O-l-g-a Posted June 25, 2006 Posted June 25, 2006 fish napisał(a):Jak dla mnie to pudel jest zabawka w rekach ludzi, ale to samo dotyczy sie calej kynologi.. Bo niby po co, na przyklad, huskiemu niebieskie oczy? :p ja tak moze od kociej strony, bo jakos mi latwiej;) mamy rasy tzw naturalne i te, ktore powstaly w wyniku pracy hodowlanej ( np cornish rex z pofalowanym futerkiem ) Moim zdaniem nie ma nic zlego w planowej hodowli i podtrzymywaniu jakiejs mutacji by osiagnac nowa rase, dopoki rasa ta bedzie stabilna a zwierzeta zdrowe. Nie mielibysmy dzis wiekszosci kocich ( i zapewne psich ) ras. moj sprzeciw budzi tylko hodowanie zwierzat takich jak np kot szkocki zwislouchy, powstaly w wyniku mutacji u brytyjczykow. mutacja dotyczy genu/ow odp za budowe chrzastki prowadzi do znieksztalcen kośćca w okolicy nasady ogona i tylnych konczyn i do klapniecia, poczatkowo stojacych uszu (chrzastka jest nieprawidlowa) zdarza sie, ze te koty po paru latach nie moga normalnie chodzic, przy skrzyzowaniu dwoch osobnikow zwislouchych kocieta rodza sie martwe lub z wadami np rozszczepem kregoslupa To jest dla mnie chore. Natomiast pudle maja sie calkiem dobrze. A moja pudlopodobna zabawka wrecz wysmienicie. Mimo podeszlego wieku jest radosnym pieskiem i nie zauwazam by bycie psem do towarzystwa, psem z gumeczka na grzywce czy pedzelkiem na ogonku, czy noszonym na rekach, jakos bardzo jej przeszkadzalo ;) Jesli sie komus nie podoba wystrzyzony pudel to jego problem. Ma mnostwo innych ras do wyboru. ale sie rozpisalam :oops: Quote
bajadera Posted July 12, 2006 Posted July 12, 2006 Powiedzcie mi szanowne pudelki, czy ktoś u nas W Polsce ma rasowego wystawianego pudla w szacie sznurowatej. Zaintrygowały mnie te psy. Znalazłam parę zdjęć w necie. Widzę, że jest to rzadkość ogromna, ale wzorzec wyraźnie takie też przewiduje. Chciałabym kiedyś na wystawie na żywo takie coś zobaczyć. Quote
PATIszon Posted January 16, 2007 Posted January 16, 2007 A ja sobie pozwole wyciagnac topik, bo mam kilka pytan. Mianowicie: - jak szybko odrasta pudlowi siersc (srednio oczywiscie, bo rozumiem, ze to sprawa osobnicza) - i czy ma ktos zdjecie pudla bez grzywy? (nie wiem czy to co pudel ma na glowie to sie grzywa nazywa, prosze o wyrozumialosc, do tej pory mialam raczej lyse psy):evil_lol: Quote
Sonya-Nero Posted January 16, 2007 Posted January 16, 2007 Można powiedzieć, że pudel zarasta w tempie 1-2 cm na miesiąc. :hmmmm: Szczerze mówiąc wszystkie moje psy mają czuprynki ;) mniejsze lub większe na głowie. Najkrótsze włosy na glowie ma Szilena i wygląda tak Quote
PATIszon Posted January 16, 2007 Posted January 16, 2007 Czy ta fryzura ma jakas nazwe? Pytalam o tempo zarastania, bo nie wiemm czy kiedys nie skusze sie na wystawe, a wtedy z ostrychanym psem raczej nie wypada, wiec trzeba sie bedzie zapuscic....;) Quote
IraKa Posted January 16, 2007 Author Posted January 16, 2007 Witaj w klubie Patiszon:p Jednak się zdecydowałaś. Kiedy gwiazdeczka do Ciebie przyjeżdża? Quote
PATIszon Posted January 16, 2007 Posted January 16, 2007 [quote name='IraKa']Witaj w klubie Patiszon:p Jednak się zdecydowałaś. Kiedy gwiazdeczka do Ciebie przyjeżdża? No wiec zabralabym ja juz 19 lutego, ale wyjezdzam na tydzien na narty wiec poprosze hodowczynie, zeby mloda zostala na ten czas u niej. Zabiore ja wracajac z zawodow z Ostravy, albo jadac na nie (bedziemiala chrzest bojowy na dzien dobry:evil_lol: ) [quote name='góral']to 4 miesięczny odrost (nogi i tułów) http://img393.imageshack.us/img393/3860/tnzubabpg6.jpg Fajnie wyglada taki normalny ;) Quote
Sonya-Nero Posted January 16, 2007 Posted January 16, 2007 Normalny :mad: ;) :roll: Ja proponuję ci na początek krótką fryzurkę, tak abyś mogła sie łatwo i bezstresowo wciągnąć w pielęgnację. Sama ocenisz z jaką długością włosa będziesz wstanie sobie poradzić. Ważne by mała była zawsze zadbana, nie ważne w jakiej długości włosa i w jakiej fryzurce ;) Quote
PATIszon Posted January 16, 2007 Posted January 16, 2007 Sonya-Nero napisał(a): Ja proponuję ci na początek krótką fryzurkę, tak abyś mogła sie łatwo i bezstresowo wciągnąć w pielęgnację. Chcesz powiedziec , ze mam TO robic sama?:crazyeye: Quote
Sonya-Nero Posted January 16, 2007 Posted January 16, 2007 Nooo :p :evil_lol: A kto ją będzie kąpał i czesał? ;) Quote
aneta Posted January 16, 2007 Posted January 16, 2007 Pielęgnacja w zakresie czesania, kąpania to codzienna pielęgnacja w tej rasie - prawda :evil_lol: ??? Pudel przez tydzień potrafi z super fryzury przemienić się zafilcowaną kupę kudłów, a wtedy nie będzie fryzurki tylko kazdy zrobi - bzzzzzzzzzzzzzzzzzzz maszynką do skóry :razz: A tak wogule to pochwal sie jak maluda będzie i Ciebie. Quote
PATIszon Posted January 17, 2007 Posted January 17, 2007 [quote name='aneta']Pielęgnacja w zakresie czesania, kąpania to codzienna pielęgnacja w tej rasie - prawda :evil_lol: ??? Cholera, to teraz mi to mowicie?:cool3: Pudel przez tydzień potrafi z super fryzury przemienić się zafilcowaną kupę kudłów, a wtedy nie będzie fryzurki tylko kazdy zrobi - bzzzzzzzzzzzzzzzzzzz maszynką do skóry :razz: O bzzzz maszynka to ja mogem, pocwicze na koniu, bo mi zarosl okropnie przez zime.:evil_lol: Quote
aneta Posted January 17, 2007 Posted January 17, 2007 No widzisz - nikt od Ciebie nie wymaga od razu profesjonalnego strzyżenia wystawowego :evil_lol: Bo ze strzyżeniem na początku to często jest taka reakcja ludzi : :crazyeye: :crazyeye: :crazyeye: :smhair2: :smhair2: :shocked!: :shocked!: :shocked!: :shocked!: :shocked!: :roflt: Ale to przerabialiśmy chyba wszyscy, ja w każdym razie przerabiałam :lol: Mój pierwszy raz ( z którego byłam BAAAAAAAAAARDZO DUMNA !!!! ) skończył się atakiem smiechu kolezanki. Czekamy na nowego pudelka !!! A przy okazji zapraszamy do Klubu Pudla www.klubpudla.republika.pl - do czynnego uczestniczenia w klubie (no może z tą niemiłą satysfakcją 20 złotych ..... ale myslę że się opłaci !!! bo klub już dużo zrobił przez te 4 lata i może zrobi więcej jak tylko będzie dalej ) Quote
kiwi Posted January 17, 2007 Posted January 17, 2007 pamietacie pudla z krakowskiego schroniska? :) [quote name='kam&robi']Tutaj 10 miesiecy temu przy odbiorze z schroniska po 7 miesiacach od adopcji obecnie Quote
PATIszon Posted January 17, 2007 Posted January 17, 2007 O w morde! Ale matamorfoza!:crazyeye: :crazyeye: :crazyeye: To teraz powiedzcie w co sie mam zaopatrzyc. No wiecie nozyczki, maszynki, szapony, grzebienie, szczotki, odzywki, maseczki, kremy, peelingi:cool3: Lomatko, rr-a przed wejsciem na ring to sie przelatuje mokra chusteczka dla niemowlat i po jablkach...:evil_lol: Quote
Alfa1 Posted January 17, 2007 Posted January 17, 2007 Proszę...jak to w ciepełku domowego ogniska czarnuszek się zmienił.:klacz: :klacz: Quote
IraKa Posted June 10, 2007 Author Posted June 10, 2007 Jak ktoś ma ochotę pobawić się w strzyżenie to tu znajdzie trochę pomysłów i instrukcji: http://www.rusforum.com/showthread.php?threadid=2934&perpage=15&pagenumber=1 Miłego oglądania, warto:p Quote
Pudelka Posted December 30, 2007 Posted December 30, 2007 Witam ! Mysle ze juz czas moją pudlice papilotowac :-) tylko nie wiem dokładnie gdzie i jak :-( bardzo prosze moze ktos miałby zdjecie jak to sie robi ? a i jeszcze olej pod papiloty ...dzisiaj kupuje ten ...: http://www.psisklepik.pl/?p=productsMore&iProduct=100&sName=Laser-Lites-Show-Oil-200ml jest dobry ? zna ktos ten olej ? bede go stosowała dla pudla apricot pod papiloty... z góry dziekuje za odpowiedz ;) Quote
.ania Posted December 30, 2007 Posted December 30, 2007 Myślę, że tu znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania i trochę więcej informacji ;) http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=21798&highlight=grooming Quote
Pudelka Posted December 30, 2007 Posted December 30, 2007 Mam pytanie : czy pudlowi papiloty mozna załozyc w sposób mi znany tzn . sposób robiony na yorku ? o taki bardzo prosze o odpowiedz a jesli nie takim sposobem to jakim jestem w tym zielona bo umiem tylko sposób taki jak na przykładzie powyzej ;) Quote
Recommended Posts