Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

a teraz piesek orange-sable-pomarańczowy z ciemnym nalotem lub pomarańczowo-sobolowy-majac więcej ciemnego nalotu Sędziowie i hodowcy okreslaja to umaszczenie jako dark sable bądz red-sable.

I jako ciekawostkę podam iż jest to zdjęcie z roku 2002 -zobaczcie przy dzisiejszej modzie cięcia wlosa pomka w USA -jak pieknie wyglada ten piesek na ringu bez nadmiernego podstrzyzenia ,a tylko delikatnie wymodelowany włos-zdjecie z USA(to jest mój typ pomka-jaki preferuję-mysląć oczywiscie o strzyżeniu wlosa) piesek GUY

• Replies 94
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

umaszczenie -parti- kolor(wzorzec FCI -okresla je jako srokate)-ich barwa zasadnicza-podstawowa biała z czarnymi,brazowymi,szarymi,pomaranczowymi,czerwonymi,kremowymi plamami rozrzuconymi po całym ciele pieska -wzorzec FCI nie mówi o symetrycznym ich rozmieszczeniu.

Posted

Teraz może zacznę od umaszczeń wolf-sable,grey-wolf(odsyłam was do wątku Wystawy Walentynkowej w Bydgoszczy 2010) tam wstawiłam zdjęcia piesków w tych umaszczeniach -nie chcę już tutaj ich dublować.

Umaszczenie szaro- wilczaste od wolf-sable rózni się trzema glównymi szczegółami
GREY-WOLF-kufa i uszy ciemno umaszczone(wzorzec FCI nie używa nazewnictwa CZARNE tylko ciemno-umaszczone).Także obserwując sędziowanie tych umaszczeń np w Niemczech -tam ich pojawia sie na ringach do tej pory najwięcej. Sędziowie niemieccy nie patrzą czy jest to kufa czarna czy np dzicza. Ważne,żeby uszy i kufa byly nieco ciemniejsze o szarosci występujacej.Sędziowie w niemczech nie biorą już w chwili obecnej pod uwagę nawet lekkiego kreskowania nad palcami,ktore kiedyś bylo wymagane przez sędziów w Niemczech ale jest to wynikiem pojawienia się nowego typu SZPICA WILCZEGO zwanego też KEESHOND-(sa one stanowczo jasniejsze od pierwotnego typu szpica wilczego-który mam nadzieję,nie zniknie z ringów) Bywa,że Keesh -umaszczeniem zbliża się do beżu-jego łapy również są beżowe.
Sędziowie w Niemczech w momencie kiedy mają na ringu pięknego eksterierowo-pieknie umaszczonego -prawidlowo poruszającego się szpica w typie pierwotnym i maja go porównać z równie pięknym ale dość krótko noznym ,SLABIEJ WYBARWIONYM BEZ ZNACZEŃ NA PALCACH keeshondem -zawsze wybiorą SZPICA o prawidlowym wilczastym umaszczeniu z ciemną maską i ciemnymi znaczeniami na palcach-to podejście bardziej radykalne w stosunku do SZPICA WILCZEGO, SZPICE MINIATUROWE traktują duzo lagodniej jezeli chodzi o umaszczenie grey-wolf,nie przykladają wielkiej wagi do tego gdyż,wiąże się to ogromną paletą umaszczeń jaką przewiduje wzorzec naszego szpicka,jeżeli maska nie jest ciemna bądz łapki są np bezowe,kremowe ,dzicze ,sobolowe a ,wlos na grzbiecie jest sobolowo wilczasty,bądz tylko delikatny nalot ciemny z kryzą lekko srebrną bądz wpadajacą w krem to jest to umaszczenie wolf-sable bądz creme-sable.

Mnie osobiscie(ktora sama posiadam te umaszczenia w rodowodach u swoich psów) i hodowców w Niemczech ogromnie cieszy ten fakt,że możemy w tak fantastyczny sposób"bawić" się tymi umaszczeniami.

To tak w telegraficznym skrócie.

Posted

a teraz dla przypomnienia umaszczenia grey wolf-szczeniaczek z hodowli Jacobian z ktorą pozostaję w kontakcie dla uwaznych lapeczki zaczęly wybarwiać się już na delikatny beż wskazuję to iż docelowym umaszczeniem pieska będzie wolf-sable z ciemną kufą co ukaże zdjęcie pozniejsze pieska w wieku 6 miesięcy. Jest szokujaco beżowy, a nigdy nie uwierzylibyście,że z tak intensywnego beżu zmieni ostatecznie umaszczenie na ciemny wilczasty-pozostawiając tylko lekki beż na łapkach-CUUUUUUUUUDOWNE DOSWIADCZENIE MÓC OBSERWOWAĆ FAZY ZMIAN UMASZCZEŃ U WILCZASTYCH POMKÓW-Sorrki ale musiałam to wyrzucić z siebie-ha ha ha

Posted

Mam nadzieję,że choć w maleńkim stopniu przybliżylam Wam temat odcieni wilczastego umaszczenia wystepujacych u pomków - z wieloma osobami dyskutowałam mailowo-telefonicznie bądz osobiscie w Polsce w Niemczech z piszącymi z USA, Szwajcarii (gdzie równiez wystepują) .
A myślę,że ostatni bardzo miły mail -jaki otrzymałam od Eve Smail ze Szkocji z hodowli TOY BOX z zapytaniem o GRINGO i jej dziewicze zainteresowanie wilczastym umaszczeniem(ktora w chwili obecnej równiez posiada jasno srebrnego pomeczka) -napawa mnie radoscią ,że wzrasta zainteresowanie innymi umaszczeniami - i będziemy mogli podziwiać ich więcej na ringach w niczym nie uwłaczając równie pięknym umaszczeniom,jak orange,red i black.CHOC MOJE SERDUCHO BIJE W INNYM KIERUNKU-KOCHAM JE WSZYSTKIE.

Posted

Wiola - informacje o "wolfiastym" umaszczeniu jest nieocenione !!!

Ja wstawiam 2 artykuły o pomeranianach - merlakach. Jak znajde gdzieś fajny artykul o problemach zdwowotnych przy hodowli psow o tym umaszczeniu tez podam - niedawno rzucił mi się w oczy więc nie powinnam długo szukać.

cz 1 - > http://vintoyra.com.pl/opracowania/merle1.pdf

cz 2 - > http://vintoyra.com.pl/opracowania/merle2.pdf

Posted

[quote name='filonek_bezogonek']Wiola - informacje o "wolfiastym" umaszczeniu jest nieocenione !!!

Ja wstawiam 2 artykuły o pomeranianach - merlakach. Jak znajde gdzieś fajny artykul o problemach zdwowotnych przy hodowli psow o tym umaszczeniu tez podam - niedawno rzucił mi się w oczy więc nie powinnam długo szukać.

cz 1 - > http://vintoyra.com.pl/opracowania/merle1.pdf

cz 2 - > http://vintoyra.com.pl/opracowania/merle2.pdf Oj to super DZIĘKI.

Ach jesli jestescie zaciekawieni umaszczeniami odsyłam na anglojęzyczną stronkę AMERICAN POMERANIAN CLUB-POLECAM GORĄCO.
www.americanpomeranianclub.org-klikacie na ABOUT POMS nastepnie kliknąć na COLORS.
MIŁEGO OGLĄDANIA I CZYTANIA

Posted

Wioluś! Kochana. Zgłaszam tu oficjalny wniosek, abyś przystąpiła do kursu na asystenta. Takich ludzi nam w kynologii trzeba! Byłabyś prawdziwą gwarancją, że nie utkniemy w zaściankowości i asystenckich fobiach przed cackiem z dziurką (Marta, bez urazy, ofkors:)).
Marta, fajnie, że zamieściłaś tu te tłumaczenia o marmurkach.
Neutralko, czy w swojej 20-letniej karierze hodowcy spotkałaś to lawendowe umaszczenie? Z nas wszystkich to pewnie ty miałaś największe szanse, by zobaczyć kiedyś takiego pomka na żywo. Ja bym bardzo chciała.

Posted

wiesz co Mariolka :)
Twoja "slodycz" mi się ulała - bez urazy ofkors ;)

że nie utkniemy w zaściankowości i asystenckich fobiach przed cackiem z dziurką (Marta, bez urazy, ofkors).
powiem po francusku - ta wypowiedź jest "żenuła" :P ale świadczy tylko Twojej krótkowzroczności.

Temat uważam, za zamknięty - jeżeli chodzi o moją osobę.
Jeśli będziesz miała jakieś bezprzedmiotowe uwagi w stosunku do mojej osoby to pofatyguj się i zadzwoń.

Swoja drogą uważam , że powinnaś przystąpić do kursu z Wiolą.

Posted

smoczepole napisał(a):
Wioluś! Kochana. Zgłaszam tu oficjalny wniosek, abyś przystąpiła do kursu na asystenta. Takich ludzi nam w kynologii trzeba! Byłabyś prawdziwą gwarancją, że nie utkniemy w zaściankowości i asystenckich fobiach przed cackiem z dziurką (Marta, bez urazy, ofkors:)).
Marta, fajnie, że zamieściłaś tu te tłumaczenia o marmurkach.
Neutralko, czy w swojej 20-letniej karierze hodowcy spotkałaś to lawendowe umaszczenie? Z nas wszystkich to pewnie ty miałaś największe szanse, by zobaczyć kiedyś takiego pomka na żywo. Ja bym bardzo chciała.
Już od dawna "molestują" mnie w macierzystym Oddziale na temat Asystentury i bez skutku (może blokowały mnie egzaminy.ktore odbywały się WARSZAWIE(wielkie miasta i WIELCY LUDZIE mnie przerażają i nieco onieśmielają).
Mam nadzieję,że uda nam się w roku 2010 zorganizować w Gdyni profesjonalny KURS ASYSTENCKI trwający kilka miesięcy(takie mamy plany).
Zapewne sama bardzo chętnie będę w nim uczestniczyła(wiedzy nigdy za wiele) ale nie wiem,jak przeloży to się na egzamin-jak do tej pory aspiracji sędziowskich nie rozbudzalam w sobie -ciężko jest zaliczać, tak ogromną liczbę asystentur przed przystapieniem do Egzaminu Sędziowskiego,a dla mnie to cała wyprawa,mąż calymi dniami w firmie,Sabinka na studiach-a ja ledwo daję radę raz w tygodniu aby dojechać do ZK aby dopilnować swoich obowiązków jako Kierownik Sekcji,CZlonek Komisji Hodowlanej a zarazem V-ce Przewodnicząca d.s Organizacyjnych-Marioluś -sama wiesz -jak czlowiek na ciaglych obrotach-to cięzko znależć czas nawet dla siebie.A gdzie wyjazdy na wystawy-hodowla-no nie wiem-ciężko ale pomysleć zawsze warto tym bardziej,że Egzaminy Asystenckie odbywają się według nowych przepisów w Oddziałach.
PARZYJOM-UWIDIM.

Marto-dzięki za opracowania-bardzo ciekawe.