Eewa Posted January 9, 2010 Posted January 9, 2010 Mam dorosłą kotkę, teraz przybył nam szczeniak. Kotka jest spokojna ale w stosunku do psa ma mordercze zamiary. Wygląda to tak że na widok psa, kotka zaczyna warczeć a potem syczeć. To (chyba) prowokuje psa do szczekania i skakania. Wtedy kotka się wkurza i goni psa sycząc i machając łapami. Pies czasami dostanie po tyłku, a czasami nie, ale nie robi to na niej żadnego wrażenia. Którą stronę należałoby uczyć i nagradzać za spokojne zachowanie. Wydaje mi się że kotkę skoro ona zaczyna burczeć, ale koty nie uczą się tak szybko jak szczeniaki. Z drugiej strony uczenie spokojnego zachowania psa nic nie da skoro kotka zaczyna. Jak wy myślicie? Quote
szd51 Posted January 12, 2010 Posted January 12, 2010 Ja przerabiam właśnie podobną sytuację. Mam 2 koty Mi i Filemona, szczeniaka Azję, i do niedawna był jeszcze mały kociak Stefan. W układy Mi i Filemona z Azją w zasadzie nie ingeruję. Ona nie jest w stanie ich dopaść, a i oni unikają konfrontacji. No a jeśli oberwie łapą po nosie to trudno. Jak jeszcze był u nas Stefan to czasem musiałam go ratować, bo Azji czasem udawało się go dopaść i potem był taki biedny i ośliniony. Krzywdy mu nigdy nie zrobiła, po prostu chciała się z nim bawić. Co do kotki to jej reakcja na nowego domownika jest zupełni naturalna i normalna. Spróbuj poświęcić kotce więcej czasu, głaskać ją i bawić się z nią. A jeśli sobie tego nie życzy to po prostu zostawiać ją w spokoju. A stosunki kocio - psie jakoś się same ułożą beż ingerencji. Jak już zwierzaki się do siebie przyzwyczają to będą się pewnie ignorować, a może nawet kiedyś się zaprzyjaźnią ( chociaż nie robiłabym sobie zbyt wielkich nadziei, Miluta nadal prycha na Filemona mimo iż już prawie rok mieszkają razem) Quote
mam psa Posted April 25, 2010 Posted April 25, 2010 mieliśmy podobna sytuacje, do domu trafił szczeniak a byl już dorosly kot, szczeniak na szczescei rosl jak na drozdzach i kot zorientował się ze to nie jego waga :) , w miedzyczasie kocisko wypracowało sobie miejsce w hierarchii skutkiem czego do dzisiaj nasz pies raczej lubi koty i traktuje je jako kogoś z kim chciałby się bawić. aklimatyzacja zajęła kilka miesięcy, zanim całe towarzystwo zaakceptowało swoją obecność Quote
Recommended Posts