madalenka Posted February 5, 2006 Posted February 5, 2006 Co kupic na wyprawke dla szczeniaczka goldenka? :eviltong: :eviltong: :eviltong: Quote
nefre Posted February 5, 2006 Posted February 5, 2006 to co dla każdego szczeniaka -obroża -smycz -miski -zabawki -posłanie -karma -przyrządy do pielęgnacji sierści Quote
Sonika Posted February 5, 2006 Posted February 5, 2006 - zwykla obroze - smycz - dwie miski(najlepiej juz odrazu dla doroslego psa i metalowe) - zabawki - roznego rodzaju gryzaki - przyrzady do pielegnacji(szczotka, grzebien itp.) - karme i smakolyki - legowisko Quote
cuciola Posted February 5, 2006 Posted February 5, 2006 -ze smakolykami to bym uwazala..takie malenstwo powinno jesc moim zdaniem tylko karme ta ktora uzywal hodowca ze wzgledu na bardzo wrazliwy zoladek -miski owszem metalowe najlepiej z podklejona guma..zeby sie nie slizgaly -po obroze mozesz jechac juz z pieskiem(najlepiej zmierzyc albo kupic rozszerzalna bo szczeniak szybko rosnie) Quote
Lavanara Posted February 6, 2006 Posted February 6, 2006 cuciola napisał(a):-po obroze mozesz jechac juz z pieskiem(najlepiej zmierzyc albo kupic rozszerzalna bo szczeniak szybko rosnie) Tu się nie zgodze, przecież wiadomo że 7 tygodniowy szczeniak będzię miał kwarantanne poszczepieniową, wyjazd do sklepu zoologicznego może być dla niego ogromnie niebezpieczne! Quote
madalenka Posted February 6, 2006 Author Posted February 6, 2006 Aha, czyli niczego nie przeoczylam. A jakie szczotki najlepiej? I co dawac na nagrody, skoro nie smakolyki? ;) Quote
cuciola Posted February 6, 2006 Posted February 6, 2006 kup gumowa rekawice do ktorej latwo przywyczaic jest szczeniaka... Lavanara a skoro wiadomo ze szczeniak ma kwarantanne to najlepiej kupic obroze ktora sie rozszerza i starczy na dluzej... na nagrody mozna przeciez dawac karme,a potem ostroznie przechodzic na smakolyki dla szczeniakow Quote
nefre Posted February 6, 2006 Posted February 6, 2006 do pielęgnacji przyda się jeszcze grzebień metalowy i szczotka druciana Quote
Gazuś Posted February 6, 2006 Posted February 6, 2006 Szczotkę polecam tzw 'do pudli' :) Taką ze zgiętymi drucikami, które mają na końcu kuleczki. Świetna dla młodego psa (Tylko że u szczeiania to wydają mi się konieczne te kuleczki - my teraz mamy same druciki, delikatnie zakończone) Quote
Lavanara Posted February 6, 2006 Posted February 6, 2006 madalenka napisał(a):Aha, czyli niczego nie przeoczylam. A jakie szczotki najlepiej? I co dawac na nagrody, skoro nie smakolyki? ;) Tak jak wspomniała cuciola najlepsza byłaby rękawica gumowa, przynajmniej na początku aby szczeniaka przyzwyczajić do tego, że będzie czesany. Jeśli chodzi o smakołyki to możesz dawać karmę, kawałki serka żółtego, ususzone kawałki chlebka (takie sucharki, psy nie wiedzieć czemu je uwielbiają :) ) , możesz dawać kubeczek do wylizania po jogurcie itp. Oczywiście NIE PRZESADZAJ! Szczeniak może nie tolerować, nie których rzeczy. I pamiętaj że na smakołykach nie wyrośnie tak jak na dobrze zbilansowanej karmie! Pozdrawiam i 3maj się ciepluto :p Quote
Sonika Posted February 6, 2006 Posted February 6, 2006 A ja od poczatku czesalam Lukasa drucianymm grzebieniem z ruszajacymi sie zabkami. Swietnie sie spisywał i dzieki temu do dzisiaj nie mam problemu z czesanie psiura, lubi to :) Dokupilam jedynie szczotke druciana i teraz jest dobrze :cool3: Co do smakolykow, to ja nie widze zaduzej roznicy w kupowaniu w zoologiku smakolykow dla juniorow, czy dawaniu zoltego sera. Po za tym karma, to tez zawsze sztuczny produkt... Zreszta nie nalezy przesadzac. W tym okresie smakołyki musza byc naprawde wyjatkowe, niewystarczy karma, bo to taka rutyna dla psiaka, nie bedzie to dla niego jakas wyjatkowa nagroda... A musi byc, bo uczy sie szczeniaka bardzo waznych rzeczy np. załatwiania na dworze :cool3: (madalenka ma ogrod, wiec bedzie uczyc pewnie od pierwszego dnia) Mój pies wlasnie juz pierwszego dnia, jak do mnie przyjechal, dostal twarozek na podwieczorek :cool3: hodowca nam dal, zebysmy dali i nie bylo zadnych sensacji :cool3: Quote
cuciola Posted February 7, 2006 Posted February 7, 2006 wiec kiedy bedzie goldenek u was w domu? Quote
madalenka Posted February 7, 2006 Author Posted February 7, 2006 :D:D:D:D Wlasnie - boje sie ze przesadze z treningiem... :) Juz sie nie moge doczekac... W tym tygodniu tata ostatecznie podejmie decyzje co do hodowli. Na razie jestesmy powaznie zainteresowani hodowla Z Zywieckiej Kotliny. Pieski do odebrania w polowie marca... :cool1: :cool1: :cool1: PS, Czy ktos nie ma cierpliwosci na zbyciu? Chetnie pozycze... :lol: Quote
KarolinkaAndRoni Posted February 9, 2006 Posted February 9, 2006 Ale fajnie bedziesz miec szczeniaczka:)bylam ostatnio w kinie na "Tylko mnie kochaj" jak zobaczytam ta sliczna morde tego labka odrazu przypomnial mi sie Roni jak byl maly:) tylko nie czekoladowy;] Quote
madalenka Posted February 10, 2006 Author Posted February 10, 2006 No fajnie! :D :D :D :D :D :D :D :D Quote
Gazuś Posted February 11, 2006 Posted February 11, 2006 Karolinka, też byłam na filmie :lol: Fado mnie rozbrajał normalnie i stwierdziłam, że jak coś to mam imię do drugiego psiaka :evil_lol: Niby cała obsada super (i naprawdę tak było) ale widzami rządzą Michalinka & Fado :lol: Quote
KarolinkaAndRoni Posted February 11, 2006 Posted February 11, 2006 Najbardziej podobalo mi sie to ze jak byla ubrana na zolto to Fado mial zolta obroze i smycz a jak Michalina byla ubrana na niebiesko to Fado niebieska obroza i smyczka:) Ale to tak uroczo wyglada taka mala dziewczyna ciagnaca za soba takiego slodkiego malego psiaka.Film ogolnie rewelacja musze go obejrzec jeszcze raz:) i texty Michaliny powalajace:) Quote
madalenka Posted February 11, 2006 Author Posted February 11, 2006 Ja tez sie musze wybrac na film! :lol: Quote
KarolinkaAndRoni Posted February 11, 2006 Posted February 11, 2006 Polecam ...naprawde warto obejrzec:) Quote
Gazuś Posted February 11, 2006 Posted February 11, 2006 Hehe, topic o wyprawce zamienia się w topic o TYLKOmnieKOCHAJ :lol: Też jeszcze raz sie wybieram :lol: A Michalinka z Fadem naprawdę baaardzo słodcy - ma dziewczynka (i piesek też) talent :lol: Swoją drogą, filmowy Michał wchodizł tam na stronę o Labach. Górska fantazja, czy mi się wydawało? :evil_lol: Czyli może i szczeniak z tamtej hodowli pożyczony? :lol: Quote
KarolinkaAndRoni Posted February 12, 2006 Posted February 12, 2006 Bardzo prawdopodobne:)trzeba poczytac o filmie napewno bedzie napisana hodowla:) Quote
KarolinkaAndRoni Posted February 12, 2006 Posted February 12, 2006 http://www.maciekzakoscielnyyy.eblog.pl/ Wyczytlam to na tej stronce:) Aktor... na czterech łapach! Poznajcie Fado - psiego bohatera komedii romantycznej "Tylko mnie kochaj". Rufus: szczekająca muza reżysera... Filmowy Fado istnieje naprawdę. Reżyser Ryszard Zatorski, wprowadzając do scenariusza "Tylko mnie kochaj" szczekającego bohatera, opisał swojego psa Rufusa. Rufus do domu państwa Zatorskich trafił już kilka lat temu, jako szczeniak i - podobnie, jak filmowy Fado - jest labradorem. Oba psy różni jedynie kolor sierści: Rufus jest cały czarny, a Fado czekoladowy. Fado: pies małej Michaliny W pierwszych dniach, na planie "Tylko mnie kochaj" Fado zagrały dwa psy. Przed kamerami występowały na zmianę, gdyż praca ze szczeniakami przypominała trochę... pracę z niemowlętami. Gdy psiaki były zmęczone, po prostu musiały klapnąć spać. A po karmieniu potrzebowały sjesty. Psi aktorzy na planie "Tylko mnie kochaj" grali przed kamerami, odpoczywali i jedli na zmianę - tak, by ekipa nie musiała przerywać zdjęć. Na początku, do roli przygotowywano aż cztery szczeniaki z jednego miotu - wszystkie od urodzenia były przyzwyczajane przez właścicielkę do swojego filmowego imienia. Później spośród nich wybrano dwójkę "finalistów". - "Chodziło o to, żeby oba szczeniaki były jak najbardziej do siebie podobne. Choć cała czwórka pochodzi z jednego miotu (z hodowli Kwiat Morza - przyp. red.), zwierzaki różnią się np. wielkością. Poza tym obserwowałam, które psiaki najszybciej się uczą. Ponieważ w filmie jest scena w pociągu, zawiozłam je też na dworzec kolejowy, żeby zobaczyć, jak reagują na hałas i na widok tłumu ludzi wokół" - zdradza Monika Osińska, która trenowała występujące w "Tylko mnie kochaj" psy. O, Holender! Czyli champion na planie Dorosłego Fado zagrał 2-letni psiak z Holandii o imieniu Nugat - po prostu: 30 kilo psiej miłości! Filmowcy nie wybrali przy tym byle psiaka zza płotu... Realizatorzy "Tylko mnie kochaj" zatrudnili prawdziwego, międzynarodowego gwiazdora! Pełne rodowe imię: JOHNNY BRAVO v.d. Peppelenbosch (alias Nugat). Nugat niemal z każdej wystawy, w której bierze udział przywozi stosy nagród: medale, puchary, pamiątkowe dyplomy... A jego ostatnim osiągnięciem jest zdobycie tytułu młodzieżowego championa Polski! Quote
madalenka Posted February 12, 2006 Author Posted February 12, 2006 No te teraz to juz koniecznie musze zobaczyc ten film... :D:D:D Takiego mi apetytu narobilyscie.... ;D;D;D Quote
Sonika Posted February 12, 2006 Posted February 12, 2006 Film był bardzo, bardzo fajny. Labraorek tez, ale Maciek jeszcze lepszy :evil_lol: Quote
Recommended Posts