Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Powiedzcie mi proszę, czy można podawać?
Chyba nawet tutaj na dogo obiło mi się że mozna i namroziłam jak nienormalna.
A teraz nie wiem czy nie wywalić tego wszystkiego :(
Pisze że to niby kapustne, a zawsze wydawało mi się, że kalafiot to kapustna a brokuł nie..

Posted

Brokuł można podawać - to dobre źródło wapnia. Ja daję regularnie - teraz przy barfie surowy, a jak gotowałam to taki na parze.
To warzywo kapustne, więc wiadomo, że nie wszystkim służy, więc trzeba podejść do tego indywidualnie. Mój pies nie ma żadnych problemów po brokule. Dostaje też czasem kalafior i kapustę pekińską. Z tym że w diecie ludzi chorujących na niedoczynność tarczycy w ogóle nie powinno być warzyw kapustnych, nie wiem jak jest z psami.

Posted

Ja już się przestraszyłam że nie można w ogóle..
Chcialam wywalać wszystko co namroziłam ;D
Ja zrobiłam papkę po uprzednim uparowaniu brokułu i marchwi (czuję się bezpieczniej parując, wydaje mi się, że wtedy jest 'bardziej strawne' (?)).
Myślę, że to może być powód rewelacji jelitowych u Desi po podaniu barfu (mieszanki). Dziś spróbuję dać samo zmielone mięso z kośćmi. Zobaczymy jakie będą efekty..

Posted

Trzeba poczekać na bardziej doświadczonych "barfiarzy" aż się zjawią w wątku ale z tą papką mięsno-warzywną są chyba dwie szkoły (jeśli nie więcej :)). Niby są te gotowe kostki barfowe, do których dodaje się warzywa, ale parę osób już tu pisało, że lepiej za bardzo nie mieszać. Na początku barfowania nasz psiak też miał trochę sensacji trawiennych i wyszło na to, że lepiej podchodzi mu jak nie mieszam - czyli daję warzywa osobno, kości mięsne osobno. To może mieć dodatkowe znaczenie, jeśli do surowej mielonki kostno-mięsnej dodajesz parowane (czyli po obróbce termicznej) warzywa. Były też wątki o tym, żeby nie łączyć gotowanego z surowym, a parowane chyba za bardzo nie odbiega od gotowanego.

Posted

U Eni tak też będę robić.
Gorzej jest z Desi - wrażliwcem pokarmowym.. Ale może coś się wymyśli :)
Dzięki wielkie, zostałam maksymalnie uspokojona co do brokułu ;)