Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Nie znalazłam takiego tematu więc pisze ;p

Zastanawia mnie czy wasze pieski noszą obroże w domu ? Moje noszą takie materiałowe z numerem, a mojej koleżanki pies chodzi w za małej kolczatce ;/ dużo razy mówiłam jej żeby zdejmowała ją po spacerach i kupiła nową obroże . ale ona nie zwraca na to uwagi a ma naprawdę fajnego psiaka kilka razy wyprowadzałam go jak koleżanka z rodzicami wyjechała na jeden dzień i poprosiła mnie żebym go wyprowadzała i nakarmiła zdjęłam mu tą kolczatkę ten pies wogule ciąga więc nie wiem po co mu ta kolczatka ;/

• Replies 128
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

to kup jakąś mu fajną obróżke za dyche i niech chodzi w niej w domu - może z lenistwa mu tej kolczatki nie ściągają, bo nie maja nic innego ;)

a ze spacerami to może być różnie. może jak wychodzi to generalnie nie ciągnie na smyczy, ale zobaczy np kota czy rower i jest nie do opanowania.. może być i tak.

a moje w domu bez obróżek.. jakiś taki mam nawyk, że po spacerze zawsze ściągam. troche dlatego, żeby się sierść nie niszczyła a troche, że jednak jest jakies ryzyko- bawią się czy coś, zaczepią gdzieś tą obrożą...

Posted

Moja nie chodzi w obroży po domu ponieważ jak była mniejsza i głupiutka to jak zobaczyła, że mój tata sobie cukierki wyciąga z szafki to zaczęła tak ze szczęścia skakać, bo ona też dostanie to się zaczepiła tym kółeczkiem co się smycz przypina o uchwyt od szafki, więc od tamtego momentu nie nosi w domu żadnej obroży ani szelek.

Posted

Mojej zdejmuję tylko na noc. Poza tym bardzo dobrze, że pies na kolczatce nie ciągnął, bo zwyczajnie nie można zakładać ciągnącemu psu kolców ( co nie zmienia faktu, że pies nie powinien mieć ich wcale, bo z tego co piszesz to nie są dobrze użytkowane)

Posted

moja suka chodzi 24h na dobe w obrozy
po spacerze zmieniam obroze na domowa,parcianke sucha czysta
przwija sie u nas w domu sporo ludzi a suka nie lubi gosci i zawsze musze miec za co psa zlapac

Posted

Tak z ciekawości, po co pies ma chodzić po domu w obroży? (Poza sytuacją opisaną przez Gops - dom otwarty, dużo gości i trzeba mieć za co złapać psa). Mój nosi obrożę wyłącznie na spacerze.

Posted

Ja mojej zakładam, ponieważ tak jest łatwiej, nie zawsze pies zareaguje na przywołanie no i w razie gdyby (tfu tfu) udało jej się uciec z domu ( drzwi otwiera doskonale ) Ma na sobie łańcuszek z adresówką.

Posted

filodendron napisał(a):
Tak z ciekawości, po co pies ma chodzić po domu w obroży? (Poza sytuacją opisaną przez Gops - dom otwarty, dużo gości i trzeba mieć za co złapać psa). Mój nosi obrożę wyłącznie na spacerze.

Czasem trzeba... Na przykład mój pies jest niewidomy i ma uszkodzony móżdżek, chodzi jak pijany i często obija się o meble. Czasem trzeba mu pomóc, zaprowadzić w jakieś miejsce... Bez obroży ani rusz :)

Posted

hecia13 napisał(a):
Czasem trzeba... Na przykład mój pies jest niewidomy i ma uszkodzony móżdżek, chodzi jak pijany i często obija się o meble. Czasem trzeba mu pomóc, zaprowadzić w jakieś miejsce... Bez obroży ani rusz :)

Nie no, jasne, że w takiej sytuacji to trzeba. Tak ogólnie się zastanowiłam dlaczego niektóre psy chodzą non-stop w obroży, jeśli nie ma ku temu konkretnych wskazań. Kiedy się "upsiłam" i pytałam znajomego fachowca o tę obrożę w domu, to mi powiedziano, że obroża jak buty - wchodzisz do domu to zdejmujesz. Oczywiście mowa była o zdrowym psie.

Posted

Moja suka od razu po powrocie ze spaceru ma obrożę zdejmowaną, po 1 dla wygody, po 2 bo nie widzę potrzeby, żeby była w domu w obroży.

Ale przyznam, że jak była młodsza i miewała problemy z grzecznością, to obrożę w domu nosiła ;)

Posted

Duffel nosi cały czas obrożę, głównie ze względu na to, że mieszkamy w domu z ogrodem i Duffel czesto biega po podworku. A wiadomo, ze komus moze sie zdarzyć nie domknąć furtki czy coś, więc lepiej dmuchać na zimne.

Posted

Mikra nosi obrożę (a raczej szelki) tylko na spacerze. I tylko jeśli ma mieć dopinaną smycz. Jest bardzo grzeczna, chodzi tylko dookoła bloku, bo gdzie indziej się boi. Aczkolwiek w okolicach okołosylwestrowych chodziła non stop na szelkach i smyczy - niestety, każdy wystrzał wywoływał w niej dziką ucieczkę - raz mi się "wyjęła" z szelek, goniłam ją przez pół osiedla. Dobrze, że biegam szybciej, niż ratlerek... :D:(

Posted

My na spacery też tylko w szelkach, Dino ni umie chodzić na obroży, chyba nikt go tego nie uczył (on jest z adopcji), kręci się w kółko. Obroża używana tylko w razie konieczności w domu...

Posted

Ja spodni nie ściągam jak przychodze do domu, to w czym niby miałaby obroża przeszkadzać moim psom?
Masywne szelki - ok. Jakaś kolczatka - ok... No ale zwykła obroża?
U mnie nawet koty w domu noszą obroże. Nie widze w tym nic złego.

Posted

Karilka napisał(a):
Ja spodni nie ściągam jak przychodze do domu[...]

A ja jak jest śnieg to zdejmuję spodnie po wejściu do domu :evil_lol:. A później wytrzepuję kilogram śniegu z nogawek i się suszą ;).
Hexa jak mieszkaliśmy w bloku nosiła obrożę non stop, bo łatwiej było z nią szybko wyjść i w razie jak by ktoś nie miał refleksu i by zwiała z mieszkania to można ją było za coś chwycić. Jak się przenieśliśmy do domu to zakładam jej tylko na spacery, a na co dzień nosi przeciwkleszczową z adresówką. Zresztą tata i tak jej zwykłą obrożę zdejmuje jak ja zapomnę 'bo biedulce niewygodnie'. Shinie zdejmuję obrożę po przyjściu do domu, bo nie ma potrzeby żeby w niej chodziła i stukała w podłogę jak się turla czy obijała twarz jak się przytula ;). Zakładam tylko jak są goście, bo bywa niemiła dla nich i czasem trzeba ją chwycić żeby doprowadzić do porządku i usadzić na pupci :roll:.

Posted

Ja zdejmuję obrożę Midze w domu, tak jak sobie zdejmuję chociażby buty czy czapkę, jakoś wolę żeby łaziła po domu "na golasa" :) ale jak pies jest przyzwyczajony do obroży czy szelek to w sumie krzywda mu się żadna nie dzieje jak mu się nie zdejmie. Ale jakoś lubię zdejmować, żeby się pies czuł swobodniej, bo osobiście nie chciałabym ciągle nosić nosić szalika :)

Posted

Karilka napisał(a):
Ja spodni nie ściągam jak przychodze do domu, to w czym niby miałaby obroża przeszkadzać moim psom?
Masywne szelki - ok. Jakaś kolczatka - ok... No ale zwykła obroża?
U mnie nawet koty w domu noszą obroże. Nie widze w tym nic złego.

A kurtkę ściągasz? Buty?

Jakoś te spodnie do mnie nie przemawiają ;)

Posted

Kiedy odebrałam Mikrę ze schroniska obiecałam sobie, że przez pierwszy miesiąc będzie w domu chodziła w obroży. Ale jak sobie pomyślałam, że może ją uwierać, to szybko jej zdjęłam.

Posted

moje w domu obroży nie noszą. kiedyś-wiele lat temu mój pierwszy pies miał jakiś czas obróżkę na sobie- sierść w tym miejscu była przetarta, odbarwiona od farby mimo, że obroża nie była przyciasna, dobrze dobrana, skórzana:( ponieważ psa wystawiałam musiałam sporo przed wystawą nakombinować żeby sierść wróciła do stanu ,,przyzwoitości,,. druga sprawa to obawiam się właśnie zahaczenia i podduszenia psa jak mnie w domu nie ma- kiedy już mi na szalkach zawisł na elementach wystających pod krzesłem:( i wcale nie było łatwo odhaczyć i nie wiadomo co byłoby jakbym od razu nie zareagowała:( z drugiej strony czasem myślę, że pies z obrożą = pies z adresówką cały dzień a czasem do ucieczki wystarczą uchylone drzwi i moment nieuwagi:( nie wyobrażam sobie spaceru bez obroży i adresatki- szczyt nieodpowiedzialności bo tak naprawdę nawet najgrzeczniejszy pies może się czymś nakręcić, albo przestraszyć. zresztą pies bez obroży to automatyczne dla wielu osób pies bezdomny a co z tym się wiąże to chyba nie muszę pisać...

Posted

dodam jeszcze że niekoniecznie chodzi mi tu o wywóz do schronu itd. ale uważam że ludzie widząc psa z obrożą prędzej zainteresują się jego losem / bo może ktoś szuka, bo może jest adres na obroży, bo jak go wezmę nie znaczy że na zawsze- to o osobach , które niekoniecznie chcą psa/, w przypadku ucieczki czy zgubienia jest większa szansa, że ktoś zadzwoni. jeśli pies ulegnie wypadkowi to szansa, ze ktoś pomoże psu / bo ma pana/ jest większa niż psu bezdomnemu..może okrutne ale takie jest ,,ludzie postrzeganie,,:shake: