Kar0la Posted January 22, 2010 Posted January 22, 2010 [quote name='Maada']Karola, przeslij mi prosze tego maila na maada@mp3.pl . Moja komórka jest na chodzie, czasami tu zanika zasieg, może dlatego.. sprawdzilam na gratce - nr jest dobry.. OK, przyszedł kolejny mail. Ludzie jak zwykle nie piszą na maila podanego w ogłoszeniu, tylko klikają na maila ogłoszeniodawcy. Quote
ewelinka_m Posted January 22, 2010 Posted January 22, 2010 w podróży też grzeczni byliśmy.... koniec!:) Quote
wtatara Posted January 22, 2010 Posted January 22, 2010 http://www.dogomania.pl/threads/175749-PiAE-tka-z-lasu-plus-mama-WA-ocA-awek?p=13951799#post13951799 dziewczyny proszę zaglądajcie do tego wątku tu jest jeszcze gorzej-sunia z szczeniekami mieszka w budzie a mieszkała w lesie. Nikt prawie nie zagląda a sunia znaleziona przed świętami. zaczęłam robić ogłoszenia Quote
wtatara Posted January 22, 2010 Posted January 22, 2010 szczeniaczki u Madzi śliczne. Kasia ma zrobić plakat Quote
divia_gg Posted January 22, 2010 Posted January 22, 2010 O rety one sa po prostu przeslodkie.... Powrzucalam kilka zdjec do ich allegro. http://www.allegro.pl/show_item.php?item=896029350 ale wybor byl trudny bo one sa niezwykle fotogeniczne;) Quote
Maada Posted January 22, 2010 Author Posted January 22, 2010 Ewelinka masz szałowe kolorki w domu i talent fotograficzny :) Pani Wando, chyba z plakatem można się wstrzymać, byly już dwa poważne telefony (o Bellę i Negro) i 2 maile, które zaraz sprawdzę. Natomiast złapałam się na tym, że nie bardzo wiem jak rozmawiać z tymi dzwoniącymi :( Prosze poradźcie mi: 1. dzis zaczynam drugą turę odrobaczania Aniprazolem, bo maja byc 3 dni pod rząd a potem do szczepienia trzeba odczekać min. 2 dni - dobrze to zrozumiałam? Prosze ekspertów o potwierdzenie! 2. czy psiaki wszystkie przetrzymać az do zaszczepienia, zeby była gwarancja, że są zaszczepione czy można dać komuś wczesniej jesli zadeklaruje, że zaszczepi we własnym zakresie (wtedy odpada nam koszt.. ale nie wiem czy można tak na ladne oczy zaufać) ??? 3. czy na sprawdzenie domu moge jechac juz z psiakiem? jesli ktoś brzmi sensownie a dom jest 30 km ode mnie? (zeby nie robic tej trasy potem z psem jeszcze raz) 4. Ewab czy wysłałas mi już umowy adopcyjne? kiedy mają szansę do mnie dotrzec? CZEKAM NA WASZE MĄDRE RADY, wybaczcie nowicjuszce to drążenie :) Quote
Kuba P Posted January 22, 2010 Posted January 22, 2010 Jaki jest koszt szczepienia ? Chcemy zasponsorować "naszemu" Mikusiowi. Quote
Rudzia-Bianca Posted January 22, 2010 Posted January 22, 2010 Kuba wielkie dzięki :) Zaraz dziewczyny napiszą ile u nich szczepienie kosztuje :) Ewelinko tylko tyle zdjątek , miały być miliony ;) Cudowności maleńkie . Maada porządnie domek dla Belli proszę sprawdzić ;) Quote
Maada Posted January 23, 2010 Author Posted January 23, 2010 Wstawanie w nocy trzy razy i lulanie do snu całego towarzystwa za każdym razem przez pół godziny - ok.. ścieranie hektolitrów siuśków.. ok... rozdzielanie "walczących na śmierć i życie" średnio co 10 minut.. ok Ale jak dzisiaj któryś dziabąg (podejrzewam Antosia :mad:) zrobił wielkiego kupola na środku kuchni zamiast do kuwety i cala sfora przeleciała po nim 5 razy żeby potem rzucić się do witania mnie... :smhair2: :bigcry: Wtatara, ja jednak bardzo proszę o plakat!!! :scream_3: Quote
Pliszka Posted January 23, 2010 Posted January 23, 2010 Maada, kochana, no to masz wesoło ;) Wkrótce będą gotowe ogłoszenia :) Miłego weekendu dla Ciebie i małych diablątek ;) Quote
eneda Posted January 23, 2010 Posted January 23, 2010 Maada napisał(a):Ewelinka masz szałowe kolorki w domu i talent fotograficzny :) Pani Wando, chyba z plakatem można się wstrzymać, byly już dwa poważne telefony (o Bellę i Negro) i 2 maile, które zaraz sprawdzę. Natomiast złapałam się na tym, że nie bardzo wiem jak rozmawiać z tymi dzwoniącymi :( Prosze poradźcie mi: 1. dzis zaczynam drugą turę odrobaczania Aniprazolem, bo maja byc 3 dni pod rząd a potem do szczepienia trzeba odczekać min. 2 dni - dobrze to zrozumiałam? Prosze ekspertów o potwierdzenie! 2. czy psiaki wszystkie przetrzymać az do zaszczepienia, zeby była gwarancja, że są zaszczepione czy można dać komuś wczesniej jesli zadeklaruje, że zaszczepi we własnym zakresie (wtedy odpada nam koszt.. ale nie wiem czy można tak na ladne oczy zaufać) ??? 3. czy na sprawdzenie domu moge jechac juz z psiakiem? jesli ktoś brzmi sensownie a dom jest 30 km ode mnie? (zeby nie robic tej trasy potem z psem jeszcze raz) 4. Ewab czy wysłałas mi już umowy adopcyjne? kiedy mają szansę do mnie dotrzec? CZEKAM NA WASZE MĄDRE RADY, wybaczcie nowicjuszce to drążenie :) Maada opdpowiedziałam Ci już na pw Quote
Maada Posted January 23, 2010 Author Posted January 23, 2010 Eneda, napisałaś mi tylko: " Tak, powinna być zaszczepiona, ale najpierw trzeba sprawdzić domek, potem się będziemy o to martwic".. to troche mało. Prosze o odpowiedzi na te punkty powyżej. Są chętni na Bellę i Antosia, chcę sprawdzić te domy jutro i w poniedziałek i nie ukrywam, że gdyby okazały się ok najchętniej oddałabym psiaki jak najszybciej. Nie wiem czy jest praktykowane oddawanie niezaszczepionych? W domu dla Belli sa inne psy, czy wystarczy, że one maja aktualne szczepienia? Czy macie umowę w wersji elektronicznej, zeby mi przesłać zanim dojdą papierowe? Jestem dziś trochę zdesperowana z niewyspania więc prosze o wyczerpujące odpowiedzi bo zacznę wszystkich spamować na pw :angryy: Quote
eneda Posted January 23, 2010 Posted January 23, 2010 To byla ostatnia wiadomość, pisałam Ci również wcześniej : Hej, no 5 psów to rzeczywiście duzo....najlepiej jakbyś umówiła się na wizyte przedadopcyjną BEZ PSA, zobaczyć jak to wygląda...jak też wyglądają psy, reakcja, ich zachowanie, czy są zadbane, sprawdzić książeczki zdrowia, czy psy mają aktualne szczepienia....to jest ważne, czy regularnie chodzą do weta. Zapytać o karme, co jej psy jedzą i przede wszystkim o sterylizacje i kastracje, czy psiaki są po zabiegach i czy ewentualnie Bella by wysterylizowała. Myślę, że po tym będzie łatwiej zdecydować....to przecież poważna decyzja....my decydujemy o dalszym losie psa... Pozdrawiam i czekam na wieści. Quote
eneda Posted January 23, 2010 Posted January 23, 2010 Wcześniej Ci pisałam też odnośnie odrobacznia. Szczeniaki mają dostać następne 28 stycznia. Quote
Maada Posted January 23, 2010 Author Posted January 23, 2010 Trochę to wszystko mało konkretne.. ale ok, może jak sie wyśpię to będę mniej dociekliwa.. Quote
Maada Posted January 23, 2010 Author Posted January 23, 2010 Eneda, Andzia mi napisała "Skoro były odrobaczone przedwczoraj to kolejne odrobaczenie za 7 dni od poprzedniego"... Ty mi napisałaś powtórka po 2 tyg.. ktoś inny (już nie wiem kto) jeszcze cos innego.. Zrobiłam z tego średnią i dałam im ten Aniprazol wczoraj (10. dzień) po 1/10 tabletki i nie będę tego powtarzać bo kupki mają idealne, żrą na potęgę i są wesolutkie więc nie sądzę, żeby im groziło jakies straszne zarobaczenie.. No i dalej nie wiem co ze szczepieniem.. Jaaga mi pisała o jakichś 5- i 9- składnikowych szczepionkach, mój wet twierdzi, że trzeba zacząć od 2skł (parwo, nosówka) i ja się z nim zgadzam. Koszt szczepionki 39zł ale może coś wynegocjuję. Jadę z nimi we wtorek rano do szczepienia tą dwuskładnikową. I będę wydawać już zaszczepione pod warunkiem, że ktoś nie ma w domu innych psów albo jesli ma to z aktualnymi szczepieniami. Nie chciałabym popelnić jakiegos błędu, dlatego o wszystko wole dopytać.. ale jak mam odpowiedzi w dziesięciu emailach i postach to się gubię :( No i fajnie byłoby jednak , zebym wiedziała co jest w tej umowie adopcyjnej, zaraz napisze do Ewab na pw z prosbą o wersję elektroniczną. Quote
eneda Posted January 23, 2010 Posted January 23, 2010 Lekarz kazał podać odrobaczenie po 2 tygodniach, dlatego tak Ci napisałam....pierwsze odrobaczenie dostały 14 stycznia pastą, myślę, że lekarz wie najlepiej [tym bardziej zawsze karzą mi szczeniaki odrobaczać co dwa tygodnie]. Mam nadzieję, że robienie średniej z tego co mówią wszyscy nie zaszkodzi psiakom. Ja Zorra odrobaczę zgodnie z poleceniami wetów. Quote
andzia69 Posted January 23, 2010 Posted January 23, 2010 Madziu - te małe chyba dostały Aniprazol - a tego nie wiedziałam - więc trzeba je przez 3 kolejne dni odrobaczać - pół tabletki na 5 kg psiaka;) i przerwa 2 tygodnie.Czyli 1 raz dziennie przez 3 dni każdego malucha - ino one mają nie mają 5 kg...więc trzeba dobrać dawkę Nie wiedziałam czym TE małe były odrobaczone - i dlatego napisałam ci o tym odrobaczeniu co 7 dni (bo tak sie robi Drontalem i Pyrantelum)... Co do innych pytań: 1. odnosnie odrobaczenia i szczepienia - ja miałam zawsze mówione, ze po odrobaczeniu tydzień... 2.Jeśli to będzie fajny domek to ja bym wydała bez szczepienia - sami sobie zaszczepią;) 3.I pojechałabym z psiakiem jak najbardziej (zaobserwujesz jak zareagują na np. kupkanie, zesikanie czy gryzienie czegos;)) i zaopatrzona w umowę adopcyjną - jeśli domek będzie ok to podpiszesz umowę i psiak zostanie od razu. 4. Ankieta z pytaniami i umowa poniżej:) co do pytan w sprawdzanym domku - to takie mniej więcej, zebys się zorientowała ;) ANKIETA PRZEDADOPCYJNA (PIES) 1. Czy mieszkacie Państwo w domu czy w mieszkaniu? 2. Czy obecnie w Państwa domu mieszkają jakieś zwierzęta i jakie? 3. Czy w Państwa rodzinie były wcześniej zwierzęta i jakie były ich losy? 4. W jakim wieku są dzieci (jeśli są)? 5. Czy wszyscy członkowie rodziny akceptują fakt adopcji psa i godzą się na nowego domownika? 5. Co się będzie działo z psem w czasie Państwa wyjazdów, wakacji itp.? 6. Pies może żyć kilkanaście lat. Czy przewidziane jest miejsce dla psa w życiu Państwa rodziny na tak długo? 7. Psy porzucone są często po przejściach, mogą odczuwać lęk, w nowym miejscu być zestresowane nawet przez dłuższy czas, mogą nie wiedzieć, że załatwia się na dworze, posiusiać się nie tam, gdzie trzeba, może coś zniszczyć itd. Czy jesteście Państwo gotowi to znieść? 8. Czy w domu Państwa są osoby z alergią na sierść lub ślinę psa? 9. Psy chorują - tak jak ludzie - i leczenie czasem jest kosztowne. Czy jesteście Państwo na to przygotowani? Posiadanie psa wiąże się także zawsze z koniecznością szczepień, odrobaczeń, profilaktyki przeciw kleszczowej itp. Czy jesteście Państwo gotowi ponosić te wydatki? 10. Czy planują Państwo wydatki związane z zakupem akcesoriów dla psa? 11. Jaki jest Państwa stosunek do kastracji/sterylizacji zwierząt? 12. Czy jesteście Państwo gotowi podpisać umowę adopcyjną, w której ważnym punktem będzie deklaracja, że pies NIGDY nie trafi na ulicę albo do schroniska – a w razie, gdybyście Państwo jednak nie mogli go zatrzymać, oddacie go Państwo wyłącznie przedstawicielowi wolontariatu? 13. Czym zamierzacie Państwo żywić psa? 14. Czy pies będzie miał możliwość wychodzenia na zewnątrz bez opieki? 15. Czy zgodzą się Państwo na wizytę przedstawiciela wolontariatu w Państwa domu po adopcji (to także punkt umowy) ? a to umowa adopcyjna: Data i miejsce podpisania umowy:................. UMOWA ADOPCYJNA Dotyczy: Przekazania psa na własność innej osoby. Strony: 1.Osoba bezpłatnie oddająca niżej opisanego psa, zwana dalej Wydającym. 2.Osoba podejmująca się opieki nad niżej opisanym psem na niżej opisanych warunkach, zwana dalej Adoptującym. Dane psa: płeć: imię: rasa: chip: tatuaż: rodowód: wiek/data urodzenia maść: kolor oczu: daty szczepień: Dane Wydajacego: imię: nazwisko: nr dowodu tożsamości Nr. PESEL: adres kontaktowy: telefon kontaktowy: e-mail: Dane Adoptującego: imię: nazwisko: nr dowodu tożsamości Nr. PESEL: adres kontaktowy: telefon kontaktowy: e-mail: Dokumenty załączone: Zobowiązuję się do otoczenia psa rzetelną opieką, najlepszą, jaką będę w stanie mu zapewnić, oraz do odpowiedzialnego postępowania względem niego, w tym: 1. Jeśli pies ucieknie, zobowiązuję się powiadomić osobę wydającą psa, jak też podjąć wszelkie możliwe kroki zmierzające do odnalezienia go. 2. Jeśli z jakiegokolwiek powodu zrezygnuję z posiadania psa, odwiozę go do osoby wydającej lub zapewnię opiekę nowego, troskliwego i odpowiedzialnego opiekuna i powiadomię o tym kroku osobę wydającą, która ma prawo do skontrolowania nowych warunków i podpisania umowy adopcyjnej z nowym opiekunem. 3. Pod żadnym względem nie porzucę psa ani nie oddam go do schroniska. 4. Pies będzie miał obrożę/uprząż z moim telefonem i/lub adresem. 5. Pies będzie pod opieką weterynaryjną, będzie regularnie odrobaczany, szczepiony, a w razie choroby leczony z należytą troską. 6. Pies nie będzie trzymany na łańcuchu. W przypadku psa mieszkającego na zewnątrz (w kojcu) zobowiązuję się zapewnić mu właściwie ocieploną budę, wybieg oraz stały dostęp do wody, a także posiłek dwa razy dziennie. 7, Wydający będzie miał możliwość sprawdzania warunków przetrzymywania psa, sposobu jego żywienia, prawidłowej socjalizacji, stanu jego zdrowia, odpowiedniej opieki weterynaryjnej, odpowiedniej ilości ruchu. 8. Uniemożliwię psu ucieczki, polowania na inne zwierzęta, będę unikać sytuacji, w których pies może pogryźć się z innym psem (w ramach możliwości). 9. Nie będę kopiować Psu uszu ani ogona (chyba, że względy zdrowotne będą tego bezwzględnie wymagały), ani nie będę Go traktować niezgodnie z Ustawą o ochronie zwierząt. 10. Pies nie zostanie sprzedany. Przygarniam go z potrzeby serca, a nie dla zysku. 11. Pies nie zostanie poddany eksperymentom medycznym lub jakimkolwiek innym. 12. Pies nie jest przeznaczony do rozrodu - zostanie poddany zabiegowi sterylizacji (suka) lub będzie dobrze pilnowany (pies; zalecana kastracja). 13. Jeśli zdarzy mi się sytuacja, że suka została pokryta przez psa, zobowiązuję się pokryć koszty usunięcia ciąży u suki lub – w razie podjęcia takiej decyzji – uśpienia szczeniąt. 14. Wyrażam zgodę na kontrole podopcyjne. 15. W przypadku rażącego naruszenia któregoś z punktów niniejszej umowy, osoba wydająca ma prawo do natychmiastowego odebrania psa adoptującemu. Przyjmuję do wiadomości, że w razie złego traktowania zwierzęcia grozi mi odpowiedzialność karna na podstawie ustawy o ochronie zwierząt z dnia 21 sierpnia 1997r. Umowę spisano w dwóch równobrzmiących egzemplarzach, po jednym dla wydającego i adoptującego i wszelkie złamanie umowy lub kwestie, których nie rozstrzyga umowa będą rozstrzygnięte przez sąd. .................................................. .................................................. .. Podpis adoptującego Podpis wydającego Quote
eneda Posted January 23, 2010 Posted January 23, 2010 Zadzwoniłam do weta, do którego pojechałam z maluchami więc: Maluchy były odrobaczane drontal; junior, zaleca się kilka odrobaczeń co 2 tygodnie. Lekarka odradzała dawanie aniprazolu, tylko coś delikatniejszego. Quote
Maada Posted January 23, 2010 Author Posted January 23, 2010 Eneda, Andzia dzięki wielkie za wszystkie informacje. Ja rozmawiałam z moim wetem o tym aniprazolu i nie miał jakoś oporów (co wet to inne zdanie) ale stanowczo stwierdził, że raz wystarczy, bo 3 dni pod rząd stosuje sie przy silnym zarobczeniu i szkoda ich małych wątróbek ;) Więc suma sumarum zostaję przy tej jednej dawce, nie sądze, żeby coś złego z tego wynikło (dalam 1/10 tabl. na małolata więc tak ciut mniej niż piszą bo one już ważą trochę ponad 1 kg). A ja mam dziś zły dzień :( Od rana jestem wkurzona, złapałam gumę, felga do wymiany, i w ogóle... ehhh.. dość mam tej zimy :( Quote
divia_gg Posted January 23, 2010 Posted January 23, 2010 Maluchy bija rekordy na allegro - najwiecej wejsc z tych wszystkich psiakow ktore oglaszalam;) I dwoch obserwatorow. I ta informacja podnosze maluchy do gory i wyganiam do swoich cudownych domków;) Quote
ewelinka_m Posted January 23, 2010 Posted January 23, 2010 Maada nic się nie przejmuj gumą, felgą itd...w domu czeka zawsze na Ciebie stadko, które chyba rozchmurzy każdego :) myślę, że ta dawka skoro skonsultowałaś ją z dobrym wetem jest optymalna ;) Quote
Maada Posted January 23, 2010 Author Posted January 23, 2010 Wiecie co, jadę z maluchami w pn do Krakowa - dwie Panie z Huty - kolezanki są zainteresowane pieskami. Fajnie, ze mialyby z soba potem kontakt, nie? No i jest jeszcze ta Pani pod Zabierzowem, która chce Bellę.. nie mam do niej jak podjechac na razie przez te gumę :( Maluchy są prześmieszne :) Wlasnie trwa przepychanka o przywilej przytulenia się do szczeniaczków na ich legowisku.. między Nuką a moja córką oczywiście :lol: Dzisiaj była kąpiel i wymiana wyrka, pachną juz zdecydowanie ladniej ;) Jakbym nie byla takim leniwcem to wrzucilabym tu trochę zdjęć.. Ada ich zrobila juz chyba z setkę.. moze jutro.. Gdybym jeszcze potrafiła nie mysleć o tych wszystkich maluchach gdzies na mrozie.. :-( Quote
Recommended Posts