Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Czy znacie taką karmę? dostałam ostatnio próbki w specjalistycznym sklepie z karmami. Podobno to francuska karma w przedziale superpremium. Ja pierwszy raz słyszałam tą nazwę. według opakowania produkowana jest przez Dog N`Cat International S.A.S reszta info wyłącznie po francusku czego ni w ząb nie rozumiem.

• 10 months later...
Posted

W sumie szkoda, bo poza tymi przeciwutleniaczami skład prezentuje się bardzo przyzwoicie. Dwa podstawowe składniki to mączka z kurczaka i płatki zbożowe (to w wersji maintenance).

Posted

Dla mnie również skład nie jest ciekawy wcale :shake: :

"Dehydrated meat, cooked cereals, animal fats, vegetable fibres, cooked soybeans, maize proteins, sea salt, linseed, fructo-oligosaccharides, vitamins, minerals and trace elements."

suszone mięso (albo mączka najpewniej), gotowane zboża (nie jest sprecyzowane jakie to zboża; może pszenica, może kukurydza, może ... nie wiadomo właściwie co - według mnie to powinno być określone konkretnie), tłuszcze zwierzęce (jakie konkretnie ? tłuszcz z drobiu, kurczaka, łój wołowy czy barani czy może smalec wieprzowy ? ), włókno warzywne (zapewne pulpa buraczana), gotowana soja (hmm ... uważam że soja nie jest dobrym składnikiem w karmach dla psów), białko kukurydziane, sól morska, siemię lniane. frukto-oligosacharydy, witaminy, minerały i elementy śladowe.

No i te konserwanty ...

Jeżeli już zdecydowałabym się karmić tym psa to na pewno nie za takie pieniądze ....:roll:
Według mnie karma ta jest za droga w stosunku do swojej jakości ...

Posted

Heheh to mamy różne ulotki, na mojej przy karmie maintenance jak wół stoi mączka z kurczaka i płatki zbożowe, tłuszcz z kurczaka. To może jednak przejdę się angielską stronę :)

Ale w tej karmie soja występuje po pierwszym nazwanym źródle tłuszczu, w takim przypadku zazwyczaj są to śladowe ilości.

Posted

hehe ja wogóle nie mam żadnej ulotki ... :oops:

... korzystam tylko ze strony producenta, gdzie wydaje mi się, że Mastery produkuje dwie linie karm: jedną lepszą, drugą słabszą trochę, ale jakoś ciągle nie mogę dojść jak to jest naprawdę ...

Może kiedyś w chwili wolnego czasu się zagłębię w temat... ;)

• 3 months later...
  • 1 year later...
Posted

Czy ktoś zna ta karmę? Prubował? Podobno jest to nowo wprowadzona na rynek sucha karma, droższa od Royala. Składem nie zachwyca więc zastanawiam się czemu jest taka droga? Może ktoś już prubował?

• 5 months later...
  • 2 weeks later...
  • 1 year later...
  • 2 weeks later...
  • 3 weeks later...
Posted

ROOFI napisał(a):
Ponawiam pytanie,może ktoś jakieś doświadczenie z Mastery Sensitiv?

Nie stosuję sensitiv-a na razie naszczęście nie miałam takiej potrzeby, bo i cena jest dość spora, ale moje psy zjadają już drugi worek Mastery pro maintenance i muszę przyznać, że bardzo im odpowiada. Posiadam psa rasy olbrzymiej o budowie atletycznej, więc skłonność do skrętów żołądka jest duża, a dawkowanie jest dużo mniejsze niż w przypadku innych karm co nie rozpycha brzucha. Od razu zaznaczam, że granulat karmy jest bardzo drobny i nie każdemu psu musi odpowiadać, ale u mnie też nie stanowi to problemu, bo każdy krokiet jest otoczony solą morską i moja sunia nie pałaszuje karmy tak łakomie (wszystkie pozostałe znikały w ciągu 5 sekund w ogóle nie pogryzione). Dodam, że mam jeszcze psa rasy miniaturowej, który jest niebywale wybredny a tą karmę uwielbia RC się przy niej umywa, bo pies nie chce nawet na nią spojrzeć potrafi wtedy nie jeść nawet kilka dni ( duży pies zje wszystko co by nie dostał, ale RC mu nie służył: gazy, rzadkie kupy i drapanie). W sensitivie jest z mięsem kaczki, które występuje tylko w kilku firmach/rodzajach karm, co powinno dać zamierzony efekt antyalergiczny. Naprawdę polecam tę karmę jedyny minus to duże opakowania karmy (przynajmniej ja nie spotkałam się z mniejszymi workami niż 13,5 kg inne są po 20 kg) dla mnie przy dwóch psach jest to ekonomiczne, bo 20 kg mamy na miesiąc, ale dla właścicieli jednego małego pieska to zakup czyba na pół roku, a co jeśli karma psu nie spasuje? Z psem tak jak i z człowiekiem każdy ma inne ulubione smaki.

• 1 month later...
Posted

sprawdz czym jest konserwowane Mastery... ostatnio się zdziwiłem ale BHA ( podobie Royal, sporo informacji znajdziesz na forum) , moj pies po tym mial spore klopoty.

Posted

Właśnie przeszukuję dogo bo sama jestem bardzo ciekawa tej karmy. Zamierzam się skusić na duży worek 20 kg, mam nadzieję, że pieskom będzie smakowała i praca jelit będzie ok ;) Szkoda, że tak mało opinii jest o tej karmie.

• 2 years later...