szyszka.szyszka Posted December 31, 2009 Posted December 31, 2009 Dostałam od weterynarza sedalin dla mojej suczki z okazji sylwestra i zwiazanych z nim atrakcji, mam jej podać 1 tabl 35mg, sunia waży 16kg, po przeczytaniu informacjo o leku w necie jestem przerażona, czy ta dawka nie jest dla niej za wysoka? Zastanawiam się czy nie podać jej polowy tabletki? Myślicie ze to dobry pomysł? W ulotce jest napisane" Należy unikać kontaktu z tabletkami z uszkodzoną polewą" Pomóżcie Quote
Litterka Posted January 1, 2010 Posted January 1, 2010 Hmmm... Powiem tak: mojej suni o wadze 4 kg weterynarz zalecił Sedalin 7 mg. Działanie leku było takie, że suńka troszkę się "zmuliła" na godzinkę i koniec. Dlatego ja z kolei uważam, że dawka była za słaba. Moim zdaniem nie masz się co martwić. Quote
sota36 Posted January 1, 2010 Posted January 1, 2010 wczoraj w TVN 24 wypowiadala sie jakas Pani dr wet. , ze sedalin powoduje tylko zwiotczenie miesni, ale doznania dzwiekowe sa przez psa odbierane normalnie. Quote
ramzes123 Posted January 1, 2010 Posted January 1, 2010 Miałam Sedalin, ale w konsekwencji z różnych powodów zrezygnowałam z jego podania. Quote
szyszka.szyszka Posted January 2, 2010 Author Posted January 2, 2010 w końcu zadzwoniłam do innego weterynarza ten stwierdził żeby podać najpierw pół tabletki, tak więc zrobiłam ok 21, suczka zachowywała się całkiem normalnie ale i niby spokojnie, ok 23 wyszłam z domu wróciłam ok 3-4 rano suczka zachowywała się normalnie, ok 5-8 rano tabletka zaczęła działać no i do 16 działała (a miały być 4h), a potem powoli odpuszczała ale zwolnienie było, dziś rano już wszystko w normie. Więc reasumując o 24 była przytomna i bała się sztucznych ogni a potem jeszcze cały dzień zwalony bo nie mogła normalnie funkcjonować. Ja tez czytałam o tym niewyłączaniu świadomości ale z drugiej strony substancja w sedalinie występuje w środkach uspokajających dla ludzi... no i nie rozumiem dlaczego lek ten jest tak powszechnie podawany przez weterynarzy... sama nie wiem co o tym myśleć... my w każdym razie już nie będziemy stosować. Pzdr ania Quote
Martens Posted January 3, 2010 Posted January 3, 2010 Sedalin potrafi nawet wyostrzyć odbieranie bodźców jednocześnie ograniczając ruch - co może u psa skończyć się naprawdę ciężką traumą i nasileniem lęku. U wielu psów na drugi dzień występują też liczne skutki uboczne podobne do tych przy wychodzeniu z narkozy. To że Sedalin działa uspokajająco na ludzi nie ma żadnego odniesienia do psów. Przykład - amfetamina, na którą organizm ludzki reaguje ogromnym pobudzeniem, na szczury działa... usypiająco. A to, że weterynarze go przepisują... A ilu weterynarzy opowiada, że każda suka powinna mieć szczeniaki i podobne bzdury? Wetowi interniście często wystarcza wiedza, że niby środek uspokajający i już; szczegółowa wiedza o konkretnym działaniu poszczególnych leków psychotropowych na organizm i świadomość psa to już wiedza typowo specjalistyczna. Quote
Yarek Posted January 7, 2010 Posted January 7, 2010 Martens napisał(a):Sedalin potrafi nawet wyostrzyć odbieranie bodźców jednocześnie ograniczając ruch - co może u psa skończyć się naprawdę ciężką traumą i nasileniem lęku. U wielu psów na drugi dzień występują też liczne skutki uboczne podobne do tych przy wychodzeniu z narkozy. To że Sedalin działa uspokajająco na ludzi nie ma żadnego odniesienia do psów. Przykład - amfetamina, na którą organizm ludzki reaguje ogromnym pobudzeniem, na szczury działa... usypiająco. A to, że weterynarze go przepisują... A ilu weterynarzy opowiada, że każda suka powinna mieć szczeniaki i podobne bzdury? Wetowi interniście często wystarcza wiedza, że niby środek uspokajający i już; szczegółowa wiedza o konkretnym działaniu poszczególnych leków psychotropowych na organizm i świadomość psa to już wiedza typowo specjalistyczna. A może ktoś by tak się wybrał do weterynarza trochę wcześniej niż 30 grudnia w tym celu i przedyskutował temat ? Potem tylko siedzieć i jojczyć że weterynarz niedobry. Pozdrawiam. Quote
Cockermaniaczka Posted January 15, 2010 Posted January 15, 2010 co tu dyskutowac?Sedalin nie dziala na psy specjalnie dobrze niestety;/ Ja dostalam dla jamnika w zelu(niby mial po nim spac) i gucio zadzialal;/ Quote
Recommended Posts