałam sobie,że szczególnie ratlerki są złośliwe, szczekliwe i trudne do opanowania. Niunia, natomiast szczeka tylko jak przychodzi ktoś nowy,albo gdy usłyszy nieznany dźwięk i się przestraszy. Nie ma w niej za grosz agresji, nawet jak się kogoś boi,to liże po rękach przy próbie pogłaskania. Z charakteru jest bardzo pinczerowata :) Widać,że to typowy piesek jednego pana. Bardzo szybko się u nas zadomowiła, ale z nikim oprócz mnie nie chce wyjść na spacer. Jest też trochę zaborcza. Nie lubi, kiedy nasz rezydent przytula się do mnie,albo kiedy biorę córkę na ręce. Podskakuje przy tym jak piłka i popiskuje. Myślę,że powinna trafić do osoby, która rozumie, że to nie tylko słodka maskotka, ale przede wszystkim piesek o sporym temperamencie. Niunia potrzebuje sporo ruchu. Uwielbia zabawy pluszakami,ale tylko tymi dużymi. Miniaturowymi misiami i piłeczkami raczej szybko się nudzi. Bardzo marznie na spacerkach, więc nie ma szansy się wybiegać. Trzeba zapewnić jej solidna porcję ruchu w domu. Sunia nie była uczona żadnych komend i to chyba kolejny problem poprzednich domków. Noszono ją na rękach, pozwalano spać w łóżku,ale niczego nie wymagano. A ona lubi się uczyć i myślę,że jeśli w domu będą ustalone jasne zasady co wolne, a czego nie, to Niunia odzyska poczucie bezpieczeństwa, bo widać,że jest bardzo zdezorientowana tymi ciągłymi zmianami. Uff, ale dużo wyszło. Podsumowując zachęcam do ŚWIADOMEJ adopcji pinczera ;) Quote
Guest monia3a Posted January 19, 2010 Posted January 19, 2010 Znalazłam w końcu ;) Ninia jest słodką dziewczynką i mam nadzieję, że w końcu trafi na ten właściwy domek. Quote
joanna83 Posted January 19, 2010 Author Posted January 19, 2010 Monia na pierwszych dwóch zdjęciach ona wygląda na dużą psinkę. W ogóle ciężko zrobić zdjęcie oddające w pełni jej urodę :) Quote
Guest monia3a Posted January 19, 2010 Posted January 19, 2010 Niestety bardzo trudno uchwycić jej delikatność na zdjęciach. W opicie jest napisane, że jest mała i ludzie muszą uwierzyć na słowo. Ja jak dostałam fotki Niuni z byłego domku i opis, że waży 8 kg to pomyślałam, że duża z niej panna. Okazała się na żywo być kruszynką :) Może zrobi ktoś banerek dla maleńkiej ?? Quote
marlenka Posted January 19, 2010 Posted January 19, 2010 Ona ma ogonek uciachany czy mi coś na oczy padło ??? Quote
joanna83 Posted January 19, 2010 Author Posted January 19, 2010 marlenka napisał(a):Ona ma ogonek uciachany czy mi coś na oczy padło ??? Tak ma ciachnięty ogonek. Ktoś chyba na siłe chciał z niej zrobić ratlerka. A mordkę to ma jak ta wiewiórka z Epoki lodowcowej :) Quote
marlenka Posted January 19, 2010 Posted January 19, 2010 Acha ... :) własnie zwróciłam uwagę na jej mordke , Nugat to tak wygląda jak ziewa . "Sysunia ostatnia w tym sezonie " może ją szyszunia nazwiesz?? A ja Nugata - wypłosz:) Quote
Guest monia3a Posted January 19, 2010 Posted January 19, 2010 Cała trójka miała uciachane ogonki, braciszek i siostrzyczka byli puchaci tylko Niunia była gładkowłosa i od samego początku przypominała ratlerkowate coś ;) Quote
marlenka Posted January 19, 2010 Posted January 19, 2010 Monia dobrze ze ona nie słyszy jak mówisz o niej "cos " :) Quote
asika5 Posted January 19, 2010 Posted January 19, 2010 melduje się na wątku Niuni i przyłączam się do szukania jej domku taka kruszynka musi mieć cudowny domek Quote
joanna83 Posted January 19, 2010 Author Posted January 19, 2010 Dziewczyny, to podpowiedzcie jeszcze gdzie mam kupić jej jakiś kubraczek,bo nasze spacery trwają dosłownie po 30 sekund i mała ciągnie do domu skacząc na trzech łapkach. Żebyście widziały jak ona bawiła się dziś z moim Snupkiem. Ma panienka charakterek:) Zabiera mu jego kość i ucieka z nią po całym domu. Jak Snupek podchodzi, to warczy na niego i gryzie za nos. Już dwa razy słyszałam,że Niunia wygląda jak miniaturka hieny :roll: Marlenka tak patrzę na Nugata i one rzeczywiście mają ze soba coś wspólnego, te wyłupiaste oczy:cool3: Quote
Guest monia3a Posted January 19, 2010 Posted January 19, 2010 Asiu Bożena ostatnio kupowała kubraczki dla swoich psiaków w Kakadu w galerii Alfa, takie robione na drutach sweterki i płaciła coś koło 20 złotych. Ona ma sznaucery miniaturowe. Może ciotka Monia sprezentuje maleńkiej taki kubraczek:) będę w czwaretk na dyzurku to mogę wskoczyć i kupić :) Asika5 fajnie, że jesteś :) choć Ty jedna nas odwiedziłaś ;) Quote
joanna83 Posted January 20, 2010 Author Posted January 20, 2010 monia3a napisał(a):Asiu Bożena ostatnio kupowała kubraczki dla swoich psiaków w Kakadu w galerii Alfa, takie robione na drutach sweterki i płaciła coś koło 20 złotych. Ona ma sznaucery miniaturowe. Może ciotka Monia sprezentuje maleńkiej taki kubraczek:) będę w czwaretk na dyzurku to mogę wskoczyć i kupić :) Ciociu Moniu jeśli Ci to nie sprawi problemu, to bardzo byłybyśmy wdzięczne za kubraczek :loveu: Zapomniałam,że Ty w czwartki jesteś na dyżurze i przyjechałam specjalnie z Niunią, żebyś ją zobaczyła:oops: Quote
Guest monia3a Posted January 20, 2010 Posted January 20, 2010 Nie ma problemu :) zapraszam i w czwartek :) Bożena mocno kibicuje Niuni więć również chętnie ją zobaczy :) Quote
marlenka Posted January 20, 2010 Posted January 20, 2010 monia3a napisał(a):Nie ma problemu :) zapraszam i w czwartek :) Bożena mocno kibicuje Niuni więć również chętnie ją zobaczy :) Ja poprosze 2 takie kubraczki dla mojego Nugata i Baraka prześlę kasę na wskazane konto plisssssss. Nugat wielkości jamnika tylko tłuściejszy Barak pies 10 kg sięga głową do kolana wielkości foksteriera . Quote
Guest monia3a Posted January 20, 2010 Posted January 20, 2010 marlenka napisał(a):Ja poprosze 2 takie kubraczki dla mojego Nugata i Baraka prześlę kasę na wskazane konto plisssssss. Nugat wielkości jamnika tylko tłuściejszy Barak pies 10 kg sięga głową do kolana wielkości foksteriera . Sprawdzę jutro czy są i jeśli będą to kupię. Zmierz tylko długość psa od łapek do pupy ? albo długość między łapkami. Kurcze nie wiem jak się mierzy psa do kubraczka :oops: Quote
Guest monia3a Posted January 20, 2010 Posted January 20, 2010 Wstawiłam Niuńkę do mikropiesków: http://www.dogomania.pl/threads/176778-MIKROPSY-w-potrzebie?p=13932493 Quote
joanna83 Posted January 20, 2010 Author Posted January 20, 2010 [quote name='monia3a']Wstawiłam Niuńkę do mikropiesków: http://www.dogomania.pl/threads/176778-MIKROPSY-w-potrzebie?p=13932493 Dzięki, a ja wczoraj przez pół wieczora szukałam właśnie tego wątku. To nowe dogo chyba mnie nie lubi :( Zmierzyłam Niunię. Nie wiem, które potrzebne, ale chyba te wystarczą. obwód szyji: 26 cm obwód klatki (mierzony za przednimi łapkami: 37cm długość od szyji do ogonka: ok 40 cm Quote
marlenka Posted January 20, 2010 Posted January 20, 2010 monia3a napisał(a):Sprawdzę jutro czy są i jeśli będą to kupię. Zmierz tylko długość psa od łapek do pupy ? albo długość między łapkami. Kurcze nie wiem jak się mierzy psa do kubraczka :oops: Zmierze spoko , i jutro wstawię wymiary :) Quote
Guest monia3a Posted January 21, 2010 Posted January 21, 2010 plinka dziękuję :) Trzeba szybko dla |Niuni znaleść domek bo niestety Asia już wymiękła a my nie możemy sobie pozwolić na stratę kolejnego DT ;) Quote
joanna83 Posted January 21, 2010 Author Posted January 21, 2010 Monia nie szybko, nie szybko. Domek ma być najlepszy na świecie!!! Jeszcze raz dziękujemy za sweterek. Niuńka czuje się w nim świetnie i chętniej spaceruje. Dziś byliśmy już na 15 minutowym spacerku, a teraz trwa psie szaleństwo, tzn psy dwa plus 5 cm pluszak :) Ciągają go obydwa naraz. Komicznie to wygląda:p Plinka super banerki, tylko proszę powiedzcie jak je wstawić, bo jakaś ograniczona jestem :. Quote
Recommended Posts