Karolina. Posted March 20, 2010 Posted March 20, 2010 [quote name='*kleo*']W ogóle to podobno jest tak, że pomimo kropli kleszcz i tak może się wbić, tylko po iluś godzinach sam odpada, a nie zostaje i rośnie większy od psa ;) Tak, bo (o ile dobrze pamiętam) obroże są przeciwko kleszczom (czyli je odstraszają), a krople nie odstraszają kleszczy, tylko je zabijają ;) Czyli jeśli kleszcz się wbije, to długo nie pożyje, bo odpada :) Chociaż ja po tych kroplach nie zauważyłam u Lucky'ego żadnego kleszcza, a może dlatego że już zdążyły odpaść :hmmmm: W każdym bądź razie u nas działały, i mam nadzieję że tak też będzie w tym roku (tfu,tfu). Edit: Doczytałam, w przypadku kropli to chyba jeszcze zależy od producenta, bo np. w kroplach Sabunol (które ja stosowałam dla Lucky'ego) pisze: "Eliminacja pcheł i kleszczy poprzez: - Likwidacja i odstraszanie kleszczy przez minimum 4 tygodnie", (...) A na przykład w Fiprex'ie: "Zwalczanie inwazji pcheł, kleszczy, wszy i wszołów u psów i kotów.(...) Preparat wykazuje natychmiastowe działanie bójcze w stosunku do pcheł; kleszcze giną w czasie 24-48 godzin." Czyli tylko zwalcza, nie zapobiega. Nie wiem jak to ma się w praktyce, chociaż z tym Sabunolem to by się zgadzało, że również odstrasza, bo jak wcześniej pisałam Lucky od momentu zaaplikowania go nie miał ani jednego kleszcza. Quote
*Jot* Posted March 20, 2010 Posted March 20, 2010 Cześć Aga :multi: Ja też używam tylko krople na kleszcze i moje psy nigdy nie miały.Tzn.Apollo jeszcze nie mógł mieć bo zima była ;) Gdzie te fotki? :mad: Quote
Aga&Dakar Posted March 20, 2010 Author Posted March 20, 2010 Czesc dziewczyny ale sie u mnie ruch zrobil. Fotki sa, jutro wstawie... Dakar mial aplikowany frontlain ale bardzo zle sie po nim czul. Teraz lekarz dal advantix i kazal obserwowac. Kleszcz wbity sam w sobie nie jest grozny, gorzej jak jest zarazony... Zostaje przy kroplach oczywiscie stosowanych regularnie. Boje sie cholernie tych kleszczy. Quote
*kleo* Posted March 21, 2010 Posted March 21, 2010 Ja też miałam dla dziewczyn Sabunol i Gracja nie miała kleszcza nigdy w życiu, a Tina raz w pachwinie (bo na tych gładkich włosach to i kleszcze i pchły mają problem żeby się do skóry dostać ;)), ale nie wiem ile by tam siedział bo został usunięty od razu :) Quote
niunka04 Posted March 21, 2010 Posted March 21, 2010 u nas Fiprex będziemy podawać czekam jak przyjdzie... Taty suce podawaliśmy i nic nie miała... Nie spodziewając sie że już są cholery!!! Wczoraj przy okazji leczenia oczka weterynarz wyjęła jej trzy kleszcze... Quote
Nati28 Posted March 21, 2010 Posted March 21, 2010 czesc :) ja tez podaje krople Coco ( mi pewien weterynarz powiedzial ze obroza nie jest odpowiednia dla Yorka) bo u nas w tym lesie to kleszcze wszedzie sie czaja ;) Quote
Yoko2009 Posted March 21, 2010 Posted March 21, 2010 Witam, pozdrawiam i na fotki zapraszam:) Ja Yoko też krople podawałam i niegdy kleszza nie miała Quote
Aga&Dakar Posted March 21, 2010 Author Posted March 21, 2010 Obiecane fotki. Wczoraj u mnie w pracy. Spacer u babci... Quote
Aga&Dakar Posted March 21, 2010 Author Posted March 21, 2010 cd... Moja wiosenna metamorfoza. Wracam do bladu, upodabniam sie do Dakara :-) A po spacerze padniete my, bo przeciez nie Dakar... Quote
*Jot* Posted March 21, 2010 Posted March 21, 2010 http://img156.imageshack.us/img156/6563/marzec038.jpg ślicznie :loveu: Ładnie Ci w blond włoskach.Ale pierwsza moja myśl,że przecież chyba czarne miałaś :evil_lol: Więcej fotek poproszę :mad: Edit: super botki córcia ma :lol: A Dakarek jak ładnie zaczyna na grzbiecie się wybarwiać :p Quote
Aga&Dakar Posted March 21, 2010 Author Posted March 21, 2010 Dzisiejszy spacer. Dzisiaj w koncu padl... Wyczesany na wieczor. Quote
Aga&Dakar Posted March 21, 2010 Author Posted March 21, 2010 Jolu czarnych nie mialam. To byl ciemny braz. A corcia to niezla lasencja sie robi. Kupila sobie wczoraj w Zarze takie spodnie, ze padlam z wrazenia. Quote
Aga&Dakar Posted March 21, 2010 Author Posted March 21, 2010 Na deser niesmialo wygladajaca swinka. Dziewczyny prawdopodobnie swinka w zoologiku zaciazyla, tak nam sie wydaje, bo ja sie nie znam ale ma znaczaco powiekszony brzuch i zaczela gryzc rece. Co jest podobno jednym z objawow ciazy...:-o:roll: Quote
Doti1986 Posted March 21, 2010 Posted March 21, 2010 http://img156.imageshack.us/img156/6563/marzec038.jpg Super i pięknie ci w blondzie:) Quote
*kleo* Posted March 21, 2010 Posted March 21, 2010 http://img444.imageshack.us/img444/5999/marzec026.jpg ale on się blondynek robi, śmiesznie te czarne końcówki wyglądają :) Quote
Aga&Dakar Posted March 21, 2010 Author Posted March 21, 2010 Doti dzieki. Kleo Dakar blond i ja tez musze byc blond :-) Quote
dysia-u Posted March 22, 2010 Posted March 22, 2010 http://img143.imageshack.us/img143/2672/marzec040.jpg skąd masz taką sofe jak ja? po spacerze to zawsze ja mam dośc a Mejsi wciąż mało. Taka natura yorasków Quote
Aga&Dakar Posted March 22, 2010 Author Posted March 22, 2010 [quote name='Viky i Ja']Ślicznie Ci w tym blondzie :) Dziekuje. [quote name='dysia-u']http://img143.imageshack.us/img143/2672/marzec040.jpg skąd masz taką sofe jak ja? po spacerze to zawsze ja mam dośc a Mejsi wciąż mało. Taka natura yorasków Zdjecie jest u moich rodzicow. A sofa ma ze 100 lat :-) Quote
Pegaza Posted March 22, 2010 Posted March 22, 2010 Cze Aga:) ales niespodzianke wlosami zrobiła taka odmiana i to korzystna ale w brazie tez Ci ladnie:) co do swinki to bardzo mozliwe ze jest w ciazy niestety w sklepie ich parami łączą ..jesli Twoja urodzi to do 3 tygodni trzymiesz ich razem a potem samce osobno samice osobno bo znow ktorys z samcow ich zaciązy;) to tak na przyszłosc.. oby nie.. Dakar to bedzie sreberko jasniutkie:) Quote
*Jot* Posted March 22, 2010 Posted March 22, 2010 [quote name='Aga&Dakar']Jolu czarnych nie mialam. To byl ciemny braz. A corcia to niezla lasencja sie robi. Kupila sobie wczoraj w Zarze takie spodnie, ze padlam z wrazenia. Rzeczywiście brązowe miałaś,sprawdziłam na początku galerii :p No moja córa to już od dłuższego czasu sama kupuje ciuchy.No bo matka się nie zna co modne i co się teraz nosi :shake: Quote
Aga&Dakar Posted March 22, 2010 Author Posted March 22, 2010 Czesc. Daria oby sie nie sprawdzilo, nie mam warunkow do wychowywania maluchow. Dzieki za komplement :-) Jolu masz racje my sie w ogole na modzie nie znamy :evil_lol: Quote
niunka04 Posted March 22, 2010 Posted March 22, 2010 Kurcze jaki on jest śliczny!!!!;) Powiem szczerze że takiego yorka jeszcze nie widziałam;) Mojej mamie Dakarek strasznie sie podoba Quote
Aga&Dakar Posted March 23, 2010 Author Posted March 23, 2010 niunka04 napisał(a):Kurcze jaki on jest śliczny!!!!;) Powiem szczerze że takiego yorka jeszcze nie widziałam;) Mojej mamie Dakarek strasznie sie podoba Ojejku jest nam strasznie milo za te slowa. Dziekujemy bardzo!!!:-) Rzeczywiscie jest cudowny, kochany i bardzo madry. Jeszcze raz wielkie dzieki. Quote
Nati28 Posted March 23, 2010 Posted March 23, 2010 http://img156.imageshack.us/img156/6563/marzec038.jpg slicznie razem wygladacie :) Quote
Recommended Posts