Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Na wakacjach wzięłam psa ze schroniska. Ma ok. 2 lat i jest średniej wielkości. Na poczatku było z nim kilka problemów, ale nie był agresywny. Wiadomo-był wystraszony. Kiedyś ktoś go musiał skrzywdzić, bo bał się np jak chciało się nad nim przejść albo on leżał i niosłam coś w ręce nad nim. Od razu uciekał.
W każdym razie wszystkie takie zachowania udało nam sie wyeliminować i każdemu z domowników zaufał.
Nawet na spacerach można już go spuścić ze smyczy i reaguje na zawołanie, nawet gdy w pobliżu jest pies (co wcześniej było nie do pomyślenia). I jak tak wszystko pięknie zaczęlo się układac, to zaczął się kolejny problem.
Zaczyna rzucać się na ludzi. Tzn podbiega do nich i warczy, szczeka, doskakuje. Gdyby warczał by na wszytskich to bym wiedziała co robić. Ale to jest tak, że jak jest na smyczy to tego nie robi, dopiero jak jest spuszczony. Latem obszczekał kilka razy dresów (na smyczy), ale oni głośno się zachowywali, więc jakoś mnie to nie zaniepokoiło. To, co zauważyłam latem to to że nie lubi własnie ludzi w kapturach (czyt. dresów), więc może oni kiedyś mu coś zrobili. Teraz jest zima więc większosć ludzi chodzi w kapturach ale jednak nei na wszytskich szczeka.
Nie spuszczam go od kiedy ten problem się pojawił, bo boję się, że kiedyś ugryzie. Tylko nie wiem co jest przyczyną. Jak jest na smyczy to czasami widze że się "krzywo" na kogoś patrzy, ale nawet nie szczeknie.
Jak mam sobie z tym poradzić? Gdyby to był jakiś typ człowieka to by jeszcze ułatwiło sprawę, ale on "wybiera" losowo ludzi i jeszcze, zeby było trudniej to nie codziennie prezentuje takie zachowanie.
Dodam, że jest to pies, który generalnie piszczy-jak widzi psa,jak coś chce, itd. ale rzadko szczeka.

• 2 weeks later...
Posted

Podnoszę.
Jeśli ktoś wie to prosze o pomoc, bo nie wiem jak powinnam reagować jeśli pies znowu bedzie próbował kogoś atakować i jak unikać takich sytuacji w przyszłości

Posted

Takich tematow bylo juz duzo, wiec powtorzenia zbedne...
Przeczysz sobie, piszac, ze pies reaguje na przywolanie, w zwiazku z czym mozna go puszczac luzem.
Tym bardziej dajesz na takie zachowanie przyzwolenie, bo "to tylko dresy", jakby wyglad czy zachowanie byly tego usprawiedliwieniem.
Pozostaje wybiegiwanie na lince, praca szkoleniowa nad zobojetnieniem widoku i koncentracja na opiekunie, poszukam linka z podobnym tematem, gdzie wlasciwie wszystko napisano.
Ooo, prosze bardzo:
http://www.dogomania.pl/threads/44156-OBSZCZEKIWANIE-jakie-sAE-konsekwencje
Jesli znow Dogo nawala i link nie chodzi, poszukaj w dziale Prawo/Szczekanie topiku "Obszczekiwanie, jakie sa konsekwencje".