Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Peggy_Lee mieszkasz w Malborku? Z chęcia kiedyś wybrałabym sie na wspólny spacer z Pyś jeżeli tylko chcesz, może uda nam się coś razem wymyślić, doradzić, co dwie głowy to nie jedna. Jeżeli nie to podpowiem Ci, że w Malborku jest na wiosnę szkolenie, moja mama chodziła tam ze swoim ONkiem, nie pamiętam teraz nazwy, w Tczewie jest szkoła 'Dobry pies' opierająca sie na metodach pozytywnych i hauward od niedawna też działa w Tczewie. Ewentualnie trójmiejskie szkoły, np. Canac.

EDIT: Czy na spacerze próbowałaś skupiania uwagi poprzez 'przekupstwo' smaczkami? Czy w domu, kiedy weźmiesz smycz do ręki i idziesz z nią tak po pokoju, też zaczyna szaleć?

• 2 weeks later...
Posted

Witajcie! Pyś robi wspaniałe postępy. Droga Pinesko, odpisuję dopiero teraz, bo chciałam dać nam tydzień na zastosowanie metody ,,trzymaj":) Naprawdę jest coraz lepiej. Zabawka doskonale odwraca uwagę Pyśka i jeszcze ani razu nie zawiodła. Jeśli jednak znów nie będę sobie radziła ze zwierzolcem, czego nie mogę wykluczyć, to chętnie się z Tobą, Pinesko, spotkam (jestem z Malborka). Będę alarmować Cię na forum!:) Bardzo dziękuję, że wyszłaś z taką inicjatywą:) To bardzo miłe. W ostatnich dniach Pyś zaczęła stosować się do komendy ,,zostań" NA DWORZE!!!! To chyba jakiś cud! Sama w to nie wierzę. Oczywiście sprawa się komplikuje, kiedy sunia zwęszy swojego pobratymca... Jednak potrafi siadać na komendę, kiedy widzi innego psa, więc jesteśmy na dobrej drodze. Sunia również już nie ciągnie na smyczy jak to było na początku (tzn. teraz też ciągnie, ale często reaguje na imię i na pochwały, wtedy też bardziej zwraca uwagę na przewodnika i nie rwie tak do przodu). Na razie największym problemem jest... pogoda! Pyśka musi odbyć kąpiel po każdym spacerze!:) Krótkimi łapkami zagarnia pod siebie mokrą ziemię. Kiedy już wrócimy do domu jest pod spodem cała czarna!:) W tym tygodniu zaczęło się też linienie. Stara sierść niczym nie różni się od waty!:) Oczywiście jej włosy, mimo wyczesywania, są wszędzie. Dosłownie:) Ciekawe jest to, że na dniach przybyło jej też więcej kropek! Oj, śmieszny ten zwierzak jest:))

Posted

Strasznie sie cieszę z poprawy zachowania suni! Cierpliwośc popłaca choc czasami jej już brak ale na efekty warto czekac ;)
Bardzo sie cieszę, że udało Wam sie tyyyyyle wypracowac! :) Im więcej czasu będziecie razem tym Ty lepiej poznasz Pyś i ona lepiej Ciebie pozna, będzie wiedziała czego od niej oczekujesz. Gratuluje postępów, oby tak dalej, głaskanko dla małej :)
Wiem co to znaczy miec psiaka- potworka. ;)
Informuj na bieżąco co u Was, fotkami też nie pogardzimy na pewno :)