Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Na początku to kupiłam jej 15 metrową smycz. Biegała i gdy załatwiła swoje potrzeby to zaczęłam mówić komendę "do nogi". Diana nie wiedziała co ma zrobić ale do mnie przybiegła. No to ją nagrodziłam smakołykami i pochwaliłam ją. Następnie dałam komendę "idź biegaj" to poszła w trawę. Ćwiczyliśmy to kilka razy co 10-15 min. Też ćwiczyłam zostań, ale jest do mnie za bardzo przywiązana by zostawić mnie samą. Czasami nam się udaje ale to na prawdę bardzo rzadko.

Posted

I myślisz, że ktoś będzie się produkował i pisał po raz setny kilometrowe eseje o czymś, co było w kółko wałkowane w tym dziale i można znaleźć w każdej lepszej książce o wychowaniu psów?
Z tego co pamiętam, to problem miałaś z kolczatką, z jakimiś zachowaniami które próbowalaś nią korygować (ciągnięcie) - a zakładasz wątek o wszystkim i o niczym.

Posted

Widzę, że tutaj ktoś nie wie, co to komenda "noga" :roll: . Wiesz, jeżeli uczysz psa, to przy lewej nodze i mówisz komendę "RÓWNAJ" aby pies szedł blisko Ciebie. Niech pies na dworze załatwi swoje potrzeby, a dopiero później przystap do nauki Diany. Nagradzaj za każdą dobrą reakcję psa. Jeżeli pies opanuje już tą komendę, to dopiero ucz ją komendy "noga" . Otóż ta komenda "NOGA" polega na tym, że pies oddala się od Ciebie, biega itp. a ty mówisz do psa "noga" a on ma do Ciebie przybiec i stać obok Twojej lewej nogi (ja tak uczyłam mojego) .
A tak wgl. to opd czego jest google ? :roll: . Nie wiesz to napisz w google i po sprawie :evil_lol::diabloti:

Posted

Kama ja może się streszczę i dam jedną chyba najlepszą radę: Zakup książkę o tresurze.
Tam bedziesz miała wszystko opisane krok po kroku, naprawdę warto bo takie książki nie są drogie. A rzeczywiście jak ktoś tu już wspomniał po raz kolejny nikomu nie bedzie się chciało pisać jak czegoś nauczyć ;)

Posted

tigerowa napisał(a):
Widzę, że tutaj ktoś nie wie, co to komenda "noga" :roll: . Wiesz, jeżeli uczysz psa, to przy lewej nodze i mówisz komendę "RÓWNAJ" aby pies szedł blisko Ciebie. Niech pies na dworze załatwi swoje potrzeby, a dopiero później przystap do nauki Diany. Nagradzaj za każdą dobrą reakcję psa. Jeżeli pies opanuje już tą komendę, to dopiero ucz ją komendy "noga" . Otóż ta komenda "NOGA" polega na tym, że pies oddala się od Ciebie, biega itp. a ty mówisz do psa "noga" a on ma do Ciebie przybiec i stać obok Twojej lewej nogi (ja tak uczyłam mojego) .
A tak wgl. to opd czego jest google ? :roll: . Nie wiesz to napisz w google i po sprawie :evil_lol::diabloti:

Ooo..Ktoś w końcu mi wytłumaczył! Dzięki.

Posted

CaneSs napisał(a):
Kama ja może się streszczę i dam jedną chyba najlepszą radę: Zakup książkę o tresurze.
Tam bedziesz miała wszystko opisane krok po kroku, naprawdę warto bo takie książki nie są drogie. A rzeczywiście jak ktoś tu już wspomniał po raz kolejny nikomu nie bedzie się chciało pisać jak czegoś nauczyć ;)

Ok. Dzięki.

Posted

albo na forum tym czy innym poszukaj z pewnością sobie poradzisz :)
dużo cierpliwości ,zero nerwów i wytrwałości życzę,
ja jak szkoliłam swojego amstaffka to się napłakałam na wyklinałam a to i tak nic nie dało
cierpliwość! cierpliwość i jeszcze raz cierpliwość!! ;)
powodzonka :]

Posted

Bako2006 napisał(a):
albo na forum tym czy innym poszukaj z pewnością sobie poradzisz :)
dużo cierpliwości ,zero nerwów i wytrwałości życzę,
ja jak szkoliłam swojego amstaffka to się napłakałam na wyklinałam a to i tak nic nie dało
cierpliwość! cierpliwość i jeszcze raz cierpliwość!! ;)
powodzonka :]

Dzięki, mam nadzieje, że mi się uda.

Posted

Kama & Diana napisał(a):
Ooo..Ktoś w końcu mi wytłumaczył! Dzięki.

Nie ma za co :D . Ja czasami bywam u mnie w schronie i uczę psów sztuczek, większość mówi, że to głupie, ale ja tak nie uważam. Tutaj na dogomanii ktoś wspomniał, że tresura psów w schroniskach zwiększa szansę na lepszy dom dla psiaków ;) . W schronie uczę dopiero od 2 tyg. ale już 4 psiaki mam w 100% opanowane. Uczę je np. siad, leżeć, daj łapę. To raczej wystarczy moim zdaniem, a pracownicy schroniska mówią, że to z pewnością im pomoże znaleźć nowe kochające domki, bo przecież każdy zwierzak zasługuje na drugą szansę :D