Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

DZIEKAN - dostał takie imię, bo jest tak mądry, zrównoważony i dobrze ułożony, że... nie wypadało dać mu innego :-).
Jedna z koleżanek zauważyła, że powinien zostać ochrzczony Profesor - bo Magister - to dla niego stanowczo za mało. Ale Profesor - to brzmi zbyt długo :roll:.
Druga koleżanka zauważyła, że on do złudzenia przypomina... pierwszego niekomunistycznego premiera ( przy okazji, dla młodzieży - mała powtórka z historii). Ale jednak nie, nie wypadało nam mieszać polityki z ratowaniem psów, zresztą jak wtedy wołac na niego: po nazwisku? :diabloti:.

...został więc Dziekanem :p.

Dziekana zabrałyśmy z Angeliką8 z innego schroniska.
Chudziuteńki, zmierzwiony.
Z bardzo długimi pazurami i wyłysiałym pyszczkiem przy nosie.
NIe wiemy, jak tam trafił oraz ile tam przebywał.
Nie wiemy, jakie miał życie jeszcze wcześniej.
NIe wiemy o nim nic, poza tym, ze nie miał lekko w ostatnim czasie - choć może miał farta, że w ogóle przeżył.
Jest jamniczkiem w średnim wieku, po pobieżnym oszacowaniu zębów - ma ok. 6, może 7 lat. Może nieco mniej, tylko ogólne wyniszczenie dodaje mu wieku.
Mądry, dobrze ułożony, spokojny i przyjazny piesek, któremu ironia losu zamiast ciepłej kanapy zafundowała zatłoczony schroniskowy boks w miejscu zapomnianym przez świat.
I którego jakimś cudem udało nam się wyłowić w tłumie psów, bo spokojnie stojąc wśród wrzawy - patrzył na nas tak, że... nie mogłyśmy go zostawić.

kontakt w sprawie adopcji Dziekana:

Kinga kom. 600-870-571
mail: drachma97@gazeta.pl

• Replies 56
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Dziekan mimo "futra" - jest typowym ciepłolubnym jamnikiem.
Wyprowadzony do zdjęć na zewnątrz - trząsł się wzorcowo, jak galareta - przestępując z łapki na łapkę ( co zresztą widać na zdjęciach).
Jemu najbardziej na świecie przydałby się domek, a jakże. Jest naprawdę bardzo zabiedzony, taki ofutrzony szkielecik :-(.
A szkieleciki - co wiadomo - najlepiej dochodzą do siebie w "swoim" ciepełku.

Posted

tanitka napisał(a):
ludzie, taki piękny jamniczek!

...i jakie ładne kupy robi :-P

Jako, ze ja nie bywam za często w schronisku, gdzie hoteluję moje psy - zbieram wywiad o nich telefonicznie.
Ciągle słyszę uspokajające:
- KIngo, kupy robi ładne.

...wiec jak tak sie zastanawialam, co mogę jeszcze o Dziekanie napisac - to mi wyszło, zę największą wiedzę w chwili obecnej mam nt jego kup :-)

Posted

kinga napisał(a):

...wiec jak tak sie zastanawialam, co mogę jeszcze o Dziekanie napisac - to mi wyszło, zę największą wiedzę w chwili obecnej mam nt jego kup :-)

Bo to bardzo duża wiedza :)

Idziesz do weterynarza i przynajmniej znasz odpowiedź na jedno pytanie: Czy robi ładne kupy?

Bo na pozostałe, to możesz mieć problem: Ile ma lat? Ile waży? Czy jest szczepiony i od czego ? Czy trzepie uszami? Czy ma pchły ? .......... :)

Posted

Danka - ogromne dzięki.

jest jedno ale: Dziekan nie jest formalnie w schronisku, ale w hotelu ( a że "mój" boks hotelowy zlokalizowany jest akurat w schronisku, to inna sprawa). Danusiu, z róznych względów dyplomatycznych i geopolitycznych wazne jest, aby akcentować ten hotel, niekoniecznie eksponując schronisko.
Te "moje" psy, przywożone z innego schroniska, nie mają kart schroniskowych, tylko hotelowe, adopcja i tak musi iść przeze mnie.
Piszę to dlatego, ze często ludzie pomijają namiary na wolontariusza - i dzwonią bądź idą prosto do kierownictwa.
A ponieważ kierowniczka i tak jest strasznie zalatana i umęczona nadmiarem schroniskowych psów, ja staram sie z moimi zejść jej z drogi i z oczu - i dlatego bardzo, bardzo proszę - zmien, o ile jest to w ogóle możliwe - lokalizację, może tylko na: Koszalin - pomijając schronisko. Ja ludziom telefonicznie dopowiem, w czym rzecz.

uff, mam nadzieję, ze nie namąciłam za bardzo. Gdyby funkcjonowało mi normalne przesyłanie pw - napisałabym Ci krócej i bardziej konkretnie :-)

A! I banerek nie wyświetla wątku :(

Posted

mar.gajko napisał(a):

Tylko dlaczego to jest żółte?
Jamniki nei są żółte. Szorstkowłose.
????

Ha! Ja też tak myślałam, że on z jakimś pudlem, czy coś.
Ale Isadora napisała, że to "piękny szorstkowłosy jamnik". Aż mi się oczy zaświeciły, jak to przeczytałam.
Bo Isadora ma jamniki, to się zna :-P

Posted

[quote name='kinga']Ha! Ja też tak myślałam, że on z jakimś pudlem, czy coś.
Ale Isadora napisała, że to "piękny szorstkowłosy jamnik". Aż mi się oczy zaświeciły, jak to przeczytałam.
Bo Isadora ma jamniki, to się zna :-P

Hmmm, hmmmm.
No, hmmmmm.
Zna się.