MakeBelieve Posted January 6, 2010 Posted January 6, 2010 Nie wiem czy to odpowiedni dział, ale cóż. Liczę, że pomożecie. Wczoraj moja Daisy została wysterylizowana. Zabieg bez komplikacji, mała w ubranku. Przez ok. 2 godziny po operacji leżała w klatce. Potem się podniosła, chciała chodzić- ale wiadomo, nie da rady. Wzięłam ją do siebie i tak siedziałyśmy. W nocy biedulka piszczała, chodziła, nie dała rady się kłaść. W końcu parę godzin się przespała. Dzisiaj u weta była, dostałyśmy znowu zastrzyk przeciwbólowy i antybiotyk. Sunia zjadła dziś już trochę mięska, ale z piciem nadal problem. Wet. powiedziała, że jeśli się nie poprawi, jutro na kroplówkę, bo suń się odwodni... Help! Co robic? Poję psa co kilka godzin z palca po parę minut, ale ile na tym palcu moze byc wody... Wet. dała strzykawkę, ale sunia nie zamierza z niej pić :( Sama z talerzyka czy miski też nie chce Quote
ramzes123 Posted January 6, 2010 Posted January 6, 2010 Miałam podobny problem z psem po operacji. Obyło się bez nawadniania. Nie przymuszaj jej specjalnie, ale kontroluj, tzn sprawdź dziąsła psa ( ale nie jak śpi, ani nie jak zaraz się obudzi ). Jeśli są suche stanowi to 5 % odwodnienia i nie należy dopuścić do dalszego. Jeśli wilgotne - spokojnie. Quote
taks Posted January 6, 2010 Posted January 6, 2010 spróbuj bardzo drobno pokroić albo wręcz zmielić mięsko i podlać je trochę wodą lub rosołem - tak najłatwiej "przemycisz" płyny skoro Mała zjada. Z pojeniem na siłę( strzykawką) uważaj bo po narkozie może miec jeszcze kłopoty z przełykaniem i łatwo się zakrztusi Odwodnienie u dorosłego psa nie jest takie szybkie i niebezpieczne jak u szczeniaka, doba to jeszcze nie dramat ( choc dla nerek ze względu na podane leki byłoby lepiej żeby jednak piła i siusiała) Quote
requiem. Posted January 6, 2010 Posted January 6, 2010 mój 3 miesięczny szczeniak nie chce pić. Nie miał operacji ani żadnego zabiegu. Poprostu cofa się od miski. Chcielismy zalewać mięsko zmielone wodą, to troche wypił, ale w rezultacie z mięsa też nie skorzystał . To może być od strachu przed wodą? no bo on ma traumatyczne przeżycia z pierwszą kąpielą związane, a psy jak sie boją , to się cofają. Nie wiem już. Quote
Recommended Posts