Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 341
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

@gtm,
czas na zrobienie młodzieżowego championatu masz do ukończenie przez psa 18 miesięcy;) ale od momentu gdy pies skończy 15 miesięcy możesz wystawiać go w klasie pośredniej i otwartej i zbierać wnioski CWC na dorosły Championat:lol:
Od 15 miesięcy pies również zbiera oceny doskonałe potrzebne do uzyskania miano reproduktora

Posted

No i wlasnie.... to teraz ja zadam pytanko prostackie ;)
Co lepiej w takim razie zrobic? Mlodziezowy Championat, czy poczekac do doroslego Championatu? Czy Mlodziezowy ma jakies znaczenie oprocz splendoru?

Posted

Dzięki za informacje oj zazdroszcze wam tej wiedzy ale dajcie mi trochę czasu z drugiej strony jfajnie mieć gdzieś w pobliżu takich ludzi:lol:

Posted

@Archi,
Pies zaczynający "karierę" wystawową musi być w jakiś sposób zaznajomiony z wystawą .Najlepiej jak najszybciej zalecana jest klasa szczeniąt. Im częściej pies zabierany jest w zatłoczone psie i nie tylko) miejsca tym szybciej do tego się przyzwyczaja. Klasa młodzieży zaczyna się od 9-miesięcy dlatego warto w tym okresie zacząć go socjalizować z ringiem, w tej klasie sędzia jest skłonny wiele psu "wybaczyć" np.jego zabawowe zachowanie, podskakiwanie w ruchu, nie pokazanie zębówitp. ponieważ młodzież to jeszcze dziecko.
W klasie pośredniej czy otwartej pies musi wiedzieć czego się od niego oczekuje i zazwyczaj traktowany jest jak dorosły.
Młodzieżowy Championat to tylko kojeny tytuł i certyfikat.

Posted

@gmt
skoro juz byliscie na wystawie z tego co pisaliscie w Poznaniu to napewno macie katalog a w katalogu z reguly jest wszystko opisane w jakim wieku i w jakiej klasie sie psa wystawia i i jakie tytuly moze otrzymac.

Posted

Ania! eee tam! opisujcie to, opisujcie! latwiej to strawic gdy sie Was czyta :) a nie jakies wypociny katalogowe miszczow psich z zwiazku ;)

W jakim kraju (europejskim) najtrudniej zrobic Championat, wiecie moze?

Posted

Jedno słówko jeśli chodzi o agresję. Początkowo słowo to było obce naszemu psu ( pewnie tak jak wszystkim juniorom) jednak od pewnego czasu obserwujemy nieco odmienne zachowanie. Otóż dotychczas gdy biegał w ogrodzie a ktoś szedł wzdłuż płotu to podbiegał merdał ogonem i tyle. Natomiast teraz coraz częściej jeśli przechodzi ktoś obcy to pies pędem podbiega do płotu najeżony grzbiet ogon do góry jednym słowem pełna czujność i gotowość( myślimy ot dojrzewa chłopak). Podobnie jest z psami mieszkamy tuż obok Cytadeli w Poznaniu i tam spotykamy się z wataszką różnych psów. I cóż one też do czasu go tolerowały bez zastrzeżeń traktując jako kolejnego młodziana do podgryzania. Natomiast teraz coraz częściej obserwujemy starcia: psy na naszego z zębami a ten zdezorientowany. Obawiam się że jak dojrzeje to zęby innego psa wywołają to samo u naszego czyli spotkani a z psami mogą okazac się z biegiem czasu nieco uciążliwe. Czyli reasumując bo nie chce was zanudzić a widzę że znowu się rozpisałam czy Wasze psy tolerują obce czy tylko te odmiennej płci bo to chyba oczywiste. a z drugiej strony to chyba dobrze że pies zna swoją wartość i nie jest mięczkiem:lol:

Posted

gmt! Swietny temat! Szkoda, zeby umknal nam w gaszczu wystawowym! Zrobie link w majorasach-potworasach...

Nawet psy tak milusie jak moja malpiszonica ma odpaly i na to sie nie poradzi! Ot swiadomy wlasciciel majorki musi tak wyczuwac cdb, by nie pozwolic mu na napedzanie sie. Co jest niezmiernie trudne! Oj nawet bardzo!:p
Wczoraj np. na spacerze mloda dala taki popis, ze moja zakochana w niej siostra otwierala szeroko oczy, ze ten przytulak i lizak potrafi z totalna agresja szczekac na rotke Sonie, jakby diably z piekla sie odzywaly, ze na napotkanego szczekajacego, obcego ONka zareagowala jak byk na plachte. Oczywiscie Magda patrzyla rowniez na mnie z wybaluszonymi galami, ze potrafie malpe zastopowac w jednej sekundzie, ze potrafie przeniesc ja na smyczy jedna reka w drugie miejsce, ze moja reakcja jest natychmiastowa. No coz! Takie to juz zycie z majora!
To sa kochane milusinskie, ale dla twardzieli, ktorzy potrzebuja przytulaka o bojowym zacieciu! Taki ma-York bojowy!:evil_lol:

gmt! zaraz, zaraz! tos Ty o Pani z Poznania? :multi: o nie! latwo mi sie nie wymigasz! Moze jakies spotkanko socjalizujace naszych malpiatek zorganizujemy?:razz:

Posted

Archiesa
Oczywiście że możemy się spotkać bardzo chętnie pogadamy sobie wymienimy spostrzeżenia grzechem by było nie spotkac się mieszkając w tym samym mieście. Jestem otwarta na propozycje.

gorzała
myślę że to bardzo dobrze że majorki to psy z charakterem i nie dadzą sobie w przysłowiową kaszę dmuchać

Posted

Swietnie, gmt, swietnie! :lol: Zapraszam na moje pola Naramowickie, gdzie mozna spuscic bestie bez zadnych ograniczen! Moze jutro? pogoda jest superancka. Jestem rowniez otwarta na inne propozycje.

ASA!
A o ktorej wskakujecie na ring? jesli o jakies normlanej godzinie, to moze zdarze sie wybudzic z niedzielnego polegiwania w wyrze:razz:

Posted

Świetnie może być juto np. między 11 a 12 proponuje ma być super pogoda a czy moge zabrać na spotkanko siore mojego psiaka czy 2 majorki to już za wiele

Posted

gmt to ty z Poznania jestes????? i nic nie mowisz!!!!!! Ja tez mieszkam niedaleko wiec moze i Aresik przyjedzie jak nie macie nic przeciwko???????:lol:

Posted

gmt wiem ze ty masz psa i ja mam psa i trzeba bedzie miec oczy dookola glowy ale zobaczymy.
Jak bedziesz chcial moze porozmawiamy o tym wystawianiu i wymienimy sie pogladami.

Posted

@ Archiesa

Cieszy mnie to bordzo że jeszcze jedna Majoreczka jest w Poznaniu.
GMT na Naramowicach są piekne tereny spacerowe dla psiaków więc przyjemności życzę.
Jak jest nas tak dużo w Wielkopolsce tooooooo Archii kiedy Monografika;)
Jak będzie to sobota względnie niedziela po 14 godz to też dobije bo i tak jestem z Nukim w Poznaniu:multi:

Posted

ASA
Jeśli chodzi o mojego psa to jeszcze szczeniak wobec tego z jego strony nie dojdzie do żadnych starć natomiast twój jest dorosły i sama wiesz jak reaguje na obce psy mam nadzieje że nie zje mojego na śniadanko:lol: pozdrawiam Gośka

Posted

Ale moj ciapek sie ucieszy!!!!!! ja moge w sobote ale w niedziele to juz nie bo jade na wystawe wlasnie co do wystawy nie mam pojecia co i jak i o ktorej.

aha dajcie jakies info co i gdzie dokladnie z tym spotkaniem jakis adres albo mapke bo ja tamtych stron nie znam.

Posted

oj przepraszam Gosiu bo chyba wczesniej zwracalam sie jak do "pana" zwykla pomylka
Aresowy to kraina lagodnosci zapewniam cie najwazniejsze to pierwsze chwile jak bedzie ok to spoko a powinno byc.