Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Kiedyś oglądałam program o wykorzystaniu psów w resocjalizacji kobiet w wiezieniu w USA. Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale najpierw te kobiety najpierw miały robione jakieś testy psychologiczne sprawdzające czy mogą się zajmować psem i nie zrobią mu krzywdy. Psy mieszkały z nimi w celach.

Bardzo spodobała mi sie ta metoda resocjalizacji i dlatego chcę studiować pedagogikę resocjalizacyjną i wykorzystywać psy do resocjalizacji trudnej młodzieży.

Posted

Paulinka18 napisał(a):
Kiedyś oglądałam program o wykorzystaniu psów w resocjalizacji kobiet w wiezieniu w USA. Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale najpierw te kobiety najpierw miały robione jakieś testy psychologiczne sprawdzające czy mogą się zajmować psem i nie zrobią mu krzywdy. Psy mieszkały z nimi w celach.

Ja ogladałam program, gdzie więźniowie opiekowali się psami w różnym wieku ze schroniska przeznaczonych do adopcji, uczyli je podstawowych komend, dbali o nie, karmili, itp.

• 2 weeks later...
Posted

Przyznam, ze jedyny rodzaj resocjalizacji o jakiej slyszalam, to praca z psami w celu czegos i resocjalizacja calkiem obok. Nie byla ona celem, a skutkiem ubocznym. Dotyczylo to glownie szkolenia psow serwisowych (assist-dog, hearing-dog) i psow schroniskowych do adopcji.

Posted

Ja ogladałam program, gdzie więźniowie opiekowali się psami w różnym wieku ze schroniska przeznaczonych do adopcji, uczyli je podstawowych komend, dbali o nie, karmili, itp.

Też widziałam ten program - bardzo mi się podoba ta akcja - taka wspólna resocjalizacja. Od razu sobie pomyślałam, szkoda, że u nas w Polsce nie ma takich akcji. A tu niespodzianka!!!!
W podłódzkim poprawczaku w Ignacewie, chłopcy którzy mieli wzorowe zachowanie opiekują się i szkolą psy, które później będą towarzyszami osób niepełnosprawnych.

Posted

super!!!!!
widzialam ten program z facetami
zeby w polsce to weszlo w zycie i psami schroniskowymi opiekowali sie wiezniowie ale tacy ktorzy by zwierzat nie krzywdzili

Posted

Kati napisał(a):

Też oglądałam ten program. Na końcu było troszke smutno, ponieważ więźniowie bardzo się do nich przywiązywali a musieli sie rozstać.

Posted

Myslałam, ze takie rzeczy możliwe są wszędzie, tylko nie w Polsce, ale tu mnie mile zaskoczyliscie :multi:
W tym programie pokazywali, że faceci zajmowali sie wychowywaniem psów, a w więzieniu dla kobiet psy miały "salon pięknosci" :cool1:

Posted

Pani Elżbieto, to niesamowity pomysł :multi: , zawsze czekałam na coś takiego, co zmieniłoby spojrzenie na psy - zwłaszcza te do towarzystwa - nie tylko jako maskotki domowe, ale również, żeby były odbierane jako istotki otwarte i chętne do współpracy z ludźmi różnego pokroju.
Czekam na wyniki tego programu. ;)

Posted

Film świetny i widzę, że wizyta udana :klacz:

Ale nie byłabym sobą, bez odrobiny przewrotności, tym razem dyktowanej szczera troską ;)
Elżbieto, czy panowie widoczni na filmie wyrazili zgodę na upublicznianie swoich wizerunków? Jeśli nie, to radzę jak naszybciej zdjąc film z serwera, jak nie daj Boże zobaczy to w sieci jakiś ich znajomy i doniesie komu trzeba, to możecie mieć cholerne nieprzyjemności...

Posted

[quote name='Kenduś']Wstawiam filmik z wizyty państwa Rusos w zakładzie karnym, według mnie jest świetny :lol:

A dla mnie ten filmik jest ŻENUJĄCY!!!!tak zle zmontowanygo filmiku nie widzialm nigdy!rzezby(nawet faje niektore)roznych swietych itp w zderzeniu z klatka filmu poprzedzajaca :kopulujacymi psami blee..poza tym..hmm nie bylam nigdy i nie zamierzam ale wiezienie nie wydaje mi sie tak radosne w rytmie'ciulala'heeeh
ah wiele jeszcze mam zastrzezen ale nie chce mi sie pisac dzis
ps:a niby gdzie to wiezienie jest?gdzie panstwo Rusos sie udali na wizyte?

Posted

Taki żart . W więzieniu był pies rasy chihuahua .
Ale żarty opowiadane , przestają być zabawne , nie będę więc klatka po klatce tłumaczyć Ci całości.
Żenujące jest w tym coś zupełnie innego , i z pewnością nie jest to filmik.

Posted

Fritz napisał(a):
A dla mnie ten filmik jest ŻENUJĄCY!!!!tak zle zmontowanygo filmiku nie widzialm nigdy!
Wiesz, służba więzienna raczej nie dysponuje profesjonalnym sprzętem do montażu :cool1: A i poczucie humoru skazanych może się niektóym wtadać specyficzne...

Posted

A to wiezienie jest w Polsce? Prosze mnei nie zrozumiec zle:jak najbardziej popieram idee terapeutycznego wplywu psa na wiezniow ,uwazam to za dobry pomysl (oczywiscie nie dla kazdego pies- tylko dla starannie wybranej grupy odpowiednio uksztaltowanych ludzi,ktorym pies pomoze w nauce obowiazkowosci,uczuc wyzszych itp,a ktorzy go nie beda krzywdzic)

Posted

ja slyszalam o wiezieniach, w ktorych psy szkolone sa na przewodnikow niewidomych i niepelnosprawnych.
niestety, o ile mi wiadomo to chyba tylko w dwoch (czy w jednym) wiezieniach jest organizowana taka akcja :(

Posted

Fritz napisał(a):
A to wiezienie jest w Polsce? Prosze mnei nie zrozumiec zle:jak najbardziej popieram idee terapeutycznego wplywu psa na wiezniow ,uwazam to za dobry pomysl (oczywiscie nie dla kazdego pies- tylko dla starannie wybranej grupy odpowiednio uksztaltowanych ludzi,ktorym pies pomoze w nauce obowiazkowosci,uczuc wyzszych itp,a ktorzy go nie beda krzywdzic)

Fritz gdybyś obejrzała filmik dokładnie to wiedziałabyś jaki to Zakład Karny.:)