Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• 3 weeks later...
  • Replies 346
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

Maszynka do strzyżenia Moser Rex - to najlepszy zakup ostatniego roku;)
w końcy Belcia zawsze ma łysą mordkę :loveu: co 10 dni jej podstrzygam i w końcu nie razi mnie widok "tygodniowego zarostu":lol:

No i ściachałam Belkę o połowę:roll: o wiele mniej roboty:eviltong: a do maja 2009 odrośnie

tyle że mi tylne nogi nie wyszły:cool1: no nic spróbuję następnym razem

Posted

Ty tez nie lubisz owlosionego ryja?

JA tez. Wiec Kim jest mordowana dosc czesto.

A teraz pytanie o olejki.

Kimulcowa ma wlos jak drut (co dzien kapiele wodno-piaskowe robia swoje), czy nie powinnam jej czyms nawilzac/natluszczac zeby nie byl taki szorstki, matowy?
Jesli tak to poprosze jakies namiary na specyfik do tego celu.

Dziekuje.

• 1 month later...
Posted

Halo, ponawiam pytanie......

Plus pragne sie jeszcze pochwalic, ze zrobilam jej nogi.

Pierwszy raz nozyczkami i pierwszy raz mi jakos nawet ladnie wyszlo :-o:-o:-o

Zdjecia nie wstawie, bo zrobilam jej tylko nogi, bez stopek i calej reszty.
Na nic wiecej nie starczylo mi czasu, bo jak tylko biore sie za psy to moje dzieci maja calkiem odmienne zapotrzebowania.....:mad:
W zwiazku z tym Pudel robiona jest zawsze na raty.....

Za jakis tydzien mam zamiar ja cala wykapac, wtedy dostrzyge jej pysk i zrobie zdjecia.

Posted

Śnieżynka napisał(a):
co do natłuszczania to jakich szamponów używasz... może nawilżaj po kąpieli odżywką z Lanoliną... plus szampon z lanolina...

Uzywam Bea Natur zamiennie z 1AllSystem.

• 2 weeks later...
Posted

[quote name='Śnieżynka']to odzywka z lanolina :D albo nawet troche samej lanoliny po kąpieli :D powinno pomóc do nawilżenia sierści :)
Ja dodaje po kąpieli :cool3:
lanolinę (tylko kilkanaście kropli nie więcej) i super rich

Bura

A próbował ktoś kosmetyków Dr Lucy dla pudla??

Kąpałam teraz białego pudelka :cool3: i ładnie sie wykąpał

• 3 weeks later...
Posted

Słyszałam, że aby pudel miał fryzurę wystawową trzeba go od szczeniaczka w ten sposób strzyc, że inaczej się tego zrobić nie da. Mógłby mi to ktoś bardziej objaśnić? Dlaczego?

Z góry dziękuję ;]

Posted

leepa napisał(a):
Słyszałam, że aby pudel miał fryzurę wystawową trzeba go od szczeniaczka w ten sposób strzyc, że inaczej się tego zrobić nie da. Mógłby mi to ktoś bardziej objaśnić? Dlaczego?

Z góry dziękuję ;]

Wydaje mi sie, ze tu chodzi tylko o to, zeby hodowac jak najdluzszy wlos w pewnych partiach (uszy czy kark), ale to tak na moj babski rozum tylko.

Posted

Oczywiście że można ścinać - tylko trzeba pamiętać że aby uzyskać po wygoleniu odpowiednią długość szaty trzeba czekać od 6 msc a czasem i ponad rok - zależy jak włos rośnie, jaki rodzaj i struktura szaty i jaka wielkość psa.
Czyli sezon w plecy ;)

• 1 month later...
Posted

Mam psa w typie pudla. Szukam maszynki - niedrogiej, ale takiej która będzie nadawała się do wełnistej, miękkiej sierści. Co polecacie? Zastanawiałam się na Oster Pilot :hmmmm:
Myślałam też o andis ruby, ale nie jestem do niej przekonana.

Posted

Mam znajomego, który ma "pudla toya".
Nie ma on rodowodu, także nie będą go strzyc pod wystawy.
Jest to 3-4 letnia, biała dziewczynka, Dixi.
Zaoferowałam jemu strzyżenie psiaka przeze mnie.
Zastanawiam się tylko, czy zwykłe nożyczki i degażówki wystarczą, żeby ostrzyc prawidłowo pudla? Takim sprzętem będę tylko dysponować (mam golden retrievera, którego strzyże się tylko za pomocą takiego sprzętu).
Jak w ogóle strzyże się pudle, żeby wyglądały korzystnie?

Z góry dzięki, za jakąkolwiek odpowiedź :)

Posted

Strzyżenie pudli to wyższa szkoła jazdy,tym sprzętem którym dysponujesz to pudla
nie ostrzyżesz.Żeby wyglądał korzystnie to trzeba mieć spore doświadczenie oraz
dobre nożyczki,maszynke do strzyżenia,szczotke,grzebień,suszarke i szampon do kąpieli.

Posted

Natali@ - problem wyjdzie przy pyszczku, brzuszku , nasadzie ogonka i stopkach - te partie żeby wyglądały naturalnie i dobrze strzyże się maszynką o ostrzach 1-2 mm, nożyczkami robią się schodki, poza tym jest ryzyko że psa zatniesz. Musiałabyś mieć nożyczki które są na tyle ostre że tną sierść a na tyle tępe że nie przetną skóry. Cięcie pyszczka nożyczkami tez jest ryzykowne jeżeli pies jest niespokojny ... Trzeba uważać żeby nie szarpnął się i nie uderzył okiem w nożyczki.
Ewentualnie zostawiasz pyszczek tylko zdegażowany w stylu a la bichon.
Resztę tnie się po uprzednim rozczesaniu, wykąpaniu i wysuszeniu nożyczkami. Strzyżenie "przed" kąpaniem (można ewentualnie podstrzyc z pierwszego , wykąpać i dopiero strzyc ) oraz bez rozczesywania przed i w trakcie strzyżenia niestety daje efekt dziur i wystających kłaków w kilka dni po strzyżeniu.

Najbardziej popoularna fryzurka to federał, wygolone pyszczek, stopki, brzuszek, nogi przednie formowane w proste szerokie ale proporcjonalne co całości słupy (nie wolno zwężać na dole - wygląda to strasznie ... ) a tylne tak aby na dole w okolicy kątowania było dużo więcej niż na górze w okolicy uda (patrząc od tyłu nogi tylne to trapez leżący na szerszym boku). Tułów wbrew pozorom nie tnie się "na równo" ;) trzeba wyczuć aby szczególnie arachicznym zwierzakom (a takim może być ta toy-pudlica) i grubaskom nie podkreślić mankamentów. Najwięcej zostawia sie na klatce piersiowej, najkrócej słabizny i tylna część tułowia.

Posted

Załamałam się :placz: od 2 tygodni czekałam na wizyte u psiego fryzjera, i dziś babka dzwoni do mnie że niestety wyjeżdza i nas nie przyjmie w poniedziałek. W pon mamy przyjęcie urodzinowe i chciałam żeby Lana jakoś porządnie wyglądała, to by była nasza pierwsza wizyta u fryzjera. Wcześniej sama ją ścinałam - efekt: tragedia, same schodki wychodziły.
Teraz w akcie desperacji pożyczam maszynke mosera (czy jakoś tak, ponoć dobra), ale co z tego jak nie wiem jak sie za to zabrać :placz:
A już takie plany miałam: Lana kończy roczek, przyjęcie, prezenciki, i Lana ładnie ścięta. :placz::placz:

Posted

[quote name='joanika']Załamałam się :placz: od 2 tygodni czekałam na wizyte u psiego fryzjera, i dziś babka dzwoni do mnie że niestety wyjeżdza i nas nie przyjmie w poniedziałek. W pon mamy przyjęcie urodzinowe i chciałam żeby Lana jakoś porządnie wyglądała, to by była nasza pierwsza wizyta u fryzjera. Wcześniej sama ją ścinałam - efekt: tragedia, same schodki wychodziły.
Teraz w akcie desperacji pożyczam maszynke mosera (czy jakoś tak, ponoć dobra), ale co z tego jak nie wiem jak sie za to zabrać :placz:
A już takie plany miałam: Lana kończy roczek, przyjęcie, prezenciki, i Lana ładnie ścięta. :placz::placz:[/quote]

A skąd jesteś ?? może jest jakiś inny fryzjer u Ciebie...

Posted

Jestem z Bydgoszczy.
Jest kilku fryzjerów, do dwóch już dzwoniłam, w jednym powiedzieli że nie ma szans żeby nas przyjęli tak sobie z dnia na dzień, a w drugim pani powiedziała szczerze że nie ma doświadczenia z pudlami. Dlatego wątpię że w poniedziałek uda nam się iść do fryzjera.

Posted

Hmm sama nie wiem kogo Ci polecić... Ja jestem z Torunia, na poczatku sama jeździłam do Olsztyna teraz sama strzyge swoje pudlowe ale kto dobrze strzyze w kujawsko-pomorskim to niestety nie wiem :shake:

• 2 weeks later...