Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 339
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Kapsel napisał(a):
Chłopak ma wyjątkowego pecha, dosyć że biedak ma przetrącony tył, czeka go operacja to jeszcze przyczepiły się do niego te wstrętne robale nie mówiąc o biegunce, która tak długo już trwa :-(

Często te robale są przyczyną biegunki - jak "wytłucze się " robale to jest szansa , że i biegunka sie skończy , bo to własnie one mogą ją wywoływać .

Posted

Nikt jeszcze dzisiaj Aldusia nie odwiedził? :lookarou:
Zajrzałam chyłkiem w pracy i to szybciutko bo mnie z pracy wyrzucą przez tego mojego amanta! :oops:
Jak z robalami i z biegunką? Bez wyleczenia biegunki i tych wstrętnych robali, terminu operacji nie można ustalić :cool3:

Posted

Kochani, dla Aldo potrzebna jest teraz każda złotówka.
Na jego leczenie wydaliśmy do tej pory 1013,82 PLN.
Dzięki ludziom o Wielkich Sercach, udało się zebrać 549,33 PLN. :iloveyou:
Przed Aldo jeszcze operacja, której koszt szacujemy na około 1000 PLN - wszystko zależy od tego, jaki będzie jej przebieg.

Na szczęście bokser jest we wspaniałym domu tymczasowym :loveu:- dzięki Opiekunom, którzy restrykcyjnie przestrzegają wszelkich zaleceń lekarza, mamy nadzieję, że już niedługo Aldo będzie gotowy do operacji.

Posted

Rozmawiałam dzis z domkiem tymczasowym, biegunka sie uspokoiła, kupy coraz ładniejsze, jesli tak dalej pójdzie i nie bedzie juz śladu po biegunce to bedziemy mogli umówic operacje na najbliższy czwartek :p

Posted

Drodzy Kibice :)
Naszej Aldonce humor dopisuje! Śpi przy naszym łóżku a na spacerach gania Skuterka. Niestety nie jest pasibrzuszkiem i chyba woli trzymać swoją obecną wagę ;) Kupki luźne, ale 100 razy lepsze. Żeby go troszkę podtuczyć będziemy dodawać do suchej karmy puszki mięsne.

Posted

Może on w domu był karmiony tylko gotowanym i nie jest przyzwyczajony do suchej karmy ?? (Psy czasami "tak mają", że jeśli są karmine gotowanym , to trudno je przestawić "na suche" trzeba to robic stopniowo i własnie mieszając suche z gotowanym). W schronisku gdzie był Aldo psy karmią w przeważającym stopniu gotowanym , chyba , że są jakieś wyjątki od tego. Takim wyjątkiem był Aldo (ze względu na nerki), ale często zdarzało sie, ze zapominano , że on powinien mieć dietę - wiem jednak,że karmy suchej też nie chciał jeść .

Posted

Witaj Tymczasiku, witaj:loveu:

Wieści kupkowe znakomite :multi:Myślę, że wszystko co złe już Alduś ma za sobą :roll: Teraz tylko żeby nie było gorzej no i operacja :roll:
Czekamy na zdjęcia Aldusia ze Skuterkiem :lol: Chcemy zobaczyć przyszywanego braciszka również.

Faro Ty masz rację, że jak był nauczony gotowanego to suchego jeść nie będzie. Wyjechaliśmy z Kapslem w góry, nie było warunków na gotowanie i wzięliśmy karmę i puszki.... 3 dni nie jadł :angryy: Powiedziałam sobie że się nie złamię, jak mu głód do tyłka zajrzy to zje i już! Ale niestety nie dał się przekonać i zostałam pokonana :cool3:
Nie chcę się wymądrzać, ale mój wet na straszną rewolucję jelitową boksia to kazał tylko i wyłącznie ryż z kurczakiem. Może tak spróbować i chłopakowi apetyt wróci?:lol:

Posted

Mój Maksik
[*] :-( nie mógł jeść jakiejkolwiek suchej karmy - nawet najlepszej diety weterynaryjnej . Był Royal, Eukanuba ,Hills i .... non-stop biegunka , mimo iz były to diety weterynaryjne dla "zółądkowców"/ trzustkowców.
Wyregulowaliśmy lekami trzustkę (bo to ona była podejrzana o powodowanie biegunek) - wyniki w normie , a rozwolnienie dalej. Zaryzykowaliśmy z lekarzem , by przestawić go na gotowane (skojarzyłam , że jak trafił do hotelu ze schroniska to nie miał aż takich problemów z rozwolnieniem , a w schronisku jadł gotowane - nie najlepsze, bo wiadomo jak to w schroniskach ,ale gotowane) .Wymyśliliśmy, by dac mu mięso , z którym "nie miał dotąd kontaktu" (tzn raczej go nie jadł) . "To" mięso + ryż + marchewka - wszystko po ugotowaniu zmiksowane (by ułatwić wchłanianie ) w odpowiednich proporcjach . I wiecie co - to był strzał w "10" - biegunki sie uspokoiły , a Maksiu na tej "ścisłe diecie" przytył z niespełna 20 kg do 31,60 (fakt , że nabieranie masy trwało ponad rok nim osiągnął tę wagę, ale udało sie ).
Maks miał przebadane wszystko co było mozliwe , (łącznie z kliszowym badaniem kału w kierunku trawienia składników pokarmowych) a okazało sie , że nie toleruje jakiejkolwiek suchej karmy - nawet najlepszych diet weterynaryjnych . Podobno zdarza sie ( czasami, ale zdarza się) taka nietolerancja - przyczyną tego są (jak tłumaczył mi lekarz ) składniki ( jeśli dobrze pamietam to sa to jakies "grzybki" ) występujące nawet w najlepszych karmach weterynaryjnych , bez których nie da się ich wyprodukować .
(przepraszam za offa u Aldunia - ale może ta moja wiedza sie komuś przyda.)
AAA . I nie zawsze kurczak jest tym najlepszym mięsem , bowiem często powoduje alergie (co moze objawiać sie też rozwolnieniem)

Mam jednak nadzieję, że przyczyna biegunki u Aldo były te robale i problem będzie już zażegnany :lol:

Posted

Od wczoraj Aldo na spacerach biega spuszczony ze smyczy i bardzo ładnie bawi się ze Skuterkiem patykiem :) W trakcie tych zabaw biega na CZTERECH łapkach!
Zaczął reagować na imię. Skuterek uczy go dobrych manier. Aldo wraca zawołany i reaguje na "FE". Nawet potrafi załatwić się w ustronnym miejscu a nie na chodniku!!!
To już nie ten sam pies!!!
Myślę, że nie będziemy odwoływać kolejnych operacji, kupka jest zadowalająca! Zbliża się czas kołnierza hańby :(
Jedzonko zasmaczamy mu puszką i je znacznie chętniej!!! Wystarczy mu nawet odrobina puszki żeby zjeść porcję suchej karmy. Bałagani przy tym maxymalnie, karma jest rozsypana po całej kuchni :] ale nad tym też popracujemy :) Myślę/ mam nadzieję, że u Alda problem z jedzeniem wynika z robali. Moja mama gotowała mu kurczaka jak nie chciał jeść cały dzień i raz się skusił. Doszłyśmy do wniosku, że pewnie nie jadał suchej karmy. Niestety następnego dnia gdy biegunka była jeszcze gorsza nie chciał zjeść nawet kurczaka i pościł w zasadzie cały dzień. Natomiast pierwszego dnia jak do nas przyjechał rozmaczałam mu suchą karmę i zjadł dopiero jak upchnęłam mu do pyszczka tak jakby nie wiedział do czego to służy.
Myślę, że Aldo jest chętny do współpracy i jak trafi mu się kochająca rodzinka to dostosuje się do panujących tam zwyczajów :D

Posted

Takie wiadomości to ja czytać mogę po parę razy dziennie :loveu:
Kupka jest zadowalająca :multi:Nigdy nie pomyślałam, że z takiej wiadomości można się tak mocno cieszyć :evil_lol: A jednak. To jest czyli nadzieja, że operacja już tuż tuż! :razz:
Ciotkomoniu, to że boksio odżył i biega na czterech łapkach to chyba normalnie cud :crazyeye:Co Wy Kochani z tym boksiem zrobiliście??? Aż się wierzyć nie chce! :shake: Co to dobra opieka znaczy :multi:Niedługo okaże się że Aldo wcale nie ma dziewięć lat, tylko trzy! :lol:
A co do kochającej rodzinki, to nie mam wątpliwości, że znajdzie się, musi się znaleźć bo Alduś zasługuje na nią to oczywiste!

Ja mu dać jej niestety nie mogę :placz:Prawie rok temu dałam innej biedzie też porzuconej, może nie całkiem boksiowej, ale też 9-letniej staruszce. Tak, że dwa boksie w domu mam, ale wierzę że są osoby, które tak jak ja uważają, że w każdym wieku boksia warto adoptować, a tym bardziej na starość dać mu miłość, dom i sprawić by te ostanie lata, miesiące a czasami i dni, były dla nich najpiękniejszymi w całym ich dotychczasowym życiu. :fadein:

Czekamy zatem na termin operacji , a teraz trzymamy kciuki za apetyt Aldusia aby nabrał dużo, dużo siły!