Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Czesc.

Mam glupie pytanie - ile waza tak naprawde Wasze piechy?

Widzialem w paru miejscach porozrzucane dane, ale cos nie moge znalezc teraz.

Pytam, bo spotykam SH od czasu do czasu (umiem od malamuta mniej-wiecej odroznic ;) ) i cos mi sie nie chce wierzyc, zeby one rzeczywiscie wazyly najwyzej tyle, co moj prosiak. Nawet biorac pod uwage, ze spora czesc "objetosci" to futro stojace "na punka" :-?

Przecietny spotkany haszczak jest "na oko" faktycznie przepisowo o jaka jedna trzecia wyzszy i nieznacznie wezszy w klebie (Spike - 43-44 cm), za to wyraznie dluzszy.

Czy moj prosiak faktycznie ma o tyle wiecej miecha i grubsze kosci, ze sie waga prawie "wyrownuje?

Podzielcie sie wiedza, plizzz - albo podrzuccie jakiegos linka, jesli taki topik juz byl.

Dzieki.

Posted

Ze malamuty waza do kilkunastu kilo wiecej, to ja wiem, to zreszta widac wyraznie - i to sie ze wzorcem zgadza.

"Nie pasuja mi" tylko SH - bo wg wzorca psy maja byc niby najwyzej o kilogram ciezsze od Spajka, a suki nawet lzejsze. Dlatego pytam, jak sie przecietny husky do tego wzorca "ma" ;)

A moj pies wazy przecietnie jakies 26.5 kilo i sa to praktycznie same miesnie.

Posted
A moj pies wazy przecietnie jakies 26.5 kilo i sa to praktycznie same miesnie.

Moja suczka (3 lata)po sterylizacji trochę przytyła i waży 20 kg a psiak ma 12 miesięcy i waży 26 kg :D

Posted

Moj husky(5 lat.samiec) wazy 29 kilo i ma 60 w klebie okolo.

I nie jest ani za gruby ani za chudy,zreszta widac na zdjeciach w nowych twarzach ze jest w sam raz.

ALe jak ktos mnie pytaa ile anuk wazy i ja mowie ze 29 kilo to sie ludzie w glowe pukaja i nie wierza za tak malo. :D

Posted

To ja Ci chyba narobię mętliku w głowie. :wink:

Lukas (25 miesięcy, 60 cm) - 30 kg (mocny pies :D ).

Natan (20 miesięcy, 58 cm) - 22 kg (szybki pies :D ).

Posted

Buldog, jak widzisz, rozpiętości są duże. :D

U moich akurat nie tak bardzo. Waga mojego Futrzaka, w przypadku którego ludzie myślą, że dużo waży, waha się w granicach 23-24 kg.

Chinook, który jest w sumie malutki: 21-22 kg.

Huskie bywają naprawdę bardzo różne: wyższe, niższe, mocniej zbudowane i "tzw. typ czesky - smukłe i wysokie...

Posted

YoOoOoOoO

moj atos (5 lat) wazy 29-30kg jak bylismy u weta to powiedzial ze chudy jest :o

reszty nie pamietam :oops: ale moze teraz powaze jak bede u rodzicow :-?

Posted

Dzieki piekne, juz mam mniej-wiecej poglad.

To straszne chudzielce te Wasze piechy musza byc 021.gif

Sprobuje kiedys namowic jakiegos ludzia z huskim, zeby mi go dal pomacac, bo w takim razie to futro chyba jeszcze bardziej "oszukuje", niz mi sie wydawalo ;)

Posted
Dzieki piekne, juz mam mniej-wiecej poglad.

To straszne chudzielce te Wasze piechy musza byc 021.gif

Sprobuje kiedys namowic jakiegos ludzia z huskim, zeby mi go dal pomacac, bo w takim razie to futro chyba jeszcze bardziej "oszukuje", niz mi sie wydawalo ;)

Buldog doklladnie zobaczysz ile zostaje z piecha jak taki delikwent wyjdzie z wody po malym plywaniu. Lupka jest wtedy ok 1/3

Posted

moje ważą tak:

Suki:

Anouk - 20 kg

Tajga - 20 kg

a są zupelnie inne budowy!

Psy:

Morfi - 21.5 kg

Edek - 20.5 kg

Klęby w normie, ale jakbyś zobaczył chłopaków, to być nie uwierzył, że ważą podwie dychy. Mają takie futro, że wyglądają na 26-27 kg. Ale tuż po nim, jest cienka skórka, i dosłownie wystające kości :( DLatego wielu się wydaje, że one są mocnej budowy i nie biegają za szybko, a jednak.....

Posted

No to prosiak jest rzeczywiscie "kompaktowy" - chociaz, jak na buldoga, to on jest dosc szczuply :lol:

Ale leb ma faktycznie, jak dwa haszczaki...

Nie widzialem nigdy mokrego husky - poszukam sobie fotek ;)

Dzieki jeszcze raz.