IVV Posted April 28, 2010 Posted April 28, 2010 ale zobacz jaaaakaaaa poprawa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Quote
Delph Posted April 30, 2010 Author Posted April 30, 2010 A w porządku, mój pies nawet już się jej mniej boi, bo od jakiegoś czasu nie było awantury (tfu, tfu, odpukać). Ale to dzięki temu, że pilnujemy ich cały czas w domu... Domek potrzebny, bo nadal jesteśmy uziemieni i szkoda psiaków :( Kora wczoraj pięknie bawiła się w parku z owczarkiem niemieckim i wyżłem. Z dużymi psami (samcami) moim zdaniem jest już super, spokojnie mogłaby z takim mieszkać. Małe pieski się jej boją, a jak uciekają, to Kora chce gonić ;) Może później uda mi się wrzucić filmik z tego spaceru, a tymczasem pochwalę się jeszcze "wodnymi" zdjęciami z poprzedniej sesji: Quote
pumcia02 Posted April 30, 2010 Posted April 30, 2010 trochę dalej rzucałaś piłkę :D Tak, domek byłby najlepszym wyjsciem. Takie siedzenie i pilnowanie jest strasznie wykanczające. Quote
IVV Posted April 30, 2010 Posted April 30, 2010 piekny pies,jest w niej tyle klasy!!!! A TY DELPH swietnie sobie radzisz,az trudno uwierzyc jakie zrobilas z Korkiem postepy!!! gratulacje!!!!! Quote
Delph Posted May 1, 2010 Author Posted May 1, 2010 Bardzo marne zdjęcia, ale muszę się pochwalić Koreczkiem, który jeszcze niedawno chciał zjeść każdego pieska :cool3: : Kolega nr 1: Kolega nr 2: Koledzy nr 3 i 4 :eviltong:: Quote
Delph Posted May 1, 2010 Author Posted May 1, 2010 Ignorujemy małe pieski: Ignorujemy koleżankę nr 5 po uprzednim przywitaniu (patyczek ważniejszy): No i wreszcie padłam, mam dość :lol:: To teraz mi jeszcze powiedzcie, jak oduczyć owczarka nadmiernej obrony... Kilka razy się zdarzyło, że jak podchodzi do nas osoba ("podejrzana", albo dziwnie się zachowuje, na znajomych tak nie reaguje) to Kora broni. W mało doświadczonych rękach to może być niebezpieczne, jak to ujarzmić? Rany, mam przyspieszony kurs obsługi owczarka, ufff, nie nadążam... Quote
Delph Posted May 1, 2010 Author Posted May 1, 2010 A tutaj obiecany wcześniej filmik z poprzedniego spaceru Kory z owczarkiem, oczywiście jakość kiepściutka, ale może rozpoznacie, które to nasz Koreczek ;) http://www.youtube.com/watch?v=qYVczlm1QTo Quote
IVV Posted May 1, 2010 Posted May 1, 2010 Delph napisał(a):Ignorujemy małe pieski: Ignorujemy koleżankę nr 5 po uprzednim przywitaniu (patyczek ważniejszy): No i wreszcie padłam, mam dość :lol:: To teraz mi jeszcze powiedzcie, jak oduczyć owczarka nadmiernej obrony... Kilka razy się zdarzyło, że jak podchodzi do nas osoba ("podejrzana", albo dziwnie się zachowuje, na znajomych tak nie reaguje) to Kora broni. W mało doświadczonych rękach to może być niebezpieczne, jak to ujarzmić? Rany, mam przyspieszony kurs obsługi owczarka, ufff, nie nadążam... w sumie to trudna sprawa ,ta rasa zostala tworzona przez dlugi czas by wlasnie tak sie zachowywala... poszukam cos w ksiazkach...wiesz zadzwon moze do Jamora... Quote
Delph Posted May 1, 2010 Author Posted May 1, 2010 No i właśnie tu mam dylemat... Bo przecież tak naprawdę zachowuje się właściwie. Ale ja nie chcę jej oddać do "stróżowania", a inni chętni chcą psa rodzinnego. Takie zachowania mogą ich przerosnąć. Wydaje mi się, że niewiele można z tym zrobić. Mi na przykład by to zupełnie nie przeszkadzało, gdybym chciała owczarka, bo znam mniej więcej specyfikę rasy i nie chcę wymagać od takiego psa zachowania w stylu labradora. Tym bardziej, że nie są to histeryczne reakcje na przechodniów, tylko epizody w sytuacjach, gdy ktoś podchodzi bezpośrednio do nas i jest "podejrzany" (pijany, trzyma coś w ręku, waha się lub krzyczy). Na podchodzących naszych znajomych reaguje wybuchem radości (od razu wyczuwa, że to ktoś mile widziany). Typowe zachowanie psa :roll: Chyba że się mylę... Quote
IVV Posted May 1, 2010 Posted May 1, 2010 nie, nie mylisz sie...nie mam czasu teraz szukac cos na ten temat poniewaz jestem w pracy ,ale wieczorem poszukam:) wydaje mi sie ,ze socjalizacja,eksponowanie psa do duzej ilosci roznych ludzi(roznych rozmiarow np dzieci,roznych zachown itp) chyba bedzie najlepsza odpowiedzia. przewaznie psy ktore sa odizolowywane od wielorakich stymulacji staja sie agresywne. wiesz tak zastanawialam sie ,czy ONKI maja swoj odzielny watek typu-ONKI W POTRZEBIE ? jesli nie to moze trzeba by cos takiego zalozyc. pisalam juz o tym do Anawa ,ale jak na razie cisza ,moze jest zajeta :) ja nie wie jak sie tak watek zaklada ,ale jesli nie istniej cos takiego to mysle ,ze trzeba zrobic to jak najszybciej!!! Quote
IVV Posted May 1, 2010 Posted May 1, 2010 podobno jest cos takiego:http://www.dogomania.pl/threads/8669...ć-ONki-str.-1 Dotka to znalazla:) moze Koreczka tam umiescic? Quote
Delph Posted May 1, 2010 Author Posted May 1, 2010 Kora już tam jest, w poście #1284 , ale dzięki za podpowiedź. Umieściłam ją też na stronie Owczarek w Potrzebie. Staram się jak mogę, zabieram ją w różne miejsca, jeździmy komunikacją miejską, chodzi po parku wśród ludzi i psów. Nie uważam jej w żadnym razie za psa agresywnego (gdyby taka naprawdę była, to nie poszłoby tak łatwo). Miała po prostu duże braki w socjalizacji, ale jak widać nadrabiamy zaległości. Natomiast to nie zmienia faktu, że ona pozostawiona samej sobie (np. w ogrodzie) wróci pewnie do złych nawyków i rodzina nie znająca specyfiki rasy może się rozczarować. Nie wiem jak tego uniknąć, bo teraz Koreczek jest do zacałowania po prostu, ale wiem, że trzeba to utrzymać i zasłużyć na jej szacunek. To jest bardzo mądry pies, jej się nie da oszukać czy podejść "sposobem", ani tym bardziej coś na niej wymusić. Tylko prawdziwe uczucie, poświęcenie czasu i zasłużenie na szacunek ma przy niej sens, w zamian Kora będzie najwspanialszym, najmądrzejszym i najbardziej oddanym psem pod słońcem. Już teraz wiem, że dla mnie i mojego TZ'ta zrobiłaby wszystko :) Aha, i z tą obroną, to nie jest tak, że zaczepia ludzi. Możemy chodzić w tłumie bez żadnych problemów. Sytuacji było tylko kilka, gdy ktoś zwraca się bezpośrednio do mnie i zachowuje się dziwnie, lub zaczepia Korę "nietypowo" (tzn. np. może ją osoba obca pogłaskać, ale jak zachowuje się podejrzanie, trzyma coś w ręku, krzyknie, to Kora broni) Jeżeli to jest ktoś znajomy, to nie ma problemu. Tak samo broni swojego terenu. Jeżeli my wpuszczamy, wprowadzamy gości, jest super. Ale intruza na pewno by przegoniła lub, co gorsza, przytrzymała do naszego powrotu ;) Quote
IVV Posted May 2, 2010 Posted May 2, 2010 Delph super sobie z nia razdisz!!! a moze Wy z mezem zdecydowalibyscie sie na Koreczka? tak kochajacego i madrego domu bedzie trudno znalesc... Quote
Delph Posted May 2, 2010 Author Posted May 2, 2010 Dziękuję IVV za miłe słowa. Niestety Kora nie może u nas zostać na stałe :shake: Po pierwsze nie mogę i nigdy nie będę mogła zostawić jej sam na sam z moim psem (dzisiaj mi się pokłóciły przy przygotowywaniu posiłku), a tak się nie da na dłuższą metę funkcjonować... Po drugie nie mam warunków i środków na utrzymanie drugiego psa (mieszkam w jednopokojowym mieszkanku, do tego na IV piętrze kamienicy, duży pies na starość przeżywałby u mnie katorgę :shake: ) Dlatego proszę o pomoc w szukaniu domu, bardzo się już z Korą związaliśmy i ona z nami też, im dłużej trwa taka sytuacja, tym trudniej będzie się rozstać :-( Quote
IVV Posted May 2, 2010 Posted May 2, 2010 ehhh te realja zyciowe ! tak czesto prostuja nam kregoslup... no nic szukamy domku stalego... Quote
bela51 Posted May 2, 2010 Posted May 2, 2010 Piękna i mądra Korunia szuka domu... Może ktos umie zrobic banerek ? Quote
Delph Posted May 2, 2010 Author Posted May 2, 2010 W moim podpisie jest, ale brzydki i do tego ze starym zdjęciem. Fajnie jakby ktoś zrobił nowy z którąś z najnowszych fotek ;) Może ja w wolnej chwili popróbuję, ale pewnie nie wyjdzie mi nic specjalnego... Quote
anawa Posted May 2, 2010 Posted May 2, 2010 [quote name='Delph']No i właśnie tu mam dylemat... Bo przecież tak naprawdę zachowuje się właściwie. Ale ja nie chcę jej oddać do "stróżowania", a inni chętni chcą psa rodzinnego. Takie zachowania mogą ich przerosnąć. Wydaje mi się, że niewiele można z tym zrobić. Mi na przykład by to zupełnie nie przeszkadzało, gdybym chciała owczarka, bo znam mniej więcej specyfikę rasy i nie chcę wymagać od takiego psa zachowania w stylu labradora. Tym bardziej, że nie są to histeryczne reakcje na przechodniów, tylko epizody w sytuacjach, gdy ktoś podchodzi bezpośrednio do nas i jest "podejrzany" (pijany, trzyma coś w ręku, waha się lub krzyczy). Na podchodzących naszych znajomych reaguje wybuchem radości (od razu wyczuwa, że to ktoś mile widziany). Typowe zachowanie psa :roll: Chyba że się mylę...[/QUOTE] To wszystko są jak najbardziej typowe i prawidłowe zachowania ON-ków: obrona swojej Pani i radosne powitanie jej znajomych. Nie ma w tym nic nieprawidłowego. Każdy z moich ON-ków dokładnie w ten sam sposób się zachowywał i nawet nie przyszło mi do głowy, żeby z tym walczyć. W końcu to psy obronne ale bardzo zrównoważone, czemu daje świadectwo zachowanie Kory. Quote
_Pixia_ Posted May 3, 2010 Posted May 3, 2010 Misiek- wrak psa odebrany interwencyjnie. Przez ostatni rok czasu, brak opieki weterynaryjnej. 6 miesięcy bez świeżego powietrza. Diagnoza weterynarza brzmi: alergiczne pchle zapalenie skóry. Potrzebne wsparcie dla Miśka na długiej drodze leczenia. Zapraszam na wątek: [url]http://www.dogomania.pl/threads/184761-Misiek-wrak-psa-odebrany-interwencyjnie.-Potrzebe-wsparcie!?p=14600447#post14600447[/url] Quote
Delph Posted May 3, 2010 Author Posted May 3, 2010 Kora została dzisiaj na cały dzień (ponad 8h) w domu sama i była bardzo grzeczna :loveu: Quote
bela51 Posted May 4, 2010 Posted May 4, 2010 Poczęstowałam sie banerkiem Koruni. Może ktoś ja zobaczy ? Quote
Korciaczki Posted May 5, 2010 Posted May 5, 2010 Kora pozdrawia Korę i zaznacza sobie wątek do kibicowania, niestety tylko tyle może. Piękny, przepiękny pies, Delph. Quote
Recommended Posts