Panczo Posted January 11, 2010 Posted January 11, 2010 Witam, mam małego szczeniaka dobermana i tak sobie pomyślałem, że z racji tego że mieszkam na parterze chciał bym go nauczyć by pilnował mieszkania i nie wpuszczał obcych pod nieobecność. Wie ktoś może jak "prowadzić" psa w tym kierunku? Pozdrawiam. Quote
corrida Posted January 12, 2010 Posted January 12, 2010 Nie znam się wprawdzie zbytnio na dobermanach, ale obiło mi się o uszy, że są to psy o dość silnym instynkcie terytorialnym, więc "stróżowanie" leży już w jego naturze. Teraz powinieneś skupić się raczej na jego socjalizacji z ludźmi i innymi psiakami, żeby w przyszłości uniknąć problemów. Dobek potrafi odstraszyć intruza już samym swoim wyglądem, bo wątpie żeby ktoś miał ochotę na konfrontację z takim psem. Inna sprawa, że w dzisiejszych czasach znamy znacznie skuteczniejsze metody zabezpieczenia mieszkań niż psy... Jeżeli pod Waszą nieobecność mieszkanie jest tak często "nawiedzane" przez obcych, to chyba warto o nich pomyśleć. I odwrotnie - warto zadbać o to, by pies sam nie wydostawał się z domu. Nie mówię, że tak musi być, ale po wydarzeniu, które miało miejsce kilka miesięcy wstecz, jestem przewrażliwiona na tym punkcie. Policja zastrzeliła psa w typie amstaffa, który to pod nieobecność właściciela wyszedł sobie przez balkon na spacer i wdał się w bójkę z bokserem uwiązanym przed sklepem. Quote
Panczo Posted January 12, 2010 Author Posted January 12, 2010 Nie miałem problemów z włamaniami itp. Psa kupiłem bardziej jako towarzysza. Po prostu pomyślałem, że dobrze było by wiedzieć że w razie wypadku pies potrafi się zachować. Quote
karjo2 Posted January 13, 2010 Posted January 13, 2010 To raczej pomysl o pracy z psem, o szkoleniu, by wypracowac dobry kontakt z nim, zacznij od http://www.owczarek.pl/zofia/journal/default.asp Na wlamania przemysl alarm, dobre drzwi i okna, wspolprace sasiedzka, pies nie jest ochroniarzem. Do refleksji: http://pies.onet.pl/13,31224,42,szkolenie_na_psa_obronnego,ekspert_artykul.html Nie bedziesz wiedzial, jak pies zareaguje pod Twoja nieobecnosc, przy Tobie ma tylko "meldowac" potencjalne zagrozenie, Ty jestes od reakcji (wezwanie policji itp.). Quote
marra Posted January 22, 2010 Posted January 22, 2010 Proponuje go wcale nie uczyć takich rzeczy żeby nie odwróciło się to przeciwko Tobie,dobermany mają to we krwi i nie wyobrażam sobie że ktoś włamuje się do Twojego mieszkania a psiak śpi w najlepsze,jak dla mnie nie am takiej opcji.Od razu pies wstaje idzie do drzwi i czuje co się dzieje i dam głowę że zaczyna szczekać,złodziej widząc takiego psiura myślę że się wycofuje,chyba że są opcje bardziej drastyczne ale na to akurat nie ma rady.Pozatym każdy z domowników "innaczej" otwiera drzwi,każdy innaczej łapie za klamkę,przekręca klucz itd. Moja suka poznaje po przekręceniu klamki kto wchodzi do domu! A jeżeli tak bardzo Ci zależy to chyba pozostaje udać się na szkolenie w tym kierunku,radzę nie uczyć agresji i obrony na własną rękę. Quote
Recommended Posts