Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='*kleo*']W ogóle to podobno jest tak, że pomimo kropli kleszcz i tak może się wbić, tylko po iluś godzinach sam odpada, a nie zostaje i rośnie większy od psa ;)

Tak, bo (o ile dobrze pamiętam) obroże są przeciwko kleszczom (czyli je odstraszają), a krople nie odstraszają kleszczy, tylko je zabijają ;) Czyli jeśli kleszcz się wbije, to długo nie pożyje, bo odpada :)
Chociaż ja po tych kroplach nie zauważyłam u Lucky'ego żadnego kleszcza, a może dlatego że już zdążyły odpaść :hmmmm: W każdym bądź razie u nas działały, i mam nadzieję że tak też będzie w tym roku (tfu,tfu).

Edit: Doczytałam, w przypadku kropli to chyba jeszcze zależy od producenta, bo np. w kroplach Sabunol (które ja stosowałam dla Lucky'ego) pisze:
"Eliminacja pcheł i kleszczy poprzez:
- Likwidacja i odstraszanie kleszczy przez minimum 4 tygodnie", (...)

A na przykład w Fiprex'ie:
"Zwalczanie inwazji pcheł, kleszczy, wszy i wszołów u psów i kotów.(...) Preparat wykazuje natychmiastowe działanie bójcze w stosunku do pcheł; kleszcze giną w czasie 24-48 godzin."
Czyli tylko zwalcza, nie zapobiega.

Nie wiem jak to ma się w praktyce, chociaż z tym Sabunolem to by się zgadzało, że również odstrasza, bo jak wcześniej pisałam Lucky od momentu zaaplikowania go nie miał ani jednego kleszcza.

• Replies 1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Cześć Aga :multi: Ja też używam tylko krople na kleszcze i moje psy nigdy nie miały.Tzn.Apollo jeszcze nie mógł mieć bo zima była ;)
Gdzie te fotki? :mad:

Posted

Czesc dziewczyny ale sie u mnie ruch zrobil. Fotki sa, jutro wstawie...
Dakar mial aplikowany frontlain ale bardzo zle sie po nim czul. Teraz lekarz dal advantix i kazal obserwowac.
Kleszcz wbity sam w sobie nie jest grozny, gorzej jak jest zarazony...
Zostaje przy kroplach oczywiscie stosowanych regularnie. Boje sie cholernie tych kleszczy.

Posted

Ja też miałam dla dziewczyn Sabunol i Gracja nie miała kleszcza nigdy w życiu, a Tina raz w pachwinie (bo na tych gładkich włosach to i kleszcze i pchły mają problem żeby się do skóry dostać ;)), ale nie wiem ile by tam siedział bo został usunięty od razu :)

Posted

u nas Fiprex będziemy podawać czekam jak przyjdzie... Taty suce podawaliśmy i nic nie miała... Nie spodziewając sie że już są cholery!!! Wczoraj przy okazji leczenia oczka weterynarz wyjęła jej trzy kleszcze...

Posted

czesc :) ja tez podaje krople Coco ( mi pewien weterynarz powiedzial ze obroza nie jest odpowiednia dla Yorka) bo u nas w tym lesie to kleszcze wszedzie sie czaja ;)

Posted

Na deser niesmialo wygladajaca swinka. Dziewczyny prawdopodobnie swinka w zoologiku zaciazyla, tak nam sie wydaje, bo ja sie nie znam ale ma znaczaco powiekszony brzuch i zaczela gryzc rece. Co jest podobno jednym z objawow ciazy...:-o:roll:

Posted

Cze Aga:)
ales niespodzianke wlosami zrobiła taka odmiana i to korzystna ale w brazie tez Ci ladnie:)
co do swinki to bardzo mozliwe ze jest w ciazy niestety w sklepie ich parami łączą ..jesli Twoja urodzi to do 3 tygodni trzymiesz ich razem a potem samce osobno samice osobno bo znow ktorys z samcow ich zaciązy;) to tak na przyszłosc..
oby nie..
Dakar to bedzie sreberko jasniutkie:)

Posted

[quote name='Aga&Dakar']Jolu czarnych nie mialam. To byl ciemny braz.
A corcia to niezla lasencja sie robi. Kupila sobie wczoraj w Zarze takie spodnie, ze padlam z wrazenia.

Rzeczywiście brązowe miałaś,sprawdziłam na początku galerii :p No moja córa to już od dłuższego czasu sama kupuje ciuchy.No bo matka się nie zna co modne i co się teraz nosi :shake:

Posted

niunka04 napisał(a):
Kurcze jaki on jest śliczny!!!!;) Powiem szczerze że takiego yorka jeszcze nie widziałam;) Mojej mamie Dakarek strasznie sie podoba

Ojejku jest nam strasznie milo za te slowa. Dziekujemy bardzo!!!:-)
Rzeczywiscie jest cudowny, kochany i bardzo madry. Jeszcze raz wielkie dzieki.