Amber Posted January 24, 2010 Posted January 24, 2010 No to świetnie. Czy ja gdzieś napisałam, że jestem przeciw kastracji w schroniskach i ograniczaniu populacji? Nie. Ale wyolbrzymiacie zalety i wady sterylki właśnie poprzez ciągłe stykanie się z patologią. Czytając te posty mam wrażenie, że lepiej by było gdyby psy rodziły się już bez macic i jąder bo po sterylce są dużo zdrowsze i weselsze. Jeszcze raz podkreślę: czy wszystkie suki hodowlane i reproduktory mają wyżej wymienione symptomy? Zapewniam, że nie. Mam 2 niewycięte suki, cieczki zwykle im się synchronizują, więc mam raz, a dobrze. Zachowują się one zwyczajnie, żadne psy nie sterczą mi przed drzwiami, na spacerach jest smycz i tyle. 2-3 tygodnie i problem z głowy. W czasie cieczki należy znacznie bardziej dbać o higienę suczki, zmieniać częściej posłanie, podmywać pipkę, w razie problemów na spacerach psikać sprejem. Na spacery wybierać miejsca ustronne, nie pchać się tam, gdzie mogą biegać psy bez smyczy. Zresztą pogryzienie może się zdarzyć zawsze, cieczka nie ma tu nic do rzeczy, a nawet nieodpowiedzialny właściciel zawsze lepiej reaguje na zapięcie swojego psa, jak mu powiem z daleka, że moje mają cieczkę. Tak więc ja nie mówię o patologiach typu podrzucone szczeniaki do schroniska i inne tego typu, tylko o zwykłym postępowaniu z psem. Nie było by tyle tragedii gdyby społeczeństwo było lepiej wyedukowane. Może część tej energii i złości przeznaczyć na zatkanie tej pękniętej rury, a nie podtykanie pod nią miski? Dlaczego chociażby w takiej Szwecji nie ma problemu bezdomności? 1. ludzie wiedzą 2. pies jest drogi, jest "towarem luksusowym" . U nas nawet rasowe psy są śmiesznie tanie, nie mówiąc o tym, że za damo można dostać i z 3 mioty szczeniaków. Trzeba się dobrać do tyłka pseudohodowcom, w większości oni rozpuszczają głupie ploty o ostatnim w miocie i że suka raz powinna, mnożą psy na potęgę, są nieopodatkowani. Zaostrzyć prawo a nie, że nie mogę nic zrobić kiedy sąsiad trzyma psa na łańcuchu przez całe życie, a ja nie mogę nic mu powiedzieć, bo dopóki ten pies nie umiera z głodu to wszystko jest zgodne z prawem. Tak więc zamiast pytać się kto zabierze te szczeniaki, należałoby w końcu wprowadzić przepisy, które ukarałby tego zwyrodnialca, które je tam zostawił. Dlaczego ja, jako szary obywatel mam z własnej kieszeni ratować psy, które zaniedbał ktoś inny? Trudno ustalić granicę. W PL jak widać, są zwolennicy masowych kastracji, ale to kropla w morzu bo na miejsce jednego wykastrowanego psa, rodzą się 3 mioty szczeniaków. W USA masowo się psy usypia, w Szwecji nie ma problemu bezdomności, ale przeginają w drugą stronę. Tak samo jak tu nieco przegina się z zaletami sterylek i to jest chyba sedno. Quote
dorobella Posted January 24, 2010 Posted January 24, 2010 U mnie na osiedlu, blisko szkoły dom jednorodzinny. Pan hodował kozy, ma kury, kaczki. W zeszłym roku przy mrozach ok. -15 zamarzła mu w budzie suka. Ma dwa psy, które biegają po osiedlu i próbują rozsiewać geny. Ma sukę, która jest co cieczkę przez nie pokrywana. Część szczeniaków topi, czy zabija o mur. Nie wnikałam. Ma kotki, z których miotami robi to samo. Ale mowy nie ma. Krzywdził nie będzie, nie będzie okaleczał. Przecież lepiej zabić. Suka koleżanki latami dostawała hormony, żeby nie było cieczki. Sterylizacja była zła. Kiedy guz sutka urósł do rozmiaru orzecha włoskiego usłyszała, żeby nie ruszać. Suka mała, może 5 kg. Kiedy był wielkości dużego grejpfruta i dotykał ziemi - wycieli go. Parę miesięcy później Diana była za TM, przerzuty. A co do pilnowania..... to jak z fajerwerkami na sylwestra. Wszyscy wiedzą, że pies może się przestraszyć i uciec. A co roku setki właścicieli szuka swoich psów. Co do suk hodowlanych. Ja uważam, że to jest świństwo jeśli właściciel takiej suki wie, że ma ona np. alergie i ją dopuszcza. Dotyczy to chorób, gdzie istnieje ryzyko , że potomstwo również będzie chore. Tak samo karmienie takich suk odpadami, żeby było taniej. Dziwie się, ze na przeglądach nie zauważają wycieńczenia suki. Są technicy czy weci wciskający bujdy, że suka musi mieć szczeniaki chociaż raz. Quote
Recommended Posts