Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Na tej stronie czytam, że:

Karma PRO PLAN Large Breed Robust została specjalnie opracowana dla psów dużych ras o masywnej budowie ciała i niższej aktywności. Jej formuła pozwala zachować właściwą sylwetkę i masę ciała. Rasami należącymi do tej grupy są: Labradory, Golden Retrivery, Bernardyny, Row-weilery, Barneńskie Psy Pasterskie, Mastify oraz rasy o podobnej sylwetce.

Ja wszędzie to tej pory czytałem, że Labki są raczej aktywnymi psami (o ile są zdrowe oczywiście) - to jak to w końcu jest?

Posted

hahahahaha ale błąd się wkradł hahahha.
Bo tak pewnie większości z nas masywne psy, mocno zbudowane kojarzą się z psami niekoniecznie lubiącymi szaleć i spędzać całe dnie aktywnie ... a cóż Labradory co prawda są psami o masywnej budowie, ale na pewno nie odznaczają się niską aktywnością ja bym to raczej określiła jako nadaktywność hahahahaha

Posted

wyjść jest bardzo wiele. Wszystko zależy od tego jakiej karmy szukasz i czy psica jest zdrowa. Opcji żywieniowych jest cała masa dla zdrowych psów, gorzej jeżeli ma jakieś problemy żołądkowe.

Posted

labki stają się mniej aktywne jak już są wiekowe, albo jak śpią (i to też niekoniecznie) albo po całodniowym spacerze.
A próbowałeś diety BARF? jest na dogo dużo na ten temat. Moje są na tym typie jedzenia już bardzo długo i sobie to chwalę (z powodów wielu - począwszy od poprawienia sierści, trawienia, super kooopek a na finansach skonczywszy).

• 3 weeks later...
Posted

Panbazyl ma rację - dieta BARF jest super! Szczególnie dla "gazowników". Bąki na BARFIE są sporadyczne (tylko jak się nagle czegoś psiun przestraszy), qupy piękne- własciwie się same rozpadają na proszek i po 2 dniach nie ma śladu. Finansowo też super,co ma znaczenie dla właściciela 3 psów BARDZO AKTYWNYCH - czyli 2 labków- łakomczuchów i boksera.

Moje labki też są masywne, niskopodłogowe, ale to takie perpetum mobile. Bokserka juz nie ma siły na zabawę i gonitwy i w pewnym momencie pada, jakby ją odłączono od prądu. Labki zaś odpoczną 10 minut i mogą znowu szaleć.

Posted

aniyae napisał(a):
Panbazyl ma rację - dieta BARF jest super! Szczególnie dla "gazowników". Bąki na BARFIE są sporadyczne (tylko jak się nagle czegoś psiun przestraszy), qupy piękne- własciwie się same rozpadają na proszek i po 2 dniach nie ma śladu. Finansowo też super,co ma znaczenie dla właściciela 3 psów BARDZO AKTYWNYCH - czyli 2 labków- łakomczuchów i boksera.

Moje labki też są masywne, niskopodłogowe, ale to takie perpetum mobile. Bokserka juz nie ma siły na zabawę i gonitwy i w pewnym momencie pada, jakby ją odłączono od prądu. Labki zaś odpoczną 10 minut i mogą znowu szaleć.

witaj w klubie!!!! Po co wydawać kasę na najdroższy ryż świata w RC albo innym tego typie! Mnie miesięczne utrzymanie 2 dorosłych labów wynosi 80-100 zł. Teraz sunia ma szczeniaki. Całą ciążę na Barfie byla, teraz też będzie tak jeść. A najlepsze w tym jest to, że nie łączysz się z żadną firmą, bo mięcho-gnaty sa dostępne praktycznie wszędzie i nie mają żadnych firmowych nalepek!

Posted

Iss napisał(a):
jak suplementujecie dietę? co dorzucacie żeby było pełnowartościowo ?

zajrzyj sobie na topic Barf na dogo - tam jest dużo ciekawych info na ten temat.
Ta dieta sama w sobie jest już pełnowartościowa! Nie trzeba dodawać żadnych witamin, tabletek czy innych tego typu rzeczy.
Ja się bardziej zdaję na gusty moich psów. Sunia nie lubi mrożonek mielonych kostno-mięsnych (mozna czasem kupić takie coś w zoosklepach, tak ok 2 zl za kg) zjada to, ale żeby jej smakowalo, to nie bardzo. Lubi za to korpusy kurze, świńskie kopyta, czasem jakiś gnacior dla spokoju - żeby dlużej miala zajęcie i nie pożerala zabawek dzieciom. teraz jest po porodzie i przez pierwsze dni po mialam trochę problemow z nią i jej jedzeniem. teraz znow wrocila do barfa. Dla niej nie jest problemem jedzenie warzyw czy jogurtu. Bazyl pożera za to wszelkie surowe mięcho i gnaty, ale nie ruszy nabiału - bo pierwsze poł roku życia mieszkal w Hiszpanii gdzie coś takiego jak twarog nie istnieje praktycznie.
I jeśli odmawiają mi jedzenia czegoś to szukam coś innego na zastępstwo.
Dziennie ok kg jedzenia jedzą, czyli utrzymanie dzienne dwóch labradorów to ok 2 zł. Dużo?