Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam, jestem tutaj nowa, także przepraszam, jeśli temat podobny do mojego już wystąpił.

Kilka dni temu przygarnęliśmy 2 letniego basset hounda. Pies został oddany przez właścicieli z powodu niemożności poświęcenia mu odpowiedniej ilości czasu, a także dlatego, że jego obecność prowokowała dwa inne psy byłch właścicieli do agresji ( jeden na basseta warknął ,drugi go wściekle bronił). Bubuś jest bardzo grzeczny, wyciszył się już znacznie, przestał probówać wszystko obsikać, uczy się powoli , że na łóżko wchodzić nie wolno.W poprzednim domu Bubuś nie był niczego uczony, mógł robić wszytsko co mu się podoba, nie zna nawet znaczenia słowa "nie". Niestety, my nie chcemy, żeby pies wszedł nam na głowę, dlatego staramy się go z dobrym w miarę możłiwości skutkiem temperować, zaczyna powoli rozumieć, że na łóżko wchodzić nie wolno, że skakać po nas nie wolno, że sikać w domu nie wolno. Jednak wczoraj, podczas czesania zaczął warczeć na mojego narzeczonego i próbował go dziabnąć. Nie wiemy, jak zareagowac jeśli sytuacja się powtórzy. Szczerze mówiąc przeraża nas to. Nie chcemy, żeby pies uważał się za alfę. Dostaje jeśc, jak my już zjemy, w pewne miejsca chodzić mu nie wolno, nie wychodzi pierwszy przez drzwi, jednak jeśli tylko mu się coś podoba, to po prostu nie reaguje, tak samo z imieniem, tak samo z tym warczeniem. Nie jest agresywny, kiedy je, można mu nawet miskę zabrać, można go przesunąć jak śpi, także nie wiem, skąd ta agresja podczas czesania.To nie jest nasz pierwszy pies, nigdy nie mieliśmy problemu z ułożeniem pieska, ale też nigdy nie wzięliśmy psa dorosłego, który był wychowywany przez kogoś innego. Co robić w tej sytuacji? Proszę o rady. Przepraszam, że napisałam to tak chaotycznie.

Posted

anonymenails napisał(a):
Witam, jestem tutaj nowa, także przepraszam, jeśli temat podobny do mojego już wystąpił.

Kilka dni temu przygarnęliśmy 2 letniego basset hounda. Pies został oddany przez właścicieli z powodu niemożności poświęcenia mu odpowiedniej ilości czasu, a także dlatego, że jego obecność prowokowała dwa inne psy byłch właścicieli do agresji ( jeden na basseta warknął ,drugi go wściekle bronił). Bubuś jest bardzo grzeczny, wyciszył się już znacznie, przestał probówać wszystko obsikać, uczy się powoli , że na łóżko wchodzić nie wolno.W poprzednim domu Bubuś nie był niczego uczony, mógł robić wszytsko co mu się podoba, nie zna nawet znaczenia słowa "nie". Niestety, my nie chcemy, żeby pies wszedł nam na głowę, dlatego staramy się go z dobrym w miarę możłiwości skutkiem temperować, zaczyna powoli rozumieć, że na łóżko wchodzić nie wolno, że skakać po nas nie wolno, że sikać w domu nie wolno. Jednak wczoraj, podczas czesania zaczął warczeć na mojego narzeczonego i próbował go dziabnąć. Nie wiemy, jak zareagowac jeśli sytuacja się powtórzy. Szczerze mówiąc przeraża nas to. Nie chcemy, żeby pies uważał się za alfę. Dostaje jeśc, jak my już zjemy, w pewne miejsca chodzić mu nie wolno, nie wychodzi pierwszy przez drzwi, jednak jeśli tylko mu się coś podoba, to po prostu nie reaguje, tak samo z imieniem, tak samo z tym warczeniem. Nie jest agresywny, kiedy je, można mu nawet miskę zabrać, można go przesunąć jak śpi, także nie wiem, skąd ta agresja podczas czesania.To nie jest nasz pierwszy pies, nigdy nie mieliśmy problemu z ułożeniem pieska, ale też nigdy nie wzięliśmy psa dorosłego, który był wychowywany przez kogoś innego. Co robić w tej sytuacji? Proszę o rady. Przepraszam, że napisałam to tak chaotycznie.

może coś go zabolało?

Posted

Rut napisał(a):
może coś go zabolało?

Nie sądzę, bo był czesany na całej długości ciała, szczotka tez jest bardzo delikatna, psina jest zdrowa i nie ma żadnych dolegliwości, także to odpada...

Posted

Ja nie widzę nic dziwnego w tym, że dorosły pies, którego macie od krótkiego czasu, którego przeszłości tak naprawdę nie znacie, warczy podczas dotykania wrażliwych czy jego zdaniem "prywatnych" miejsc na ciele. Do pielęgnowania sierści uzbrojcie się w smakołyki - pociągnięcie szczotką = nagroda dla psa. Na razie omijajcie newralgiczne miejsca na jego ciele, szczególnie łapy, bo wiele psów nie lubi ich dotykania; stopniowo, ze smakołykami i nagrodami, z wyczuciem przyzwyczajajcie psa do ich dotykania.

I co ludzie mają z tą alfą? Pies zachowuje się idealnie, i czy problem jest tylko z sikaniem w domu, z obgryzaniem przedmiotów czy jakąkolwiek agresją - zaraz są dziwne wymysły, że alfa, że dominuje... :roll:

Posted

Moim zdaniem mniej się powinniście koncentrować na wypełnianiu przykazań teorii dominacji (od której się odchodzi ze względu na jej wartość i przydatność), a bardziej na obserwowaniu psa i poznawaniu go.
Oczywiście jak najbardziej powinniście go kształtować i wychowywać, uczyć zasad panujących w Waszym domu, ale najlepiej poprzez łagodną stanowczość i konsekwencję, a także stosowanie zrozumiałych dla psa bodźców i sygnałów. W pierwszym rzędzie nauczcie psa co mu wolno, a co nie, by to było dla niego jasne i budujcie więź opartą na zaufaniu do Was, TD temu nie sprzyja. Gdy się czyta opis sytuacji, odnosi się wrażenie, że nie chodzi o tego konkretnego psa, a o stosowanie na ślepo TD, bo tak trzeba, tak się robi i już, bo każdy pies marzy tylko o tym, by zdominować cały świat.

To, że pies warczy, ostrzegając i w końcu próbuje się bronić, używając zębów może oznaczać, że dana rzecz, czynność jak np. wspomniane czesanie źle mu się kojarzy, wywołuje u niego przykre skojarzenie odnoszące się do doświadczeń z przeszłości lub taka reakcja wywołana jest lękiem przed nieznanym.