Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Czy ktoś z Was spotkał się z powtarzającą się co 2 tygodnie biegunką?

U psa zdiagnozowano zewnątrzwydzielnicza niewydolność trzustki w związku z tym jest na diecie niskotłuszczowej + enzymy. Na usg brak zmian - wszystkie narządy w porządku. Wyniki badań labolatoryjnych w normie.

Ostatnia stwierdzenie weterynarza: w trakcie biegunki zwiększyć ilość enzymów - ale to nie działa... :shake:
Badania w trakcie biegunki - wyniki w normie.
Kał: żółty z białymi kropkami, zapach kwaśny.

Biegunka trwa przeważnie 3-4 dni, później ok 10 dni spokój i od nowa...

Posted

Czy był badany kał na obecność lamblii (trzeba zebrać kupy z trzech dni i oddac do badania)? (tylko w przypadku tego cholerstwa dochodzi jeszcze śluz w kale). Moja On-ka też tak miała - co 2 do 4 tygodni biegunka, a później spokój. W badaniu wyszły lambie. Po kuracji od 2 m-cy jest ok, a wcześniej też leczona była w kierunku trzustki, ale to nie pomagało.

Posted

Beta&Czata napisał(a):
Czy był badany kał na obecność lamblii (trzeba zebrać kupy z trzech dni i oddac do badania)? (tylko w przypadku tego cholerstwa dochodzi jeszcze śluz w kale).

Sugerowałam to badanie weterynarzom, ale stwierdzili, że to na pewno nie lambie, bo wyniki pokazują, że to trzustka.
Śluzu nigdy w kale nie było.

Posted

Aziza napisał(a):
Sugerowałam to badanie weterynarzom, ale stwierdzili, że to na pewno nie lambie, bo wyniki pokazują, że to trzustka.
Śluzu nigdy w kale nie było.

Nie wiem jak ma się to schorzenie do przewlekłej niewydolności trzustki, którą zdiagnozowano kiedyś u mojej suni, w każdym razie wet powiedział nam, że problemy z kupą sunia będzie miała juz do końca życia :roll: I rzeczywiście było tak, że biegunki nawracały. Trzustka ma to do siebie, że co jakiś czas będzie (niestety) dawała o sobie znać.

Posted

Czata też ma trzustkę w nie najlepszym stanie - chyba z racji wieku (13 lat). Jest od b.długiego czasu na karmie dla trzustkowców i na lekach z enzymami trzustkowymi. Mimo to biegunki nawracały i nie łudzę się, że po wytruciu lamblii znikną na zawsze. Ale dwa m-ce bez prania dywanu po powrocie z pracy, to już sukces... (przynajmniej zaoszczędziłam nieco na zastrzykach, które dostawała niemal za każdym razem przy tych biegunkach i bedzie na karmę, bo droga jak nie wiem co).
Pozdrawiam
Elżbieta

Posted

Co podajecie w trakcie "napadów biegunkowych"? Jak je skrócić i zminimalizować - może podzielicie się stosowanymi metodami?

Ja wiem już co u nas nie działa, ale może jeszcze czegoś nie spróbowaliśmy...

Posted

Pierwszy dzień - całkowita głodówka + ew. imodium (moja dostaje 3 na raz, bo jest spora) lub smecta (węgiel nie działa).
Jeśli jest nieco lepiej - drugiego dnia ryż (bez niczego - na wodzie, prawie rozgotowany, ale gęsty) w malutkich porcjach 5 - 6 x dziennie. Jesli sytuacja sie stabilizuje - dodaję do ryżu po trochu rozmoczonej karmy. Ale to w przypadku, gdy nie idę do veta. Jeśli jednak np. w nocy 5 razy z nia wychodzę, rano od razu do veta (mam w podwórku), który podaje jej trzy zastrzyki, w domu spiszę z kartki, którą nazywamy "zestawem startowym" na wypadek wyjazdu czy konieczności wizyty u innego veta w dniach/godzinach, kiedy nasza przychodnia jest zamknięta. Jeśli biegunka się nie zatrzymuje - to od drugiego dnia, przez 4 kolejne, wprowadzamy antybiotyk, ale nie pamiętam, jaki. Mogę dopytać po południu.

Posted

Imodium (laremid) u nas nie działa, podanie ryżu kończy się kupką ryżową. Jedynie co sprawdziło się już 2 razy to 24 godzinna głodówka.

Posted

Beta&Czata napisał(a):
Ten zestaw "startowy" to:biotuc (albo biotyc, albo biotyl - tak nabazgrane, że trudno odczytać, mimo, że teoretycznie drukowanymi), atropina i no-spa. Wszystko w zastrzykach.

Dzięki za podpowiedź. Przy następnym ataku biegunki zapytam naszego weta co myśli o podaniu Biotyl-u.

Posted

No i wywołałam wilka z lasu. Od wczoraj powtórka z rozrywki (ake "zestaw startowy" pozwolił na przespanie nocy). Od wczoraj głodówka, dziś tylko nieco ryżu rano, coby podac lekarstwa powylewowe... Po południu kontrola u veta i pewnie kolejna seria antybiotyku. A psica coraz biedniejsza. Juz wie, skubana, że jak jest rozwolnienie to ze spaceru trzeba wracać okrężną drogą, a nie przez podwórko, bo inaczej wredna pańcia wciągnie do veta.

Posted

Beta&Czata napisał(a):
Od wczoraj powtórka z rozrywki
A psica coraz biedniejsza. Juz wie, skubana, że jak jest rozwolnienie to ze spaceru trzeba wracać okrężną drogą, a nie przez podwórko, bo inaczej wredna pańcia wciągnie do veta.

Trzymam kciuki za jak najszybszy powrót do zdrowia!