Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

:D :agrue: Co możecie napisać mi o Collie?? Jakie one są? Szybko się uczą, ile potrzebuują jedzenia,

co lubią a czego nie? Czym je czesać!! Czekam na wasze wszystko co związane z KOLAKAMI!!!

Posted

Zdzichu ... adres który podałeś.. to fajna stronka ... ale zastanawiam sie jak to jest.. jedne colli są mniej "owłosione" a inne bardziej :lol: jak to jest ... taka natura czy właściciele tak obcinają???

Posted

Flaire .. nie o to mi nie chodzi .. wiem ze sa cooli długo i krótko .. ;) ale mnie chodzi o cos takiego .. Colli długowłose.. mają na sobie takie fontanny .. bardzo dużo siersci a inne o wiele mniej .. włos jest długi ale nie mają go tak sporo ... :o wiec pytam czy właściciele je obcinają czy też taka natura...

Posted

Collie się nie strzyże, ale collie potrafią bardzo linieć. Suczka moich przyjaciól wygląda przed i po zrzuceniu sierści jak dwa różne psy. Więc to może to.

Ale również jest prawdą, że natura obdarowuje różnych osobników różnie, więc jedni mają bogatszą szatę, a inni uboższą. Więc raczej widzisz efekty natury, bo jeszcze nigdy nie słyszałam o strzeżeniu collie (ale z drugiej strony żyję na tyle długo, że już prawie wszystko przestało mnie dziwić, więc może istnieje ktoś, kto Collie strzyże :roll: ).

Posted
Flaire.. no to chyba masz rację .. jedni sa bardzij obdarzeni przez nature a inni mniej .. tak jak u ludzi.. ;)
<---- :wink: , niektóre collie mają np. bardziej bujna kryze od pozostałych ...
  • 3 months later...
Posted

żaba14

to ile kolak ma futra zalezy od wielu rzeczy.

Po pierwsze: jest to cecha dziedziczna i zaraz po urodzeniu widać który maluch ma najwięcej futra.Wiadomo, że jeśli rodzice mają bujną szatę to jest wieksze prawdopodobieństwo, że szczeniaki będę takie same lub lepsze.

Po drugie: ilość futra zalezy od płci.Zawsze suczki mają mniej futra choć teraz już to zanika.Kazdy hodowca stara się wyhodować puszystego psiaka i puszystą sunię.

Po trzecie: to jaka jest gęstość futra zalezy też od miejsca gdzie mieszkamy i gdzie pies spędza większość czasu.Psy mieszkające w miastach w mieszkaniach miałyby grubsze futro gdyby żyły np. w górach i przebywały przez większość czasu na dworzu.

Pewnie jest jeszcze wiele czynników które wpływają na obiętość włosa u collie, ale nie będziemy ich już wiecej wymieniać.Sądzę, że te argumenty są najistotniejsze.

Pozdrawiam!!!

W razie pytań zapraszam do korespondencji: lovely_dream_collies_@op.pl