Barbelka Posted February 11, 2006 Posted February 11, 2006 Prepuszczam ze uzywa sie wzorce FCI dla ras. Gdzie moge znlesc wersje po Polsku. Szukam wrzorzec mojej Rasy (Norsk Elghund Gra/Norweski Elghund Szary/Norweski Pies Na Losie/Norwegian Elkhound). Widzialam pisane absolutne bzdury na temat mojej rasy i chcialam uzasadnic spreciwny poglad urzywajac paragrafy z Wzorca. Quote
karenina Posted February 11, 2006 Posted February 11, 2006 http://www.naszepsy.pl/rasa_wzorzec.asp?rasa=422 Pozdrawiam Quote
Barbelka Posted February 12, 2006 Author Posted February 12, 2006 Dziwi mi ze we wzorcu Polskim nic nie pisze o tak waznym harakterze???? Patrzac na Angielski tlumaczenia FCI wzorca 242 Pisze: Behaviour/character, Fearless (nieustraszony), energetic (energiczny), brave (odwazny). Dlaczego nie jest to pretlumaczone. Preciesz pies bez odpowiedniego charakteru danej rasy to nie typowy. A jak ma ktos to wiedziec jesli nie jest ta najwazniejsza checa nawet wspomniona i wlaczona w wzorcu. Angielski wrzozec wymaga: Characteristics: A Hardy (silny) hunting (Misliwy) Spitz with (z) a Bold (smialym) energetic (energicznym)disposition (sposobem bycia). Temperament: Friendly (Przyjacielski), Inteligent (rozumny), and Independant (samodzielny) without any sign of nervousnes (bez znakow nervowosci). Nic dziwnego ze potrafia miec ludzie tak bledna opinie rasy jak tu poddane: http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=8103&page=2 Bardzo mnie bli ze tak zadko spotykana rasa moze jednak miec czlonkow poszukiwajac nowego domu, i ze tak bledne informacje sa o tej rasie. Z takiej opini nie znajac ich tak dobrze nie chcialma bym miec takiego psa, a jednak znajac je tak dobrze i to wielu egzemplarzy swoich i innych hodowcow i zwyklych rodzin, to wiem ze to dlam mnie nie mogla byc inna rasa. Moj znajomy jusz zadzialal (bo hodowca jedyny z przed lat nie zyje) i znalazl wlasciciela dla psa ktory jusz od miesiecy byl w schronisku, a terz poinformowany o tych dwoch jusz ma dla nich miejce u znajomych co znaja i kochaja ta rase. Wydaje mi sie ze przyszedl jusz czas w Polsce na specificzne organizacje (moze prez kluby rasy jak najczesciej tu w Angli zaczeli) ktore sie zajmuja osobnikami rasy potrzebujac pomocy. Milosnicy dannej rasy (lup w Polskim przypadku grup ras) jest najlepszym zrodlem informacji, pomocy, i miejsce gdzie chectni nabycia sie doroslego psa moga sie zwrocic. Oczywiscie na pierwszym miejscu jest obowiazek kazdego hodowcy godnego tej nazwy byc odpowiedzialny za kazde sczenie pochodzac z hodowli, i powinien w kazdym czasiwe pomoc znalesc im nowe miejsce lub wziasc ich do siebie lub oplacic koszta utrzymani do tego czasu co nie znajdzie sie nowy dom. Quote
Honey Posted February 12, 2006 Posted February 12, 2006 Nie wszystkie "wzorce" podane na stronie naszepsy.pl są oficjalnymi wzorcami rasy. To co jest w linku to jedynie jakaś skrócona wersja mająca w założeniu dawać jakiekolwiek wyobrażenie o rasie. W przypadku małospotykanych ras może być taka sytuacja, że nie ma jeszcze oficjalnego polskiego wzorca. Tak jest na przykład z wyżłami, które hoduję. Wzorzec na swojej www przetłumaczyłam sobie sama, oficjalnego jeszcze nie ma... Quote
Barbelka Posted February 12, 2006 Author Posted February 12, 2006 To jak ma sedzia ocenic rase na wystawie jesli nie ma wszystkich wzorcow. Ciesze sie ze to nie jest oficjalny wzorzec bo z takim waznym brakiem jak character i temperament to jest do niczego. Przeciesz to dosc prosta zecz dla zwiasku przetlumaczyc wszystkie wzorce. Tutaj jest link do FCI wzorca 242 po Angilsku: http://www.nkk.no/cmnkk/file/download/files/Rasestandarder/gr05/norwegian%20elkhound%20grey-242.pdf wydaje mis sie ze latwiej dla Polakow przetlumaczyc z Angielskiego niz z Polskiego. Z kim by trzeba bylo gada w ZKwP o tym? Quote
Honey Posted February 12, 2006 Posted February 12, 2006 Barbelka napisał(a):To jak ma sedzia ocenic rase na wystawie jesli nie ma wszystkich wzorcow. Z kim by trzeba bylo gada w ZKwP o tym? Też się nad tym zastanawiam, jak sędziowie oceniają takie psy i czym się kierują wydając werdykt :cool3: To trochę nienormalna sytuacja, że właściciel psa wie więcej od sędziego, który psa mu ocenia. Na Twoim miejscu pewnie zwróciłabym się na piśmie do ZG ZKwP z pytaniem czy prośbą o udostępnienie polskiej wersji wzorca tej rasy, czy też wskazanie gdzie takowy można znaleźć :evil_lol: Ciekawe, co by napisali? Quote
karenina Posted February 12, 2006 Posted February 12, 2006 Akurat przy wzorcu Elghunda napisane jest ze tłumaczenie jest na zlecenie ZG ZKwP, więc moze byc to wersja oficjalna ale okrojona. Quote
Barbelka Posted February 12, 2006 Author Posted February 12, 2006 Napisalam zobacze co powiedza. Quote
Toller Posted February 15, 2006 Posted February 15, 2006 Tą samą sytuację miałam z moją rasą- zero wzorca, zero czegokolwiek. Przetłumaczyłam sobie sama ;) . Ciekawe, skąd sędziowie biorą zatem wzorce i jak sędziują... Quote
Barbelka Posted February 15, 2006 Author Posted February 15, 2006 W Angli nie mozna wystawiac ras ktore nie sa akceptowane przez nasz kennel club. Najpierw musza milosnicy nowej rasy dac im wrzozec prestlumaczenie z orginalnego z kraju ojczystego, w tedy po rospatrzeniu wydadza oficjalny zatwierzony wrzozec ktowy kazdy sedzia bedzie mila w ksiszce wzorcow. Nie moze sedzia nie miec wzorca, in nie bedzie sedziowal rasy na etapia wydawana certifikatow na czapiona dopoki nie sedziowal wystarczalna ilosc tej rasy prez lata w niszym etapia wystaw, i po ukonczeniu kursow of danej rasie, i zsanie egzaminu prez klub rasy. Nowe rasy nie moga uzyskac czampionatow do poki rasa nie jest dosc silna w ilosci wystawianych i zarejstrowanych psow. Na przyklad w tym roku poraz pierwszy ras beda certifikaty dla Alaskan Malamutow, a ta rasa jest jusz w kraju wiele lat (co najmniej 30) i beda milei tylko 5 okazji zdobycia certifikau w pierszycgh paru latach. Inne rasy doszly do tego etapu nieco pozniej, alse to trwa okolo 5 - 10 lat naj mniej. Jesli Polska uzywa wzorce FCI, to przeciesz prosta sprawa przetlumaczyc wszystkie wzorce na Polski (bo FCI wydaje je wszyskie w kilku jezykakiem np Angielskim), preciesz to podstawowe zajecie jakiej kolwiek organizacki Kynologicznej, whydawanie wzorcow, egzaminowania i zatwierdzenie sedziow, i rejstrowania miotow/psow. Jak mozna miec zaufanie do sedziego i ich ocen jesli wystawiciel wie wiecej niz oni. Co za sens wystawuiania, i co za wartosc w takich ocenach.? Quote
Toller Posted February 16, 2006 Posted February 16, 2006 Dokładnie. NIe mówiąc o sytuacji w której sędzina widzi psy mojej rasy oczekujące na wejście na ring, i spokojnie woła następne, a na nasze pytanie dlaczego nie my, odpowiada patrząc na Tollery że naszej rasy nie ma.... Tollery są uznne prze FCI i to wystarcza- a niestety niewielu sędziów pofatygowało sieprzeczytać porządnie wzorzec Tollera. Jeśli chodzi o Twoją sytuację- tylko pozazdrościć że jesteś w kraju gdzie są takie zwyczaje jak opisałaś. Kursy o rasie.. Sędziowanie iluś psów tej rasy... Zdanie egzaminu o rasie.. Ehhh....Chciałabym to zobaczyć w Tollerach jeszcze za mojego życia... Quote
Barbelka Posted February 16, 2006 Author Posted February 16, 2006 Na Krufcie tolerow bedzie 72, wystawe naprawdo warto odwiedzic. Wtym roku jest sgloszonych ponad 22,200 psow. Quote
Recommended Posts