Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Kliwia ja mieszkam w Rzeszowie i tez mamy daleko, a pisałam przed tem że nocujemy na granicy (w założeniach), bo zdaję sobie sprawe z tego że z 7 psami to raczej nigdzie nas nie przyjmą:shake: , a poza tym koszty robia swoje, a na bank nie zamierzam napadać:evil_lol: , przynajmniej narazie.:roll:

• Replies 323
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Napisala Zebra nocujemy na granicy (w założeniach), bo zdaję sobie sprawe z tego że z 7 psami to raczej nigdzie nas nie przyjmą:shake: , a poza tym koszty robia swoje, a na bank nie zamierzam napadać:evil_lol: , przynajmniej narazie.:roll:

To juz nic nie rozumiem.Nocowac bedziesz pod chmucha czy tez w aucie?A mowisz o jakiej grtanicy - Satu Mare?

Czy wszyscy wiedza, ze do Blugarii wymagana jast wiza dla psa , tak jak do Rosji ?

Posted

Kliwia, dobrze że napisałaś, bo my napewno nie wiemy o tych wizach, nie moge narazie zadzwonić, więc napisz coś na ten temat, prosze
Chcemy nocowac w samochodzie, może nas nie przegonią, mam taką nadzieję.I cały czas mówię o tym właśnie przejściu na granicy- Satu Mare

Posted

Mamy jakas niescislosc - ja przed momentem tez wykonalam telefon do Powiatowego Inspektoratu Weterynarii i pani mi powiedziala, ze na dwa dni przed wyjazdem badanie kliniczne u weterynarza z tym do nich, no i aktualne szczepienie przeciw wsciekliznie oczywiscie, daja kwit i nic wiecej nie potrzeba - nic jej nie wiadomo o wizie.

Posted

Czapla, jak rozumiem Radek Cie dalej nie dopuszcza do GG, ale dobrze że pilnujesz sprawy, to ja dzwonie teraz do siebie- znaczy do Inspekcji w Rzeszowie

Posted

Dodzwoniłam się przed chwilka, pani powiedziała, że nic nie słyszała o wizach, poterzebny jest paszport, czytelne oznakowanie psa, czyli chip lub czytelny tatuaż i szczepienie p/wściekliźnie, ma jeszcze sprawdzic w przepisach, a ja mam zadzwonic jutro. Z tego co zrozumiałam to naewt nie trzeba zaświadczenia takiego o którym mówili Czapli:crazyeye: . Kolega który był na tej samej wystawie w zeszłym roku tez coś takiego mówił, paszporty i tyle!!!!

Posted

Napisala Czapla:Mamy jakas niescislosc - ja przed momentem tez wykonalam telefon do Powiatowego Inspektoratu Weterynarii i pani mi powiedziala, ze na dwa dni przed wyjazdem badanie kliniczne u weterynarza z tym do nich, no i aktualne szczepienie przeciw wsciekliznie oczywiscie, daja kwit i nic wiecej nie potrzeba - nic jej nie wiadomo o wizie.

Czapla wcale nie jest to niescislosc.
Informacje masz dobre.
Poprostu Swiadectwo zdrowia wydane przez P.I.W.to to samo co Wiza dla psa ( w Wawie na drzwiach Inspektoratu widnieje tabliczka "wydawanie wiz dla psow" i niektorzy uzywaja tego okreslenia.
Lecz niescislosc jest z terminem zalatwiania tego dokumentu.
-najpierw trzeba isc z pieskiem do weta aby ocenil stan zdrowia i wydal swiadectwo, a nastepnie w 48 h (tyle jet wazne )z tym swiadectwem,jechac do P.I.W.po swadectwo uprawniajace na wjazd do Rumunii i Bulgarii.
-poniewaz dokument ten wazny jest na 14 dni przed przekroczeniem granicy, nie trzeba zalatwiac na dwa dni przed wyjazdem ,jak pisala Czapla.

Posted

To znaczy, ze pan dokor z ktorym ja rozmawialam, uzywa innej nazwy na okreslenie tego samego dokumentu.:evil_lol: Mozna i tak, przeciez w to to samo.
A mowila ta pani ze koszt sw.to 25 zl od psa?

Posted

Acha, czyli sie wszystko wyjasnilo - mi sie troche inaczej kojarzy slowo "wiza":lol: No ale dobrze, ze wszyscy zesmy sprawdzili, przynajmniej mamy jasnosc;)

Posted

No prosze ile emocji moze wzbudzic,przez uzycie tylko jednego slowa inaczej.
Ale zawsze lepiej sprawdzic.

Kiedys za taka dociekliwosc na Konkursie dzikarzy otrzymalam puchar.
Bardzo nie to rozbawilo.:evil_lol:

Z naszych rozmow wnioskuje, ze wszyscy jedziemy przez Satu Mare tez w czwartek.Moze sie spotkamy.:lol: To faktycznie najkrotrza trasa.

Posted

Zebra

Mój małżonek coś niecoś się dowiedział, możemy wykupić sobie ubezpieczenie zdrowotne u naszego ubezpieczyciela od samochodu, na kwote 10000 USD ubezpieczenie za dzień/osoba wynosi 0,60 USD, no i oczywiście Zielona Karta.
Podobno honorują polskie ubezpieczenia, i należy mieć ubezpieczenie zdrowotne na kwote nie mniejszą niż 12000 BGN + 500 BGS stomatologiczne, mam nadzieje że takie wystrczy.

nie zrozumialam,ze to o te ubezpieczenia chodzi.
Tak to juz wstepne informacje mamy,tylko nie wiemy czy w ramach ubezpieczenia mamy Zielona Karte , bo jak nie to chyba ja odrabuje bank.
Okropnie kosztowna bedzi to wyprawa:placz:

Piszesz o noclegu w aucie, a my tez bierzemy taka ewentualnosc pod uwage,( moze nie calej naszej 5 ) ale zeby 2 osoby z psami zostaly w samochodzie,jak nie chca psow w hotelu.:shake:

Posted

Kliwia, ale mówiłaś że jedziecie 21-go, a to jest piatek, my wyjeżdżamy 20-go w czwartek, ale jeżeli jednak jedziecie w czwartek, to może faktycznie gdzieś tam sie spotkamy, zawsze to raźniej w grupie:cool3:

Posted

Słuchajcie moi drodzy, dodzwoniłam sie do Wydz. konsularnego w Abasadzie Republiki Bułgarii, dla psa wystarczy PASZPORT z wbitymi szczepieniami, nic więcej nie trzeba.
Trzeba natomiast mieć ubezpieczenie zdrowotne i poradzono mi żeby wykupić sobie takowe u nas w jakims towarzystwie ubezpieczeniowym żeby potem ktos na gramnicy nie wołał za takie cos znacznie większych pieniedzy.

Posted

Napisala Zebra;Kliwia, ale mówiłaś że jedziecie 21-go, a to jest piatek, my wyjeżdżamy 20-go w czwartek, ale jeżeli jednak jedziecie w czwartek, to może faktycznie gdzieś tam sie spotkamy, zawsze to raźniej w grupie:cool3:

Tak, moi kochani, tez wyjezdzam 20-go w czwartek.
To dzieki wam uswiadimilam sobie,ze nie moge przyjechac w piatek na miejsce.
Musze miec sily i czas na przygotowanie moich psow na niedzielne.
A po takiej podrozy bedzie przy nich co robic,oj bedzie.
No i udalo sie wszystko przyspieszy , wlacznie z domkiem,ktory,tego dnia byl pusty.:multi:
Jadac przez Satu Mare zyskujemy okolo 200 km.Zarezerwowalismy nocleg przy samej granicy w pensjonacie gdzie przyjmuja psy (bez oplaty ) w miasteczku( ? ) Csenger.
Wiec mysle, ze sie spotkamy i poznamy.
Nasz znak rozpoznawczy na tylniej szybie Forda - glowa welsha. :evil_lol:

Posted

Zebra dzieki za wiadomosc z Wydzialu Konsularnego, tylko, ze nie rozumiem dlaczego w P.I. W. inforuja inaczej.:shake:
A z drugiej strony to, jezeli Ru. i Bg. sa poza unia to byloby logiczne, ze trzeba miec papier wywozowy.
Ja napewno sie o niego postaram.
Bulgarom, tak jak Rosjanom, nie bardzo wierze, a nie chce miec problemow.

Posted

Heyka :multi:

Bracia Węgrzy też się szykują na wystawy bułgarskie :loveu: takie wiadomości znalazłam na węgirskiej "dogomanii", tu wstawiam dla porównania cen i terminów:
Mekkora ötlet! Találtam egy 1 hetes nyaralási lehetőséget, a Fekete tenger partján, Bulgáriában, az alábbi fakultatív programmal:
07.23 CACIB Bulgaria - 35 euro ,
25 CAC Serbia - 25 euro
27 CAC Bulgaria - 30 euro
28 CAC Macedonia - 25 euro
29 Dogo Specialty Show 8 euro,
30 CACIB Bulgaria - 35 euro

3 Bulgarian show - 75 euro

Posted

Ibolya- dobrze że wiemy o cenach, widze że potwerdzają się informacje jaklie otrzymałam ze związku w Bułgarii. A nie wiesz przypadkiem kto sie tam wybiera?:evil_lol:
Kliwia, dałas mi do myślenia z tym papierem wywozowym, ale ja nie bardzo mam kiedy z tym psem pojechac, chyba że w dzień wyjazdu, no zobaczę, powiedzieli że moge przyjechac z psem bez wizyty u weta i oni mi dadzą takie zaśwadczenie po ogledzinach psa, bo u weta musze za badanie zapłacić, dziwnie to mówią, przecież u nich tez płacę 25 PLN, no cóz....
Wiesz co , zapisze sobie nazwe tego maisteczka i postaramy sie jakos odnależć, my jedziemy seatem - na tylnej bocznej szybie-no co tam może być- KERRY oczywiście!, drugie autko -to ciemnozielone-bardzo ciemno Audi, obydwa combi, na tylnej szybie w Audi -owczarek australijski.
A moge zapytać ile te noclegi Was kosztują?

Posted

Oj, co tu tak cicho, wszyscy juz na weekend wyjechali?
Ja tez za chwilkę bede brykać w moje ukochane Bieszczady na 2 dni:lol:
Powiem Wam, że ja to jade chyba na waleta, noclegu nie mam potwerdzonego oficjalnie, z Isp. Wet . tez nic nie mam, ale cóż, może jeszcze będe mieć, a nocleg to raczej nie:shake: . Jak mnie nie wpuszcza to chyba ,mnie tam trafi na tej granicy:mad: .
Ale mam nadzieję że wszystko pójdzie Ok, życze wszystkim miłego letniego weekendu, a tym co jada na "warszawską" - powodzenia, i pochwalić się coś....

Posted

Nie , nie wszyscy brykneli na weekend.
Ja jade jutro.
Zebra cena za osobe w tym pensjonacie to 10 e od osoby oczywiscie.
Wiem ze to sporo w sumie.Ale w 5 osob tylko sie umeczycie.
Pomysl nad opcja: 3 os ida do hotelu , 2 zostaja w aucie.
Chociaz kierowca powinien sie wyspac.
No ale to taka moja sugestia , a kazdy kieruje sie swoimi sugestiami.

Przyznam sie ,ze niebardzo rozumiem co ty kombinujesz z zaswiadczeniem wywozowym. Piszesz, ze nie masz czasu pojechac z psem do weta.
A czy masz swojego stalego weta?
Jesli tak, to jak zna Twojego psa, to z pewnoscia bez jego obecnosci wystawi zaswiadczenie do powiatowego ( w Wawie duzo wetow juz nie pobiera za to kasy ),a u powiatowego pies tez nie jest potrzebny.
Ja wszystko zawsze zalatwiam bez psow.
Ja tak sobie pomyslalam, ze nie zaszkodzi miec taki dokument.

I nie zalamuj sie bedzie dobrze !