Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

wilczanda napisał(a):
Pies babci i dziadka(znajda)wył jak go zostawiali samego w domu i dziadek go nagrał jak wyje, a potem mu to puszczał jak zostawiali go samego i pies zamiat wyć to słuchał i kaseta wyła z niego!:evil_lol:

Sprytne:evil_lol:

• Replies 105
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

wilczanda napisał(a):
Pies babci i dziadka(znajda)wył jak go zostawiali samego w domu i dziadek go nagrał jak wyje, a potem mu to puszczał jak zostawiali go samego i pies zamiat wyć to słuchał i kaseta wyła z niego!:evil_lol:

Dobry pomysł,psiak pewnie był w lekkim szoku :evil_lol: I przestał wyć dzięki temu?

• 1 month later...
Posted

Mój szczeniak zaczął właśnie 9 tydzień. Jest u nas w domu czwarty dzień. Dwie pierwsze noce spałam z nim w pokoju, aby nie przeżywał dużego stresu po odebraniu od mamy. Trzecią noc spał już sam w pokoju (zamknęliśmy mu drzwi) i był spokój aż do rana. Ostatniej nocy obudził się ok. 3:00 nad ranem (na kupę) i jak zobaczył że nikogo z nim nie ma, zaczął wyć. Poczekałam, aż na chwilę ucichnie... po czym weszłam do pokoju i kompletnie go zignorowałam. Pokręciłam się trochę po pokoju i wyszłam. Odczekałam kilka sekund (był przez moment cicho), wróciłam do pokoju i dałam małemu smakołyk. Za chwilę wszystko powtórzyłam... i tak kilka razy. Mały generalnie nie dawał za wygraną - piszczał jak tylko zamknęłam za sobą drzwi. Starałam się nie wchodzić w trakcie wycia - wchodziłam dopiero w momencie, gdy choćby na chwilkę ucichnął. W końcu mały usnął... na jakieś pół godziny. Po tym czasie znów się obudził (dokończył kupkę, która poprzednio go obudziła) i ponownie zaczął piszczeć i wyć. Skończyło się na tym, że po kilku próbach wzięłam kołdrę i położyłam się spać na kanapie. Mały uspokoił się i usnął.

Chciałabym nauczyć szczeniaka zostawania samemu, ale nie wiem czy to jeszcze nie za wcześnie dla niego (przypominam, że ma 9 tygodni).
Kiedy zaczynaliście uczyć swoje maluchy zostawania samemu. Jeśli to zbyt wcześnie, to co mam zrobić? Przecież nie będę spać cały czas ze szczeniakiem w pokoju... :lookarou:

Posted

A dlaczego zostawiac szczylka samego na noc, kiedy jest sie w domu?
Jaki problem w spaniu z psem w tym samym pomieszczeniu? Co nie oznacza wspolnego lozka :eviltong:.

Posted

W sypialni trzymamy komputery i inne rzeczy, których nie jesteśmy w stanie schować przed ząbkami malca. Boje się, że mógłby się zainteresować np. kablami, których w sypialni mamy całe mnóstwo. Nie chcę żeby pies w tym wieku wchodził do tego konkretnego pomieszczenia. Po przejściu okresu ząbkowania pewnie nie będziemy mu tego zabraniać.

Zastosowaliśmy "metodę angielską", czyli wstawiliśmy w futrynę otwieraną furtkę. Mały dostał wreszcie prawdziwe legowisko, które umieściliśmy w przedpokoju. Dzięki temu w nocy może chodzić po przedpokoju i kuchni, a także słyszy nas i czuje, bo już nie musimy zamykać drzwi od sypialni (furtka). W pierwszą noc zadziałało - brzdąc wylazł w nocy z posłania, kręcił się po przedpokoju, położył się na podłodze, poszedł się napić i... cisza... :)

Ponawiam swoje pytanie: kiedy warto zacząć naukę zostawiania samemu? Chodzi mi o ćwiczenia związane z oswajaniem malca z wychodzeniem z domu (a raczej wracaniem do niego)?

PS karjo2 w jaki sposób nauczyłeś/łaś swojego malca spania w sypialni, ale nie w łóżku?

Posted

Nauka zostawania samemu w domu powinna byc od poczatku, gdy tylko pies sie pojawi.
Co do nauki spania oboka lozka, dotad wystarczylo wyrazne sprowadzenie psa z lozka, jego legowisko tuz obok naszego ;).
Poza tym na ogol psom jest za cieplo, a mi sie czasem marzy, coby wtulic sie w futro... A ta zaraza i tak nie chce, korzysta z kanapy w salonie, czasem z lozka, jak na dluzej wychodzimy, bo musi lezakowac na nim sam :evil_lol:.
Ogolnie nie przeszkadza nam pies na lozku, wiec moze i skuteczniejsze bylo uczenie schodzenia na polecenie, a moze nie kladlam az takego nacisku akurat na to?
Aha, z wiekiem pies sie wygodny robi, jak za dlugo ogladamy telewizje, to nas wygania ze "swojej" sofy mruczac i taaak patrzac, ze no coz.... :oops: :cool3:.

PS. Naprawde myslisz, ze szczyl tylko do okresu wymiany zebow bedzie mogl zrobic demolke? U nas potrwalo duzo dluzej, jak sie zirytuje, to i teraz bywa ciekawie - a prawie 9-latek.