Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Pisz do Was jako do właścicieli AST, Bullków i innych psów uwazanych za 'morderców' (Broń Boże ja tak nie uważam i za nic nie będę!). Chodzi o to co FAKT wypisuje o pogryzieniach przez te psy. Mam z paroma osobami zamiar napisac coś do FAKTu - i jakos zmusić ich do opublikowania tego. Chodzi o to, że oczerniają tak wszystkie bulowate, nawet nie znając rasy nie mówiąc już o psychice psów. Ruszają z kampanią w stylu "Zabronić hodowli psów morderców'' a nie wspomną o tym, że większość tych psów które opisywali sa psami rasopodobnymi (czasami nawet niezbyt podobnymi).

Mamy zamier napisac (Tzn ja raczej napisze) jakiś długi tekst i chcemy też dołączyć kilka wzmianek od właścicieli tych ras - z tym zwracam się do Was. Chodzi mi o kilka zdań (dość kulturalnie napisanych, chociaż sama najchetniej bym ich czasmai powyklinała :lol: ) która udowadnia, że nazywanie tych psów mordercami jest z ich strony naprawdę bzdurą, ponieważ - pomijając to, że i tak najczęściej były to psy rasopodobne - zachowanie psa zalezy od tego jak się go wychowa - i jeśli jets kochany to jest łagodny.

Miałam szczęście ostatnio poznać ASTa w wieku 11 miesięcy i jest naprawdę wspaniałym kochającym i łagodnym psem. A niestety - jego właścicielowi było mu go trudno zsocjalizowac właśnie przez taki FAKT - gdy np chciał się przywitac z obcymi ludzmi Ci bali się go :shake:

Kolejna sprawa - kiedy AST zagryzie goldenka to jest 'POTWIERDZENIE na jego morderczą naturę" a jak goldenek pogryzie AST? "AST go sprowokował i to tylko jeden przypadek, nic nie znaczy"... FAKT poprostu gra ludzmi za pomoca stereotypów i niestety bardzo tym szkodzi i psom i właścicielom czworonogów.

Chciałabym poznać Wasze zdanie na ten temat i jesli chcecie się przyłączyć to zachęcam :lol: Oczywiście można tam poruszyć jeszcze inne wątki dotyczące AST i przekonujące ludzi, że nie musza przechodzić na drugą strone ulicy kiedy widzą psa tej rasy - bo na tym chyba nikomu nie zalezy.

Pozdrawiam i dzieki jak ktoś to doczytał do końca.
Kasia :lol:

Posted

Fajnie, że chcesz napisać list do Faktu- już ich kilka tam poszło i nigdy nie za wiele.
Dziwi mnie tylko, że chcesz się zając obroną wizerunku medialnego rasy, której nie znasz.

Poczytaj proszę nasze forum- wszystkie posty powstałe po kazdym artykule w fakcie, programie telewizyjnym o psach mordercach- wtedy zobaczysz, co myślimy.

Posted

Niestety obecnie dla wielu dziennikarzy nie liczy się nic poza sensacją. Gotowi robić są z igły widły, przeinaczać i przekręcać fakty, tworzyć nastrój grozy, narzucać widzowi, słuchaczowi czy czytelnikowi konkretne przemyślenia, choćby były błędne i krzywdzące. Nic i nikt ich nie obchodzi. Nie ważne czy ktoś zostanie niemal zlinczowany w swojej społeczności, czy kogoś wsadzą niewinnie do więzienia pod presją opini publicznej, czy ktoś będzie poniżony i szykanowany... Ile razy słyszę jak nazywa się bandytą kogoś kto nie został jeszcze osądzony... Tyle razy w mediach czyni się kogoś potworem, gwałcicielem, mordercą, złodziejem, chociaż sąd jeszcze nie wydał orzeczenia... Skoro więc dla niektórych HIEN dziennikarskich nie liczy się ludzkie nieszczęście, ile krzywdy mogą komus wyrządzić swoją bezmyślną nagonką, to co kogo obchodzą jakieśtam psy ? Brutalny jestem, przepraszam. Ale tak myśli społeczeństwo. Liczy się tylko kasa, sensacja sprzedana jak najwyższym kosztem. Ludzka śmierć, ból, rozpacz - łatwo przelicza się na zielone. Za niedługo gotowi filmować ludzką śmierć i pytać "przepraszam, jak się panu umiera ?". Bo do filmowania porodu na zasadach "Wielkiego Brata" zdaje się już się zabrali, gdzieś mi się o uszy obiło
.
A co do "Faktu" - to zdaje się że jego niemieckie odpowiedniki "zrobiły nakład" organizując nagonkę na bullowate, tak że nawet biednym stafikom się oberwało. Możecie sobie do nich pisać, dla nich to prawdopodobnie tylko kolejna "kampania". Taka z serii "Pij mleko", "myj zęby" i "nie ufaj bulterierowi". Kogo obchodzi jaka jest prawda ? Liczy się nakład i sensacja.

Pozostaje nam ich po prostu ignorować.

Posted

Niestety obecnie dla wielu dziennikarzy nie liczy się nic poza sensacją. Gotowi robić są z igły widły, przeinaczać i przekręcać fakty, tworzyć nastrój grozy, narzucać widzowi, słuchaczowi czy czytelnikowi konkretne przemyślenia, choćby były błędne i krzywdzące.

Oj tak tak Dingo niestety , a w szczególności ostatnie wydarzenia o tym świadczą:angryy: . Jeżeli z poważnymi sprawami tak postępują , to co im tam te głupie psy ...

Posted

Dag - racja - ja sama zbytnio się nie znam na tych rasach, ale zalezy mi na dobrze wszytskich ras :lol: A żal mi patrzeć na to, jak traktowane sa chociażby w moim mieście przez niektóre osoby te rasy. Ostatnio mój gold bawił się z ASTką, a jakiś facet do mnie podszedł i się zaczął na mnie drzeć, że 'nie kocham swojego psa i jestem gówniarą, że go puszczą z tym mordercą, bo on mi Docka napewno zagryzie'... Poprostu chce chociaż spróbować prostować taki tok myślenia :shake:

Posted

rychu Gdy byłem ze swoimi Staffilami nad morzem w pytaniu o rasę psa odpowiadałem STAFFIK, to spacerowicze głaskali i się nim zachwycali.Agdy powiedziałem Staffordshire Bullterier to odchodzili oburzeni żetopies morderca.To jest chyba bez komentarza.

Posted

Naprawde bez komentarza :shake:
Dla mnie to SZOK...
Tak samo ktoś widząc mnie z koleżanką z czarnym labkiem krzyczał "nie podchodzcuie do tego ciemnego, ma czarne podbiebienie, GRYZIE"....
GŁupi ludzie i tyle :shake:

Posted

Ja najbardziej zbulwersowałam się pewnego razu jednym z artykułów o "psach mordercach".A mianowicie było to zdjęcie psa w klatce z podpisem :
"Ten stafford zagryzł tydzień temu swojego własciciela"
Opis był pod zdjęciem psa sięgająsego dorosłemu męzczyźnie stojącemu przed klatką do pasa,wyglądał jak labador oczywiście skundlony.To miom zdaniem jest tragiczne.

Zwykli ludzie mogą nie wiedzieć i nie znać sie na rasach,ale jeśli juz ktoś robi o tym artykuł powinien chociażby znać się na rasach!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!To mi się w głowie nie mieści!!!!Jak ludzie mają ufać psu,któremu przypisuje się zachowania innych?????!!!!!!!:angryy::angryy::angryy::angryy::angryy::angryy::placz::placz::placz::placz:

Posted

dzis w Fakcie widzialam artykul jak to amstaf BESTIALSKO ZGWAŁCIL MALA SUCZKE!!!!!!
no nieeee... nie dosc ze posiadace "psa morderce" to jeszcze "gwałciciela":lol:
dobra nie smieje sie Fkt to glupawa gazeta
a ja uwielbiam bulowate:loveu:
pozdrowionka :)

Posted

Też to czytałam. Fatalne... A jak by ją zgwałcić goldenek czy coś, to by już było "zakochane pieski" :shake: A tak to Gwałt :angryy:
Eeeh, ale co tam, w tym tygodniu wysyłam to do FAKTU, będzie temat na GORĄCO :diabloti:

Posted

Ja tylko wspomnę na marginesie, że najlepszą przyjaciółką mojej "morderczej" potwornicy Quattrusi jest od początku miesiąc starsza od Quattro - sąsiadka golden retriverka Łezka...:loveu:

Do dzis bawią sie ze sobą wspaniale, i niejednokrotnie to własnie Łezka w zabawach ustala zasady, a Quattrusia ulegle sie dostosowuje... zawsze sie śmieję , że to Łezka jest najwiekszym psem mordercą na osiedlu...oczywiście tylko w żartach, bo obie psie panny i Łezka i moja Quattrusia wyrosły na wspaniałe zrównoważone sunie, bardzo przyjazne do wszelkiego żywego stworzenia:loveu: