Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam,

mam małego, szalonego 11 tyg Dobermanka.
Karmię go Purina Pro PLan Puppy ale analizowałem skład i generalnie tylko 20% to mięso, szukam dobrej bogatej karmy dla mojego psiaka, zależy mi żeby dobrze się rozwijał i nie chcę oszczędzać na jego zdrowiu. Myślałem żeby zmienić na karmę Orijen trochę czytałem na jej temat, analizowałem skład i wygląda obiecująco, słabo się znam ale wyczytałem że może prowadzić do przebiałczenia psiaka. Co o tym sądzicie? Jaką dobrą karmę możecie mi polecić? Zależy mi na opiniach popartych doświadczeniami. Na rynku jest tyle tego wszystkiego że się pogubiłem a nie chce eksperymentować przesadnie na moim potworze.

Pozdrawiam.

Posted

jesli cena nie gra duzej roli to polecam BIOMIL u nas sie sprawdzilo ,ale niestety cena powala nas i nie jestem w stanie az tyle wydawac co miesiac

Posted

Jeśli stac Cie na Orijena to jak najbardziej polecam.
Opowiesci o przebiałczeniu włóż między bajki - to sprawa bardziej złozona i zalezy od rodzaju białka ( pochodzenia roslinnego czy zwierzecego) i innych składników karmy ( w tym ilosci węglowodanów w składzie) co może powodowac zaburzenia wchłaniania
W Orijenie wszystko jest tak skomponowane, że "przebiałczenie" nie grozi, karma jest świetna, psy bardzo ładnie sie na niej rozwijają tylko ...ta cena

Posted

No cena wysoka, ale zależy mi żeby szczeniak dobrze się rozwijał i zainwestuje przez te pierwsze najważniejsze miesiące w tą karmę a później zmienię może.

Dziękuje za odp. Pozdrawiam

Posted

Moje psy są na RC i jestem zadowolona. Z Puriny, Eukanuby nie byłam zadowolona.
Orijen nie podawałam, ale słyszałam dużo pozytywnych opinii.

A może gotowane, albo BARF?

Posted

No właśnie się nad tym zastanawiam, już w innym dziale postawiłem posta. Karmię swojego szczeniaka suchą 3 razy dziennie i jeden posiłek bym chciał zamienić na mięsko, może z odrobiną kaszy i jakimiś warzywami tylko nie wiem czy dla 12 tyg szczeniaka to nie za wcześnie?

Posted

Panczo napisał(a):
No właśnie się nad tym zastanawiam, już w innym dziale postawiłem posta. Karmię swojego szczeniaka suchą 3 razy dziennie i jeden posiłek bym chciał zamienić na mięsko, może z odrobiną kaszy i jakimiś warzywami tylko nie wiem czy dla 12 tyg szczeniaka to nie za wcześnie?

Z tym, że dla psa z wrazliwym żołądkiem dawanie raz karmy, raz gotowanego może skończyć się sensacjami żołądkowymi. Jeśli chcesz tak karmić, dawaj przykładowo w ciągu dnia karmę, a wieczorny posiłek w dłużsym odstępie czasu od karmy wieczorem.

Posted

kasza nie bo najciężej strawna i często źle tolerowana, jak juz to ryz , makaron
Ale jesli chcesz psu mieszać posiłki wprowadzając zbożowe wypełniacze to akurat Orijen odradzam i wszystkie karmy skonstruowane na podobnej jak on zasadzie.
Te karmy bez wypełniaczy a o b. wysokim poziomie białka "uczą" metabolizm psa do wykorzystywania białka równiez jako istotnego ( poza tłuszczem) żródła energii . Jesli bedziesz dodatkowo podawać weglowodany zrobi się "bałagan" i założenia takiego bilansu karmy diabli wezmą.
Jeśli mieszać to ostatecznie z barfem bo tu "idea" składu karmy jest podobna (ale jest róznica w stopniu przetworzenia co wymusza nieco inną pracę przewodu pokarmowego)
Generalnie nie mam dobrych doswiadczeń i odradzam mieszanie różnych systemów karmienia czyli
a/ karm bezwypełniaczowych
b/ karm suchych i gotowanego z zawartością produktów zbożowych
c/ barfa
Jeśli więc kusi Cię i gotowanie dla psiaka to radzę wariant "b" jako najbardziej konsekwentny

Posted

Orijen Puppy 7kg zakupiony, smakowało mu :) , tylko miarki nie dostałem oryginalnej, mam od purina pro plan ale na oko patrzyłem i objętość i waga podobna, mam nadzieje że kilka gram w lewo/prawo nie zaszkodzi

Posted

Powiem wam, że nie zapeszam ale jak na razie karma super. Je jak szalony, kupa raz dziennie i to taka ładna :) , ale fakt śmierdząca. Wyraźnie sierść mu się poprawiła, i ma bardzo dużo energii.

Posted

no bo karma jest super
a jak psiak podrośnie to i wybór będzie większy
u mnie ta z rybkami to absolutny szlagier i psy się do worka po prostu modlą:diabloti:

Posted

Całkowicie przeszłam na "dorosłą" w 9/10 mies. ale ja mam drobnicę więc szybciej skończył się intensywny wzrost.
U Twojej to myślę, że tak do roku lepiej poczekać - możesz jej zatem spokojnie zrobić niespodziankę już na Wielkanoc ;)
tylko na początku wprowadzania "dorosłą" mieszaj ze "szczenięcą" jeszcze przez 1-2 tyg .,stopniowo zmieniając proporcje