elżbietarusos Posted February 3, 2006 Posted February 3, 2006 Proszę o pomoc w zebraniu materiałów niezbędnych do opracowania programu resocjalizacji osób skazanych w zakładzie karnym poprzez kontakt z psami. Informacje proszę przesyłać na maila psy@rusos.pl , wszelkie sugestie dotyczace wyżej wymienionego tematu mile widziane. Zapraszam na strony http://www.Q4.pl/?id=17&news=95873 http://www.q4.pl/?id=17&news=95920 Quote
Paulina87 Posted February 3, 2006 Posted February 3, 2006 Kiedyś oglądałam program o wykorzystaniu psów w resocjalizacji kobiet w wiezieniu w USA. Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale najpierw te kobiety najpierw miały robione jakieś testy psychologiczne sprawdzające czy mogą się zajmować psem i nie zrobią mu krzywdy. Psy mieszkały z nimi w celach. Bardzo spodobała mi sie ta metoda resocjalizacji i dlatego chcę studiować pedagogikę resocjalizacyjną i wykorzystywać psy do resocjalizacji trudnej młodzieży. Quote
Kati Posted February 4, 2006 Posted February 4, 2006 Paulinka18 napisał(a):Kiedyś oglądałam program o wykorzystaniu psów w resocjalizacji kobiet w wiezieniu w USA. Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale najpierw te kobiety najpierw miały robione jakieś testy psychologiczne sprawdzające czy mogą się zajmować psem i nie zrobią mu krzywdy. Psy mieszkały z nimi w celach. Ja ogladałam program, gdzie więźniowie opiekowali się psami w różnym wieku ze schroniska przeznaczonych do adopcji, uczyli je podstawowych komend, dbali o nie, karmili, itp. Quote
strumyk Posted February 14, 2006 Posted February 14, 2006 Przyznam, ze jedyny rodzaj resocjalizacji o jakiej slyszalam, to praca z psami w celu czegos i resocjalizacja calkiem obok. Nie byla ona celem, a skutkiem ubocznym. Dotyczylo to glownie szkolenia psow serwisowych (assist-dog, hearing-dog) i psow schroniskowych do adopcji. Quote
Givera Posted February 15, 2006 Posted February 15, 2006 Ja ogladałam program, gdzie więźniowie opiekowali się psami w różnym wieku ze schroniska przeznaczonych do adopcji, uczyli je podstawowych komend, dbali o nie, karmili, itp. Też widziałam ten program - bardzo mi się podoba ta akcja - taka wspólna resocjalizacja. Od razu sobie pomyślałam, szkoda, że u nas w Polsce nie ma takich akcji. A tu niespodzianka!!!! W podłódzkim poprawczaku w Ignacewie, chłopcy którzy mieli wzorowe zachowanie opiekują się i szkolą psy, które później będą towarzyszami osób niepełnosprawnych. Quote
annnka Posted February 18, 2006 Posted February 18, 2006 super!!!!! widzialam ten program z facetami zeby w polsce to weszlo w zycie i psami schroniskowymi opiekowali sie wiezniowie ale tacy ktorzy by zwierzat nie krzywdzili Quote
Rafka Posted February 18, 2006 Posted February 18, 2006 Napisz maila do Dogtora - wysle ci dwa amerykańskie programy. Quote
Agga Posted February 18, 2006 Posted February 18, 2006 Kati napisał(a):Ja ogladałam program, gdzie więźniowie opiekowali się psami w różnym wieku ze schroniska przeznaczonych do adopcji, uczyli je podstawowych komend, dbali o nie, karmili, itp. Też oglądałam ten program. Na końcu było troszke smutno, ponieważ więźniowie bardzo się do nich przywiązywali a musieli sie rozstać. Quote
Klaudia:-) Posted February 19, 2006 Posted February 19, 2006 W poprawczku w Igncewie są 4 psy,którymi opiekują się przebywający tam chłopcy,mają przygotować je do dalszego życia,bo są to psy z łódzkiego schroniska. Quote
Kati Posted February 19, 2006 Posted February 19, 2006 Myslałam, ze takie rzeczy możliwe są wszędzie, tylko nie w Polsce, ale tu mnie mile zaskoczyliscie :multi: W tym programie pokazywali, że faceci zajmowali sie wychowywaniem psów, a w więzieniu dla kobiet psy miały "salon pięknosci" :cool1: Quote
Klaudia:-) Posted February 19, 2006 Posted February 19, 2006 Na Animal Planet są programy o psach w więzieniu Czwartek,23 luty o 20.00 Psy z Celi Quote
elżbietarusos Posted February 20, 2006 Author Posted February 20, 2006 Dzięki za zainteresowanie. Poinformuje o efektach swojej pracy. Quote
Kenduś Posted February 21, 2006 Posted February 21, 2006 Pani Elżbieto, to niesamowity pomysł :multi: , zawsze czekałam na coś takiego, co zmieniłoby spojrzenie na psy - zwłaszcza te do towarzystwa - nie tylko jako maskotki domowe, ale również, żeby były odbierane jako istotki otwarte i chętne do współpracy z ludźmi różnego pokroju. Czekam na wyniki tego programu. ;) Quote
elżbietarusos Posted February 21, 2006 Author Posted February 21, 2006 Kenduś podaj mi swojego maila , to prześlę Ci filmik z Zakładu Karnego . No i wróć tam gdzie Twoje miejsce. Quote
Kenduś Posted February 21, 2006 Posted February 21, 2006 Wstawiam filmik z wizyty państwa Rusos w zakładzie karnym, według mnie jest świetny :lol: Quote
asher Posted February 25, 2006 Posted February 25, 2006 Film świetny i widzę, że wizyta udana :klacz: Ale nie byłabym sobą, bez odrobiny przewrotności, tym razem dyktowanej szczera troską ;) Elżbieto, czy panowie widoczni na filmie wyrazili zgodę na upublicznianie swoich wizerunków? Jeśli nie, to radzę jak naszybciej zdjąc film z serwera, jak nie daj Boże zobaczy to w sieci jakiś ich znajomy i doniesie komu trzeba, to możecie mieć cholerne nieprzyjemności... Quote
elżbietarusos Posted February 25, 2006 Author Posted February 25, 2006 Nie ma problemu Asher. Ten filmik to prezent od chłopców z zakładu karnego dla mojego męża. Sami go nakręcili i przekazali przy następnym spotkaniu. Quote
Fritz Posted February 26, 2006 Posted February 26, 2006 [quote name='Kenduś']Wstawiam filmik z wizyty państwa Rusos w zakładzie karnym, według mnie jest świetny :lol: A dla mnie ten filmik jest ŻENUJĄCY!!!!tak zle zmontowanygo filmiku nie widzialm nigdy!rzezby(nawet faje niektore)roznych swietych itp w zderzeniu z klatka filmu poprzedzajaca :kopulujacymi psami blee..poza tym..hmm nie bylam nigdy i nie zamierzam ale wiezienie nie wydaje mi sie tak radosne w rytmie'ciulala'heeeh ah wiele jeszcze mam zastrzezen ale nie chce mi sie pisac dzis ps:a niby gdzie to wiezienie jest?gdzie panstwo Rusos sie udali na wizyte? Quote
elżbietarusos Posted February 26, 2006 Author Posted February 26, 2006 Taki żart . W więzieniu był pies rasy chihuahua . Ale żarty opowiadane , przestają być zabawne , nie będę więc klatka po klatce tłumaczyć Ci całości. Żenujące jest w tym coś zupełnie innego , i z pewnością nie jest to filmik. Quote
asher Posted February 26, 2006 Posted February 26, 2006 Fritz napisał(a):A dla mnie ten filmik jest ŻENUJĄCY!!!!tak zle zmontowanygo filmiku nie widzialm nigdy!Wiesz, służba więzienna raczej nie dysponuje profesjonalnym sprzętem do montażu :cool1: A i poczucie humoru skazanych może się niektóym wtadać specyficzne... Quote
Fritz Posted February 26, 2006 Posted February 26, 2006 A to wiezienie jest w Polsce? Prosze mnei nie zrozumiec zle:jak najbardziej popieram idee terapeutycznego wplywu psa na wiezniow ,uwazam to za dobry pomysl (oczywiscie nie dla kazdego pies- tylko dla starannie wybranej grupy odpowiednio uksztaltowanych ludzi,ktorym pies pomoze w nauce obowiazkowosci,uczuc wyzszych itp,a ktorzy go nie beda krzywdzic) Quote
malwka Posted February 27, 2006 Posted February 27, 2006 ja slyszalam o wiezieniach, w ktorych psy szkolone sa na przewodnikow niewidomych i niepelnosprawnych. niestety, o ile mi wiadomo to chyba tylko w dwoch (czy w jednym) wiezieniach jest organizowana taka akcja :( Quote
Olund Posted February 28, 2006 Posted February 28, 2006 Fritz napisał(a):A to wiezienie jest w Polsce? Prosze mnei nie zrozumiec zle:jak najbardziej popieram idee terapeutycznego wplywu psa na wiezniow ,uwazam to za dobry pomysl (oczywiscie nie dla kazdego pies- tylko dla starannie wybranej grupy odpowiednio uksztaltowanych ludzi,ktorym pies pomoze w nauce obowiazkowosci,uczuc wyzszych itp,a ktorzy go nie beda krzywdzic) Fritz gdybyś obejrzała filmik dokładnie to wiedziałabyś jaki to Zakład Karny.:) Quote
Recommended Posts