Jump to content
Dogomania

DZIKA Lusia - u SWAN na oswajaniu - trzymac kciuki aby sie udalo!!

Recommended Posts

Posted

Lusia jest najczujniejszym psem w stadzie, dlatego ma duży szacunek u sąsiadów, pod ktorych oknami obecnie rezyduje

jako pierwsza reaguje na podjezdżające samochody albo ludzi

obszczekuje psy sąsiadów jeśli się zaplączą na podwórko, albo Korala lub Agę, kiedy mi uciekały i biegły na podwórko

jeśli pies jej nic nie robi, to ignoruje

jeśli chce się zbliżyć, jak moja bezkonfliktowa Wera, to warczy
jeśli się chce za bardzo spoufalilć i do tego zbyt energicznie , to broni się zębami (Koral prawie dostał strzał w nos przez oka siatki)

poza tym jeśli jest bardzo związana ze mną i tylko ze mną, to mamy do przejścia Darmę, która jest chorobliwie zazdrosna i w domu nie mam walk tylko dlatego , że Wera jest najukochańszą i najmniej konfliktową sunią na swiecie i burczącej marudzie schodzi z drogi

Aga nie była taka polubowna i stąd były walki

to tyle prognoz, zobaczymy w realu co będzie jak przyjdzie na to czas

a póki co Lusia poszła ze mną dzisiaj wynieść śmieci i tak pomagała nieść worek, że go prawie opróżniła po drodze , nadgryzając folię w paru miejscach :evil_lol:

poza tym dzielnie utrzymuje czystość w kojcu, czasem się tylko siku trafi, a tak to tylko na trawce

chodzi ładnie na smyczy ciągle trochę wystraszona, ale coraz częściej ogonek jest poziomo o łepek podniesiony a nie w linii grzbietu

chodzi po schodach

zaprowadziłam ją raz do domu, ale może za dużo zapachów (czarnule były zamknięte w sypialni), albo TZta się wystraszyła, w każdym razie uciekła pod szafkę i musiałam ją stamtąd wywabiać na jedzenie

no ale nie wymagajmy za wiele naraz

Poza tym Lusia pięknie siada na komendę. Tyle tylko , że wiąże z tą komendą za dużo. Już ją przyzwyczaiłam i prawie zawsze chodzi na smyczy z mojej lewej strony . Więc jak jej mówię, siad, to ona obchodzi mnie przodem i siada przodem do mnie po mojej prawej stronie

więc teraz trenujemy, żeby siadała tam, gdzie akurat stoi :p

i tyle
spacerki z nia są krótkie
raz że nie ma kondycji, dwa, że ja nie mam czasu, bo dzień się skrócił,a ilość spacerków w ciągu dnia mi wzrosła:cool1:

• Replies 1.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

swan napisał(a):
spacerki z nia są krótkie
raz że nie ma kondycji, dwa, że ja nie mam czasu, bo dzień się skrócił,a ilość spacerków w ciągu dnia mi wzrosła:cool1:

strasznie dzielna jesteś
strasznie!

Posted

Swan.!Jestes suuuuperr.!:loveu:
Lusia z kazdym dniem robi coraz wieksze postepy.!
Za niedługo usłyszymy,ze Luska zaczyna szczekac i wariowac na Twój widok.!
A co tego obchodzenia przy siadaniu to naprawde sie usmiałam.!:megagrin:Ona musi wtedy bardzo komicznie wygladac.!:D

Guest Mrzewinska
Posted

To szalenie wazne, ze Luska nie chce zanieczyszczac kojca, to znaczy, ze sie dzwiga psychicznie.
I szalenie wazne, ze nauczyla sie reagowac na siad - od czegos trzeba zaczac!!!!

Gratulacje nieustanne.

Zofia

Posted

swan napisał(a):
rany, ale sobie słodzicie :cool3:;)

Sobie.?!Chyba Ci sie ze szczescia w glowie pomieszalo.!:evil_lol:
Chyba to jest wiadome,ze to nie sobie...a....Lusi...I Tobie zreszta tez...:eviltong:slodzimy.:cool3:
:loveu:

Posted

u Luśki ok

cały czas powoli oswaja się z otoczeniem

na spacerkach coraz częściej idzie jak normalny pies, a nie jak przyczajona puma

no i szeleczki nowe potrzebuję

nie nie, Lusia starych nie zjadła, po prostu z nich....wyrosła:p

już pod pachami ledwo dopinam, niedługą bym ją musiała ściskać gorsetem :evil_lol:

poza tym mieliśmy nieplanowane nieoczekiwane bliskie spotkania trzeciego stopnia

Wczoraj miałam wariacki dzień i musiałam w rekordowym czasie wyprowadzic całe stado oddzielnie na 3 raty, bo wyjeżdżałam z miasta i miałam wrócić dopiero po północy.

No to najpierw z Darmą i Werą

tylko że Wera uznała, że tak krótki ekspresowy spacerek fizjologiczny to jakis skandal i ona się nie zgadza i poszła sobie sama za dolinę do szkółki

ja byłam po drugiej stronie doliny więc ją doskonale widziałam, ona mnie doskonale słyszała, ale zignorowała moje wołania i poszła dalej do szkółki

no to stwierdziłam, że nie będę czekać 10 minut aż wredota wróci, bo tych 10 minut po prostu nie mam i idę z Lusią, zanim Wera przyczłapie z powrotem, ja spokojnie Lusię "wykręcę " na spacerku i będzie ok

Poszłam po Luśkę szybciutko zjadła, zapięłam i idziemy.

Patrzę na drugą stronę doliny,a Wera tak daleko, że nawet nie widać. Spoko, myślę sobie, idziemy kawałek jeszcze pod drzewka.

No i jak jesteśmy pod drzewkami 20 sekund później ja patrzę, a Wera leci galopem w naszą stronę. Ja jej nie widziałam, bo ona już była w dolinie i wspinała się po moim zboczu i była schowana:crazyeye: a Wera to takie 30 kg żywiołu , ale przyjacielskiego i radosnego żywiołu. Tylko mi się nogi ugięły, bo sobie pomyślałam, że Lusia niekoniecznie musi to zrozumieć i może się ze strachu oddziabać i wtedy może nie być fajnie

ale Wera podeszła ze zrozumieniem, przygalopowała dudniąc jak kula armatnia, ale przed nami wyhamowała i podeszła obwąchać grzecznie to białe kudłate co na smyczy

ja uspokajałam atmosferę głosem

Lusia się trochę skuliła, ogonek opuściła nisko i patrzy co się dzieje, po chwili leciutko zamerdała ogonkiem, Wera zamerdała ogonkiem i już razem pomaszerowaliśmy zgodnie w stronę kojca Lusi :loveu:

ufffff

Potem jeszcze Wera dość nachalnie zaczęła Luśkę obwąchiwać, po dłuższej chwili Lusia straciła cierpliwość i warknęła cichutko i już się Wera od niej odczepiła.

No to chyba Lusia jednak nie jest taka "niekomunikatywna" jak się obawiałam :p

Posted

kiwi napisał(a):
wogole robicie z tej luski jakiegos potwora ;)
a to taka miła psinka :D

no właśnie, ja w ogóle nie wiem , czemu ja się z nią tak szczypię :diabloti:

trzeba było od razu szelki. obrożę i na spacerek :evil_lol:;)

Posted

zamerdoliła delikatnie i porozumiewawczo ale do Wery a nie do mnie :angryy:;)

za to dobrze jej robi przegłodzenie

wczorajszy spacer i karmienie było w południe, a z trasy wróciłam o 1 w nocy i mimo szczerych chęci nie poszłam na spacer z Lusią przed spaniem bo po prostu padłam na łóżko i spałam

więc jak dzisiaj do niej poszłam z miską, Wera mi towarzyszyła już od początku, to się na mój widok przeciągnęła,a potem pomerdała:loveu: a potem uciekła zawstydzona do budy:evil_lol:

w sumie to ze mną szła Wera, może to merdanie do niej było a nie do mnie :p

Posted

masienka napisał(a):
:cool3:Swan! ,Toz ona na pewno do Ciebie pomerdolila:loveu::loveu::loveu: przeciez chyba nie do Wery a tym bardziej nie do michy:shake::razz:

no jasne , na pewno nie do michy....:razz:;):evil_lol:

Guest Mrzewinska
Posted

To jest wiadomosc najlepsza z mozliwych - Wera moze bardzo pomoc w pracy z Lusia....

Zofia

Posted

trochę się bałam tego spotkania, bo już kiedyś próbowałam je zapoznać jak Lusia mieszkała na piętrze

Wera chciała podejść i się zapoznać, ale Lusia się bała i schowała się w kąciku i odganiała warczeniem, więc myślałam,że tu będzie podobnie, na szczęście Lusia się wykazała ogromnym opanowaniem:loveu:

Posted

bliskich spotkań ciąg dalszy

często z Lusią przechodzimy na spacerkach przez ogród

ale jak Lusia widzi w nim kota, to staje okoniem i boi się wejść i się cała kuli

ciekawe, co jej koty w życiu zrobiły.....

moje agresywne nie są , poza tym z psami miały różne przejścia, więc są dość ostrożne w nawiązywaniu bliższych kontaktów, a mimo to Lusia się cała kuliła na ich widok z oddali:cool1:

dzisiaj dla odmiany poszłam z Luśką na piętro, zwolnione rok temu przez nią , a obecnie zamieszkane przez dwa małe kocurki u mnie na tymczasie

http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?p=8828266#post8828266

i tutaj też, Lusia w kąt, łepek schylony i ze ściśniętym sercem przypominałam sobie jej pierwszy okres u mnie, kiedy tak cały czas siedziała

kocurki dość śmiałe podchodziły ciekawie ją poznać, a ona siedziała bez ruchu udając że jej nie ma

nie pozwoliłam kocurkom za blisko podchodzić, żeby jej nie straszyć niepotrzebnie, za to brałam je na kolana, one mruczały, a Lusia obserwowała całą sytucję

potem kocurki poszły sobie dalej, a ja naprawdę się ucieszyłam, że z trudem co prawda, ale Lusia wyszła z tego kąciku do ręki z jedzeniem

u Misieek Lusia mieszkała z kotami w jednym pomieszczeniu, ale zdaje się siedziała tam zestresowana przez kociambry, ciekawe.....

na dworze Lusi zdecydowanie łatwiej nawiązywać znajomości niż w pomieszczeniach

powoli uczę się o niej coraz więcej :p

a poza tym myślę, że Lusia się kwalifikuje na szczepienie:diabloti:

to znaczy, nic jej nie jest itd, tylko widzę, że po zapięciu szeleczek Lusia zamienia się w psa poręcznego tzn psa z uchwytem :evil_lol: i można ją przyciągnąć, przytrzymać, podnieść, trochę się boi , ale nie atakuje w panice ani nie wariuje, więc można będzie jej wreszcie dać zastrzyk i zbliżyć ją tym samym do 100% pełnoprawnego psa:p

Guest Mrzewinska
Posted

Szorki znacznie mniej stresuja niz obroza - ale Lusia naprawde musiala wiele zla zaliczyc w zyciu. Nawet od kotow...

Zofia

Posted

Kurcze, no to może rzeczywiście ma przykre doświadczenia z kotami.
A może zamknięte pomieszczenie jest bardziej stresujące.
Może pamięta to piętro, kiedy tam siedziała i to ją stresuje.
A może wszystko na raz?...

A propos szelek. Znacznie mniej stresują, ale nie Feniksa. :cool3:
Po kilku miesiącach nienoszenia szelek nagle zaczął się ich bać,
znowu są zęby w robocie i kulenie jak zakładamy szelki.
Bo stwierdziłam, że czasami dobrze zamienić obrożę na szelki.
A tu doopa! Cofneliśmy się wczasie.
Szelki są bardzo niebezpieczne dla psa! :crazyeye:
I musimy ćwiczyć od nowa.
I nie wiem jaka jest przyczyna.