Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 127
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

"...Kochaj, szanuj i dbaj,

To, co w ludziach najlepsze, z siebie daj,

Bo tym się różni świat zwierząt od ludzkości,

Że ci drudzy mają obowiązek odpowiedzialności!

...By żadne zwierzę przez ludzi nie cierpiało

I należny mu szacunek miało..."

Posted

Wasza "mała grupka wolontariuszy" jest grupą ludzi o wielkich sercach i wielkim poczuciu odpowiedzialności. Robicie kawał dobrej roboty.

Ps. Wrzućcie małej słomy do kojca, tak dużo, żeby zrobiła sobie gniazdo. Będzie miała super. Całą kostkę, albo i lepiej.

Posted

Zrobi się!!!!! Nie ma problemu! Już zadbalismy o to żeby Bunia miała swoją własną budę i pilnujemy żeby słoma zawsze była świeżutka - chociaż Buni na niczym nie zależy tak jak na długich aktywnych spacerach, najlepiej w towarzystwie "kumpli" ze schroniska ;)

A co do naszej malej grupki to - oczywiście dziękuję w imieniu moich przyjaciół za miłe słowa - my po prostu kooooooooooooooochamy psy i dzialamy tak jak dyktuje nam serce. Lacrima - jeszcze dużo nam brakuje do ciebie, być tak wspaniałą działaczką na rzecz naszych barci mniejszych to moje marzenie. naprawdę jestem godna podziwu dla ciebie! SZACUNEK!!!!!

Posted

LACRIMA napisał(a):
Daj spokój. Ja leniwa jestem.

:) tak,lenistwo w pełnym wydaniu:) w takim razie wszyscy powinni brać z ciebie przykład :)ile by było zrobione:)
Lacrima WIELKI SZACUNEK!
Bunia kolorowych snów...

Posted

Hej. Często zabierałem Bunię na spacery do lasu i muszę jeszcze do powyższego opisu dodać, że ma bardzo wysoko rozwinięty zmysł myśliwski. Bez problemu z bardzo dużej odległości wyczuwa leśne zwierzęta takie jak sarna - często też trudno jest ją opanować - kiedy złapie trop "fixuje" się na jego punkcie. Podczas jednego ze spacerów wyczuła zakopanego 10m od ścieżki jeża - zakopanego w norce... także jest to dama niezwykle utalentowana.
Będzie mi jej bardzo brakować ale mam nadzieję, że znajdzie dobry dom.

Posted

Poczytajcie, to bardzo ciekawe:

"Ta rasa jest ceniona wyżej niż wiele innych z powodu swego niezłomnego charakteru i umiejętności. Owczarek Środkowoazjatycki jest niezwykle przywiązany do właściciela i jeśli jest specjalnie szkolony, jest w stanie chodzić po śladach, brać udział w poszukiwaniach, niezmordowanie ścigać przestępcę, a także pomagać w polowaniu na grubą zwierzynę. Dwa samce Owczarka Środkowoazjatyckiego są w stanie upolować dzika. Psy importowane z Tadzykistanu, Uzbekistanu i Turkmeni ochraniają stada owiec na Syberii. Psy te są absolutnie niewrażliwe na zimno, nie przykryte śpią bezpośrednio na śniegu. Utrzymanie Owczarka Środkowoazjatyckiego w domu nie jest szczególnie trudne, te psy nie szczekają bez przyczyny, są czyste, są spokojne i nie kapryszą przy jedzeniu. Szczenięta szybko uczą się czystości, prawie samodzielnie. To pies, który pozostaje w sercu i jeśli ktoś ma Owczarka Środkowoazjatyckiego i zrozumie jego duszę, nigdy nie zmieni tej rasy na inną."

źródło: http://www.azjata.pl/legenda.htm