Jump to content
Dogomania

Buba - Mielecka Gwiazda - nareszcie we wspanialym DS ze SWOIM ludziem :)

Recommended Posts

Posted

Jeszcze CV Bubowego nie wyslalam, dopiero wrocilam i mam kompa dla siebie. Poczekajmy co odpowie Fundacja, jak widzi szanse Buby, po odchudzeniu, na dom. Do DE nie byloby potrzebne badanie krwi.

• Replies 2.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

ale się porobiło u Buby...
Jestem na bieżąco z badaniami krwi. Koszt rzeczywiście spory, ale mniejszy niż 400 pln - bo wczoraj zostawiłam w lecznicy 425 zł a robiłam badania krwi na przeciwciała, kupowałam karmę Hillsa dla alergików, tabletki na odrobaczanie i krople na kleszcze i pchły...
Z tego co się orientuję, wyniki badań powinny być wpisane do paszportu. Nie muszą być na żadnej dodatkowej kartce. Chyba, że jeszcze ich nie było, jak Buba została przekazana do Anny...
Badania robi się tylko raz, starczają na całe życie, pod warunkiem, że przestrzega się skrupulatnie terminów szczepień.
Ja bym tak łatwo nie rezygnowała ;) Wiecie który wet robił Bubie badania (tzn pobierał krew?). Sądzę, że mógłby poprosić o kopię badań i wpisać to do paszportu.

Fakt - do Niemiec potrzebny jest tylko czip i aktualne szczepienia.

Posted

Jeszcze raz przejrzałam cały paszport:
szczepienie przeciw wściekliżnie 02.02.2010 robione w Mielcu ważne do 02.02.2011
na str.8 jest test serologiczny na wściekliznę tylko nie ma tam żadnych wpisów. Podejrzewam, że tam jest miejsce na ten ważny test. Na następnej stronie jest miejsce na wpis w przypadku kolejnego testu - też bez wpisu.
Na str.12 jest profilaktyka ECHINOKOKOZY z wpisem i nalepką "cestal" data 02.03.2010 z W-wy i pod datą jest data 07.2010 - podejrzewam, że to chodzi o datę powtórzenia tej profilaktyki echinokokozy.
Na str 16 są szczepienia inne w tym wypadku p.wirusom /m.innymi parwo/.
Są jeszcze wpisy o czipie.

Posted

Jesli miala robione badania to napewno jest w bazie danych, gdzies w systemie napewno jest na ten temat informacja. Trzeba prosic labpratorium o ponowne przeslanie certyfikatu, z tym isc do weta zeby wpisal w odpowiednie miejsce w paszporcie.
Ale zastanawia mnie ta cena....ja placilam 500zl za dwa psy...wiec 400zl za jednego?? Co prawda bylo to dawno ale az wierzyc sie nie chce ze tak ceny wzrosly...

Posted

Cena mnie też zaskoczyła - zresztą wspomniałam o tym na poprzedniej stronie. Koszt nie przekracza na pewno 300 zł.
Do badania krwi konieczny jest numer chipa - więc na pewno Buba jest w bazie ;)

Posted

Przed chwilą dzwoniłam do Omar, która właśnie śpi i nie była kontaktowa. W pewnej chwili stwierdziła, że badanie jest u lekarza a jak zapytałam u którego to powiedziała, że ona nadal spi i się wyłączyła. Jeżeli p.Małgosia ma namiary na tę klinikę w Berlinie to chętnie podam nr czipa Buby.
Pozostaje tylko ciągle pytanie: czy Buba jedzie do UK?

Posted

Anna - według mnie to wszystko jedno gdzie pojedzie Buba. Jeśli badania były zrobione, to dobrze byłoby je mieć.
Kto wie, może trafi się domek w Niemczech, który lubi podróżować? ;) Niemcy często jeżdżą do Szwecji na wakacje - a tam takie badanie też jest wymagane.
Malibo zapłaciła kupę kasy - uważam, że całą sprawę powinno się wyjaśnić.

Posted

Przed chwilą zadzwoniła Omar. Obiecała, że wyśle wyniki badania na mój adres pocztą. Wysłałam jej SMS-em adres. Ra_dunia, ja nie mam żadnego wpływu na wydobycie tych badań jeżeli były robione. W tym czasie Buba przebyweała w DT u Omar pod opieką Malibo i Buba miała zrobione dużo różnych badań łącznie z kosmetyką zębów, która u Buby bała najważniejsza. Za wszystko rozliczała się z Malibo Emigrantka. Wszystko co wiem w tym temacie. Omar nawet nie przypomina sobie, czy krew była wysyłana do Puław czy do Berlina ale twierdzi, że wyniki badania są. Nie mam żadnego wpływu na to żeby te wyniki otrzymac. Niestety, Omar nie zawsze dotrzymuje danego słowa. Obiecała mi przysłac smycz Buby i karmę specjalnie dla niej kupioną. Ale to było dawno. Może teraz coś się zmieniło tymbardziej, że te badania są naprawdę istotne i szkoda, żeby się zmarnowały jeżeli były robione. No cóż, trzymamy kciuki.

Posted

Ja też widziałam się wczoraj z Omar - znalazłam ją w..pracy.
Umówiła się ze mną na wieczór, ale dostałam sms, że jeszcze nie wróciła do domu. Jestem umówiona dziś na wczesny wieczór.
Wspomniała o rozmowie z Anną i o tym, ze badanie było robione, wynik jest, tylko trzeba odebrać. Potwierdziła, że wyśle pocztą do Anny. Co do ceny, to nie ma co dyskutować. Nie widziałam żadnej faktury od marca.

Posted

Mam nadzieję, że wyniki będą. Przykre, że coraz częściej na dogo zdarzają się takie nieprzyjemne sytuacje.

A Buba nieświadoma całego zamieszania pewnie kombinuje jakby tu napad na karmę zrobić i się wreszcie do syta najeść :D chudzinka malutka ;)

Posted

Cos sie pomalu wyjasnie, no i super...

Mysle ze Buby szansa na dom w niemczech jest o niebo wieksza niz tutaj ale na wszelki wypadek moze badania miec w paszporcie skoro byly robione i szkoa byloby tego nie miec.

Anna - mam nadzieje ze zostana do Ciebie przeslane....

Posted

Bardzo się cieszę, że Ra_dunia podjęła temat szukania Bubie domku w Niemczech. Co do przesłania przez Omar tych badań to obawy moje są duże ale trzymam kciuki, żebym się myliła. Jak tylko to otrzymam to podjadę do mojego weta i wpiszę do paszportu. Mam już samochód i dzisiaj wpadnę do weta w sprawie tej echak......

Posted

temat adopcji niemieckiej to stanowczo Ulki "działka" :) ale podpisuję się obiema rencami, że wiadomości zawsze są, domki sprawdzone, zdjęcia przysyłane :) Na prawdę dużo lepiej niż przy naszych polskich.