Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

fish napisał(a):
Jak dla mnie to pudel jest zabawka w rekach ludzi, ale to samo dotyczy sie calej kynologi.. Bo niby po co, na przyklad, huskiemu niebieskie oczy? :p

ja tak moze od kociej strony, bo jakos mi latwiej;)

mamy rasy tzw naturalne i te, ktore powstaly w wyniku pracy hodowlanej ( np cornish rex z pofalowanym futerkiem )
Moim zdaniem nie ma nic zlego w planowej hodowli i podtrzymywaniu jakiejs mutacji by osiagnac nowa rase, dopoki rasa ta bedzie stabilna a zwierzeta zdrowe. Nie mielibysmy dzis wiekszosci kocich ( i zapewne psich ) ras.
moj sprzeciw budzi tylko hodowanie zwierzat takich jak np kot szkocki zwislouchy, powstaly w wyniku mutacji u brytyjczykow.

mutacja dotyczy genu/ow odp za budowe chrzastki
prowadzi do znieksztalcen kośćca w okolicy nasady ogona i tylnych konczyn
i do klapniecia, poczatkowo stojacych uszu (chrzastka jest nieprawidlowa)
zdarza sie, ze te koty po paru latach nie moga normalnie chodzic,
przy skrzyzowaniu dwoch osobnikow zwislouchych kocieta rodza sie martwe lub z wadami np rozszczepem kregoslupa
To jest dla mnie chore.

Natomiast pudle maja sie calkiem dobrze. A moja pudlopodobna zabawka wrecz wysmienicie. Mimo podeszlego wieku jest radosnym pieskiem i nie zauwazam by bycie psem do towarzystwa, psem z gumeczka na grzywce czy pedzelkiem na ogonku, czy noszonym na rekach, jakos bardzo jej przeszkadzalo ;)
Jesli sie komus nie podoba wystrzyzony pudel to jego problem. Ma mnostwo innych ras do wyboru.

ale sie rozpisalam :oops:

• 3 weeks later...
  • Replies 346
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

Powiedzcie mi szanowne pudelki, czy ktoś u nas W Polsce ma rasowego wystawianego pudla w szacie sznurowatej. Zaintrygowały mnie te psy. Znalazłam parę zdjęć w necie. Widzę, że jest to rzadkość ogromna, ale wzorzec wyraźnie takie też przewiduje. Chciałabym kiedyś na wystawie na żywo takie coś zobaczyć.

• 6 months later...
Posted

A ja sobie pozwole wyciagnac topik, bo mam kilka pytan.

Mianowicie:
- jak szybko odrasta pudlowi siersc (srednio oczywiscie, bo rozumiem, ze to sprawa osobnicza)
- i czy ma ktos zdjecie pudla bez grzywy? (nie wiem czy to co pudel ma na glowie to sie grzywa nazywa, prosze o wyrozumialosc, do tej pory mialam raczej lyse psy):evil_lol:

Posted

Można powiedzieć, że pudel zarasta w tempie 1-2 cm na miesiąc.
:hmmmm: Szczerze mówiąc wszystkie moje psy mają czuprynki ;) mniejsze lub większe na głowie.
Najkrótsze włosy na glowie ma Szilena i wygląda tak

Posted

Czy ta fryzura ma jakas nazwe?

Pytalam o tempo zarastania, bo nie wiemm czy kiedys nie skusze sie na wystawe, a wtedy z ostrychanym psem raczej nie wypada, wiec trzeba sie bedzie zapuscic....;)

Posted

[quote name='IraKa']Witaj w klubie Patiszon:p
Jednak się zdecydowałaś.
Kiedy gwiazdeczka do Ciebie przyjeżdża?
No wiec zabralabym ja juz 19 lutego, ale wyjezdzam na tydzien na narty wiec poprosze hodowczynie, zeby mloda zostala na ten czas u niej.
Zabiore ja wracajac z zawodow z Ostravy, albo jadac na nie (bedziemiala chrzest bojowy na dzien dobry:evil_lol: )

[quote name='góral']to 4 miesięczny odrost (nogi i tułów)

http://img393.imageshack.us/img393/3860/tnzubabpg6.jpg
Fajnie wyglada taki normalny ;)

Posted

Normalny :mad: ;) :roll:
Ja proponuję ci na początek krótką fryzurkę, tak abyś mogła sie łatwo i bezstresowo wciągnąć w pielęgnację.
Sama ocenisz z jaką długością włosa będziesz wstanie sobie poradzić.
Ważne by mała była zawsze zadbana, nie ważne w jakiej długości włosa i w jakiej fryzurce ;)

Posted

Sonya-Nero napisał(a):

Ja proponuję ci na początek krótką fryzurkę, tak abyś mogła sie łatwo i bezstresowo wciągnąć w pielęgnację.

Chcesz powiedziec , ze mam TO robic sama?:crazyeye:

Posted

Pielęgnacja w zakresie czesania, kąpania to codzienna pielęgnacja w tej rasie - prawda :evil_lol: ???
Pudel przez tydzień potrafi z super fryzury przemienić się zafilcowaną kupę kudłów, a wtedy nie będzie fryzurki tylko kazdy zrobi - bzzzzzzzzzzzzzzzzzzz maszynką do skóry :razz:

A tak wogule to pochwal sie jak maluda będzie i Ciebie.

Posted

[quote name='aneta']Pielęgnacja w zakresie czesania, kąpania to codzienna pielęgnacja w tej rasie - prawda :evil_lol: ???
Cholera, to teraz mi to mowicie?:cool3:

Pudel przez tydzień potrafi z super fryzury przemienić się zafilcowaną kupę kudłów, a wtedy nie będzie fryzurki tylko kazdy zrobi - bzzzzzzzzzzzzzzzzzzz maszynką do skóry :razz:

O bzzzz maszynka to ja mogem, pocwicze na koniu, bo mi zarosl okropnie przez zime.:evil_lol:

Posted

No widzisz - nikt od Ciebie nie wymaga od razu profesjonalnego strzyżenia wystawowego :evil_lol:
Bo ze strzyżeniem na początku to często jest taka reakcja ludzi :
:crazyeye: :crazyeye: :crazyeye: :smhair2: :smhair2: :shocked!: :shocked!: :shocked!: :shocked!: :shocked!:
:roflt:

Ale to przerabialiśmy chyba wszyscy, ja w każdym razie przerabiałam :lol: Mój pierwszy raz ( z którego byłam BAAAAAAAAAARDZO DUMNA !!!! ) skończył się atakiem smiechu kolezanki.

Czekamy na nowego pudelka !!!

A przy okazji zapraszamy do Klubu Pudla
www.klubpudla.republika.pl - do czynnego uczestniczenia w klubie (no może z tą niemiłą satysfakcją 20 złotych ..... ale myslę że się opłaci !!! bo klub już dużo zrobił przez te 4 lata i może zrobi więcej jak tylko będzie dalej )

Posted

pamietacie pudla z krakowskiego schroniska?
:)
[quote name='kam&robi']Tutaj 10 miesiecy temu przy odbiorze z schroniska

po 7 miesiacach od adopcji

obecnie

Posted

O w morde! Ale matamorfoza!:crazyeye: :crazyeye: :crazyeye:

To teraz powiedzcie w co sie mam zaopatrzyc.
No wiecie nozyczki, maszynki, szapony, grzebienie, szczotki, odzywki, maseczki, kremy, peelingi:cool3:

Lomatko, rr-a przed wejsciem na ring to sie przelatuje mokra chusteczka dla niemowlat i po jablkach...:evil_lol:

• 4 months later...
  • 6 months later...
Posted

Witam !
Mysle ze juz czas moją pudlice papilotowac :-)
tylko nie wiem dokładnie gdzie i jak :-(
bardzo prosze moze ktos miałby zdjecie jak to sie robi ?
a i jeszcze olej pod papiloty ...dzisiaj kupuje ten ...:
http://www.psisklepik.pl/?p=productsMore&iProduct=100&sName=Laser-Lites-Show-Oil-200ml
jest dobry ? zna ktos ten olej ? bede go stosowała dla pudla apricot pod papiloty...

z góry dziekuje za odpowiedz ;)

Posted

Mam pytanie :
czy pudlowi papiloty mozna załozyc w sposób mi znany tzn . sposób robiony na yorku ?
o taki

bardzo prosze o odpowiedz a jesli nie takim sposobem to jakim jestem w tym zielona bo umiem tylko sposób taki jak na przykładzie powyzej ;)