deptusie Posted January 16, 2010 Author Posted January 16, 2010 a teraz piesek orange-sable-pomarańczowy z ciemnym nalotem lub pomarańczowo-sobolowy-majac więcej ciemnego nalotu Sędziowie i hodowcy okreslaja to umaszczenie jako dark sable bądz red-sable. I jako ciekawostkę podam iż jest to zdjęcie z roku 2002 -zobaczcie przy dzisiejszej modzie cięcia wlosa pomka w USA -jak pieknie wyglada ten piesek na ringu bez nadmiernego podstrzyzenia ,a tylko delikatnie wymodelowany włos-zdjecie z USA(to jest mój typ pomka-jaki preferuję-mysląć oczywiscie o strzyżeniu wlosa) piesek GUY Quote
deptusie Posted January 16, 2010 Author Posted January 16, 2010 oj pomyłkamy znowu to samo zdjęcie Quote
deptusie Posted January 16, 2010 Author Posted January 16, 2010 Teraz zdjęcie odpowiednie do postu wyżej umieszczonego Quote
deptusie Posted January 16, 2010 Author Posted January 16, 2010 umaszczenie -parti- kolor(wzorzec FCI -okresla je jako srokate)-ich barwa zasadnicza-podstawowa biała z czarnymi,brazowymi,szarymi,pomaranczowymi,czerwonymi,kremowymi plamami rozrzuconymi po całym ciele pieska -wzorzec FCI nie mówi o symetrycznym ich rozmieszczeniu. Quote
deptusie Posted January 16, 2010 Author Posted January 16, 2010 Teraz może zacznę od umaszczeń wolf-sable,grey-wolf(odsyłam was do wątku Wystawy Walentynkowej w Bydgoszczy 2010) tam wstawiłam zdjęcia piesków w tych umaszczeniach -nie chcę już tutaj ich dublować. Umaszczenie szaro- wilczaste od wolf-sable rózni się trzema glównymi szczegółami GREY-WOLF-kufa i uszy ciemno umaszczone(wzorzec FCI nie używa nazewnictwa CZARNE tylko ciemno-umaszczone).Także obserwując sędziowanie tych umaszczeń np w Niemczech -tam ich pojawia sie na ringach do tej pory najwięcej. Sędziowie niemieccy nie patrzą czy jest to kufa czarna czy np dzicza. Ważne,żeby uszy i kufa byly nieco ciemniejsze o szarosci występujacej.Sędziowie w niemczech nie biorą już w chwili obecnej pod uwagę nawet lekkiego kreskowania nad palcami,ktore kiedyś bylo wymagane przez sędziów w Niemczech ale jest to wynikiem pojawienia się nowego typu SZPICA WILCZEGO zwanego też KEESHOND-(sa one stanowczo jasniejsze od pierwotnego typu szpica wilczego-który mam nadzieję,nie zniknie z ringów) Bywa,że Keesh -umaszczeniem zbliża się do beżu-jego łapy również są beżowe. Sędziowie w Niemczech w momencie kiedy mają na ringu pięknego eksterierowo-pieknie umaszczonego -prawidlowo poruszającego się szpica w typie pierwotnym i maja go porównać z równie pięknym ale dość krótko noznym ,SLABIEJ WYBARWIONYM BEZ ZNACZEŃ NA PALCACH keeshondem -zawsze wybiorą SZPICA o prawidlowym wilczastym umaszczeniu z ciemną maską i ciemnymi znaczeniami na palcach-to podejście bardziej radykalne w stosunku do SZPICA WILCZEGO, SZPICE MINIATUROWE traktują duzo lagodniej jezeli chodzi o umaszczenie grey-wolf,nie przykladają wielkiej wagi do tego gdyż,wiąże się to ogromną paletą umaszczeń jaką przewiduje wzorzec naszego szpicka,jeżeli maska nie jest ciemna bądz łapki są np bezowe,kremowe ,dzicze ,sobolowe a ,wlos na grzbiecie jest sobolowo wilczasty,bądz tylko delikatny nalot ciemny z kryzą lekko srebrną bądz wpadajacą w krem to jest to umaszczenie wolf-sable bądz creme-sable. Mnie osobiscie(ktora sama posiadam te umaszczenia w rodowodach u swoich psów) i hodowców w Niemczech ogromnie cieszy ten fakt,że możemy w tak fantastyczny sposób"bawić" się tymi umaszczeniami. To tak w telegraficznym skrócie. Quote
deptusie Posted January 16, 2010 Author Posted January 16, 2010 Tu jeszcze 3 pieski w umaszczeniu creme-sable Quote
deptusie Posted January 16, 2010 Author Posted January 16, 2010 creme-sable -zobaczcie w jak rózniącym się odcieniu Quote
deptusie Posted January 16, 2010 Author Posted January 16, 2010 creme-sable w jeszcze innym odcieniu Quote
deptusie Posted January 16, 2010 Author Posted January 16, 2010 a teraz creme-sable szczeniaczek Quote
deptusie Posted January 16, 2010 Author Posted January 16, 2010 a teraz dla przypomnienia umaszczenia grey wolf-szczeniaczek z hodowli Jacobian z ktorą pozostaję w kontakcie dla uwaznych lapeczki zaczęly wybarwiać się już na delikatny beż wskazuję to iż docelowym umaszczeniem pieska będzie wolf-sable z ciemną kufą co ukaże zdjęcie pozniejsze pieska w wieku 6 miesięcy. Jest szokujaco beżowy, a nigdy nie uwierzylibyście,że z tak intensywnego beżu zmieni ostatecznie umaszczenie na ciemny wilczasty-pozostawiając tylko lekki beż na łapkach-CUUUUUUUUUDOWNE DOSWIADCZENIE MÓC OBSERWOWAĆ FAZY ZMIAN UMASZCZEŃ U WILCZASTYCH POMKÓW-Sorrki ale musiałam to wyrzucić z siebie-ha ha ha Quote
deptusie Posted January 16, 2010 Author Posted January 16, 2010 Jako dorosly osobnik(suczka) JACOBIAN ICED POMVALENTINE Quote
deptusie Posted January 16, 2010 Author Posted January 16, 2010 komputer -buntuje się albo znowu zblizajace sie problemy z sygnałem Quote
deptusie Posted January 16, 2010 Author Posted January 16, 2010 Na dzisiaj to już tyle-już mam dość-uffffffff Quote
deptusie Posted January 16, 2010 Author Posted January 16, 2010 Mam nadzieję,że choć w maleńkim stopniu przybliżylam Wam temat odcieni wilczastego umaszczenia wystepujacych u pomków - z wieloma osobami dyskutowałam mailowo-telefonicznie bądz osobiscie w Polsce w Niemczech z piszącymi z USA, Szwajcarii (gdzie równiez wystepują) . A myślę,że ostatni bardzo miły mail -jaki otrzymałam od Eve Smail ze Szkocji z hodowli TOY BOX z zapytaniem o GRINGO i jej dziewicze zainteresowanie wilczastym umaszczeniem(ktora w chwili obecnej równiez posiada jasno srebrnego pomeczka) -napawa mnie radoscią ,że wzrasta zainteresowanie innymi umaszczeniami - i będziemy mogli podziwiać ich więcej na ringach w niczym nie uwłaczając równie pięknym umaszczeniom,jak orange,red i black.CHOC MOJE SERDUCHO BIJE W INNYM KIERUNKU-KOCHAM JE WSZYSTKIE. Quote
filonek_bezogonek Posted January 16, 2010 Posted January 16, 2010 Wiola - informacje o "wolfiastym" umaszczeniu jest nieocenione !!! Ja wstawiam 2 artykuły o pomeranianach - merlakach. Jak znajde gdzieś fajny artykul o problemach zdwowotnych przy hodowli psow o tym umaszczeniu tez podam - niedawno rzucił mi się w oczy więc nie powinnam długo szukać. cz 1 - > http://vintoyra.com.pl/opracowania/merle1.pdf cz 2 - > http://vintoyra.com.pl/opracowania/merle2.pdf Quote
deptusie Posted January 16, 2010 Author Posted January 16, 2010 [quote name='filonek_bezogonek']Wiola - informacje o "wolfiastym" umaszczeniu jest nieocenione !!! Ja wstawiam 2 artykuły o pomeranianach - merlakach. Jak znajde gdzieś fajny artykul o problemach zdwowotnych przy hodowli psow o tym umaszczeniu tez podam - niedawno rzucił mi się w oczy więc nie powinnam długo szukać. cz 1 - > http://vintoyra.com.pl/opracowania/merle1.pdf cz 2 - > http://vintoyra.com.pl/opracowania/merle2.pdf Oj to super DZIĘKI. Ach jesli jestescie zaciekawieni umaszczeniami odsyłam na anglojęzyczną stronkę AMERICAN POMERANIAN CLUB-POLECAM GORĄCO. www.americanpomeranianclub.org-klikacie na ABOUT POMS nastepnie kliknąć na COLORS. MIŁEGO OGLĄDANIA I CZYTANIA Quote
deptusie Posted January 16, 2010 Author Posted January 16, 2010 jeszcze raz www.americanpomeranianclub.org Quote
filonek_bezogonek Posted January 16, 2010 Posted January 16, 2010 jedna z moich najbardziej ulubionych stron, z której czerpie wiele inspiracji :) Quote
smoczepole Posted January 16, 2010 Posted January 16, 2010 Wioluś! Kochana. Zgłaszam tu oficjalny wniosek, abyś przystąpiła do kursu na asystenta. Takich ludzi nam w kynologii trzeba! Byłabyś prawdziwą gwarancją, że nie utkniemy w zaściankowości i asystenckich fobiach przed cackiem z dziurką (Marta, bez urazy, ofkors:)). Marta, fajnie, że zamieściłaś tu te tłumaczenia o marmurkach. Neutralko, czy w swojej 20-letniej karierze hodowcy spotkałaś to lawendowe umaszczenie? Z nas wszystkich to pewnie ty miałaś największe szanse, by zobaczyć kiedyś takiego pomka na żywo. Ja bym bardzo chciała. Quote
filonek_bezogonek Posted January 16, 2010 Posted January 16, 2010 wiesz co Mariolka :) Twoja "slodycz" mi się ulała - bez urazy ofkors ;) że nie utkniemy w zaściankowości i asystenckich fobiach przed cackiem z dziurką (Marta, bez urazy, ofkors). powiem po francusku - ta wypowiedź jest "żenuła" :P ale świadczy tylko Twojej krótkowzroczności. Temat uważam, za zamknięty - jeżeli chodzi o moją osobę. Jeśli będziesz miała jakieś bezprzedmiotowe uwagi w stosunku do mojej osoby to pofatyguj się i zadzwoń. Swoja drogą uważam , że powinnaś przystąpić do kursu z Wiolą. Quote
smoczepole Posted January 16, 2010 Posted January 16, 2010 Też uważam ten temat za zamknięty. Dzięki Bogu! Quote
filonek_bezogonek Posted January 16, 2010 Posted January 16, 2010 no i znalazłam coś jeszcze dla zainteresowanych Opracowanie genotypów umaszczeń pomerka, jakie analizowałam przed egzaminem. Genotypy umaszczeń pomeraniana Quote
deptusie Posted January 16, 2010 Author Posted January 16, 2010 smoczepole napisał(a):Wioluś! Kochana. Zgłaszam tu oficjalny wniosek, abyś przystąpiła do kursu na asystenta. Takich ludzi nam w kynologii trzeba! Byłabyś prawdziwą gwarancją, że nie utkniemy w zaściankowości i asystenckich fobiach przed cackiem z dziurką (Marta, bez urazy, ofkors:)). Marta, fajnie, że zamieściłaś tu te tłumaczenia o marmurkach. Neutralko, czy w swojej 20-letniej karierze hodowcy spotkałaś to lawendowe umaszczenie? Z nas wszystkich to pewnie ty miałaś największe szanse, by zobaczyć kiedyś takiego pomka na żywo. Ja bym bardzo chciała.Już od dawna "molestują" mnie w macierzystym Oddziale na temat Asystentury i bez skutku (może blokowały mnie egzaminy.ktore odbywały się WARSZAWIE(wielkie miasta i WIELCY LUDZIE mnie przerażają i nieco onieśmielają). Mam nadzieję,że uda nam się w roku 2010 zorganizować w Gdyni profesjonalny KURS ASYSTENCKI trwający kilka miesięcy(takie mamy plany). Zapewne sama bardzo chętnie będę w nim uczestniczyła(wiedzy nigdy za wiele) ale nie wiem,jak przeloży to się na egzamin-jak do tej pory aspiracji sędziowskich nie rozbudzalam w sobie -ciężko jest zaliczać, tak ogromną liczbę asystentur przed przystapieniem do Egzaminu Sędziowskiego,a dla mnie to cała wyprawa,mąż calymi dniami w firmie,Sabinka na studiach-a ja ledwo daję radę raz w tygodniu aby dojechać do ZK aby dopilnować swoich obowiązków jako Kierownik Sekcji,CZlonek Komisji Hodowlanej a zarazem V-ce Przewodnicząca d.s Organizacyjnych-Marioluś -sama wiesz -jak czlowiek na ciaglych obrotach-to cięzko znależć czas nawet dla siebie.A gdzie wyjazdy na wystawy-hodowla-no nie wiem-ciężko ale pomysleć zawsze warto tym bardziej,że Egzaminy Asystenckie odbywają się według nowych przepisów w Oddziałach. PARZYJOM-UWIDIM. Marto-dzięki za opracowania-bardzo ciekawe. Quote
Recommended Posts