Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ktos chyba musi uwarznie przeczytac to co na poczatku napisalam......
nie twierdze ze ich w tej chwili nie przybyło....
ale sa tez inne rasy?mozna cos zaproponowac...
i tak sie składa ze znam osobe która ta rase sprowadziła...do Polski...
:cool1:

• Replies 199
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Czytam uwaznie caly watek.......chodzi nam tu o rasy sporadycznie spotykane na wystawach....a liczba 40 sztuk i wiecej to dla mnie juz duzo......czesem przedstwicieli grupy X ( wszystkich ras ) jest ok 40 sztuk np Zabrze 2005.....

Posted

No chyba nie jest to tak do konca sprecyzowane!!
proponuje zejsc juz z owczarków i zajac sie inna rasa.......
bardziej wam odpowiadajacą.......
a w temacie nie ma nic ze chodzi o rasy na wystawach....

Posted

Owczarkow.Sage Koche zamieszkuja w polnocnym Afganistanie,sa psem Nomadow.Z powodu wojny w Afganistanie egzystencja jest ich zagrozona.W calej Europie jest tylko kilka egzemplazy.

Posted

W Polsce na wystawie tylko ras widziałam doga duńskiego, myślę, że rzadko spotykaną rasą jest także owczarek jugosławiański sharplaninac - o ile takowy w Polsce jest :)

Posted

[quote name='Labradorka']W Polsce na wystawie tylko ras widziałam doga duńskiego, myślę, że rzadko spotykaną rasą jest także owczarek jugosławiański sharplaninac - o ile takowy w Polsce jest :)
Teraz są dwa maluchy doga duńskiego do sprzedania .(PIERWSZT MIOT!)
ale wlasciciel mowi, ze do sprzedania w rece wystawców:)-tak wiec zapewne liczba duńczyków na wystawach juz niedlugo sie powiekszy

• 5 months later...
Posted

xxxx52 - pudelpointer to dość stara rasa, wcale nie nowy wynalazek.
A rasy naprawdę rzadko w Polsce spotykane lub w ogóle nie występujące to rozmaite gończe i wyżły francuskie. Jest tego chyba kilkanaście ras. Widział kto kiedy na żywo u nas np. porcelaine ?

Można powiedzieć, ze i moja rasa to rasa rzadka. Na wystawach po kilka sztuk, a na wielu nie ma w ogóle. W kraju pochodzenia wpisana na specjalną listę ras zagrozonych wyginięciem. I co - u nas za nią biorą się chodoffcy !!!!!

Posted

Szpic japoński jest u mnie na osiedlu :) ale to pierwszy i jak na razie ostatni pies tej rasy którego widziałam na żywo. A zakochałam się w podenco ibicenco :loveu: cuuudo.

Posted

zdecydowanie mało bo jednego i tylko raz widziałam thai ridgebacka - z daleka przygladam sie, przygladam, mysle co to za pies, ale jak juz byl blizej, a jak zobaczylam prege to w ogole - w szoku bylam. Bo z tego co slyszalam to chyba sa 2 w Polsce...

Posted

Mysle, że jest wiele ras których nie ma w Polsce.
Np.
1. Podenco ibicenco i portugues(może jest jakaś pojedyncza sztuka)
2. Aidi/Canaan Dog/Refeiro do alentejo/Koehond i kilka innych ras pasterskich.
3. Sennenhund
4. Glen of imaal terrier
5. Eskimo/Gronlandshund
6. Elghund/Szpic finski
7. Lapphund i inne Fińskie psy do pilnowania stad
8. Szweckie i norweskie szpice(np Norsk Buhund)
9. Iceland dog
10. Hokkaido-ken i kisshu inu
11. Segugio italiano
12. Harrier/Billy/Poitevin i inne gończe francuskie oraz z pewnością jugosławianskie
13. Wiele ras francuskich wyżłów
14. Inca Orchid dog

I wiele, wiele innych. Ciężko powiedzieć która najrzadsza bo naprawde jest wiele takich, których w Polsce wogóle nie znajdziemy. Te rasy są też w duzej mierze niepopularne i rzadkie w innych krajach.

Posted

myślę że jeszcze dunkery, chociaż widziałam dwa roczniaki w zakopanym :razz: (sprowadzane oczywiście) . Ma z nimi parę zdjęć, tylko nie wiem czy się do nich dokopię.

Posted

[quote name='Moskva']Mysle, że jest wiele ras których nie ma w Polsce.
Np.
1. Podenco ibicenco i portugues(może jest jakaś pojedyncza sztuka)
2. Aidi/Canaan Dog/Refeiro do alentejo/Koehond i kilka innych ras pasterskich.
3. Sennenhund
4. Glen of imaal terrier
5. Eskimo/Gronlandshund
6. Elghund/Szpic finski
7. Lapphund i inne Fińskie psy do pilnowania stad
8. Szweckie i norweskie szpice(np Norsk Buhund)
9. Iceland dog
10. Hokkaido-ken i kisshu inu
11. Segugio italiano
12. Harrier/Billy/Poitevin i inne gończe francuskie oraz z pewnością jugosławianskie
13. Wiele ras francuskich wyżłów
14. Inca Orchid dog

Podengo portugalskie w wersji miniaturowej gładkowłosej jest w Polsce. Jest jedna hodowla, w której było kilka miotów. Włascicielka jednego podengo portugalskiego (moja była sąsiadka) jest na dogo. Ostatnio sprowadzono do Polski dwa Gleny, pokazywały się w Katowicach . Osobiscie widzę przyszłośc przed tą rasą, bo takie zadzierzyste szorstkie szczoty robią sie popularne w różnych wersjach. Nagusy peruwianskie jakieś w Polsce są, kilka razy spotkałam na wystawach. Szpice islandzkie są też w Polsce.