__Lara Posted January 6, 2010 Posted January 6, 2010 A teraz? http://www.dogomania.pl/threads/174733-NieduA-a-sunia-tymczas-na-gwaA-t-potrzebny?p=13830930#post13830930 Quote
__Lara Posted January 6, 2010 Posted January 6, 2010 http://www.dogomania.pl/threads/174733-NieduA-a-sunia-tymczas-na-gwaA-t-potrzebny?p=13831259 Quote
__Lara Posted January 6, 2010 Posted January 6, 2010 http://www.dogomania.pl/threads/174733-NieduA-a-sunia-tymczas-na-gwaA-t-potrzebny?p=13831259 Quote
ivette3 Posted January 6, 2010 Posted January 6, 2010 [quote name='GoniaP']Jestem po kolejnej konsultacji z lekarzem Champa... :( :( :( Psiunio cierpi na schorzenie zwane przełykiem olbrzymim. Przełyk olbrzymi u psów Autorzy: dr n. wet. Wojciech Łopuszyński, prof. dr hab. Zbigniew Nozdryn-Płotnicki, lek. wet. Aleksandra Struzik, lek. wet. Piotr Dębiak, lek. wet. Jacek Kutrzuba Terminem przełyk olbrzymi (megaoesophagus, dilatatio s. ectasis oesophagi) określa się patologiczne, nadmierne rozszerzenie przełyku połączone z utratą napięcia i zwiotczeniem jego ścian, prowadzące do gromadzenia się pokarmu w jego świetle. Rozszerzenie to może się rozwinąć w wyniku osłabienia czynności ruchowej przełyku jako skutek zaburzeń aktywności perystaltycznej jego mięśni lub zwężenia albo całkowitego zamknięcia jego światła. Po wprowadzeniu kontrastu i zdjęciu kontrolnym, kontrast utrzymuje się w tym przełyku i nie przesuwa się do żołądka. Niestety ciało obce nadal tkwi w żołądku, wczoraj było niewidoczne bo cały przewód pokarmowy był zgazowany. Champuś jest dzielny i da radę- trzeba mieć nadzieję ...:( Quote
majqa Posted January 6, 2010 Posted January 6, 2010 To wieści niewesołe. :-( Dziękuję serdecznie DaSilvo za wsparcie Champika. :loveu: :razz: Quote
fioneczka Posted January 6, 2010 Posted January 6, 2010 poczytałam o achalazji ... cholera czyli jest źle :( co zamierzacie ... co mówią lekarze ? Quote
Gosia Posted January 6, 2010 Posted January 6, 2010 Pytanie jest takie, czy on sobie rozwalił ten przełyk przez to ciało obce, które połknął, czy to wrodzone, czy nabyte w wieku dorosłym. Rokowania tak, czy siak- są goowniane. Quote
Kana Posted January 6, 2010 Posted January 6, 2010 Champik da radę ... Jak ta moja tragedia : http://www.dogomania.pl/threads/177005-Suczka-Nagi-ChiA-ski-Grzywacz-BARDZO-PILNE Quote
majqa Posted January 6, 2010 Posted January 6, 2010 Folen ma psiaka z tą przypadłością. Jeśli trzeba będzie zasięgnąć języka (jak wygląda codzienność psiaka), piszcie do niej. Quote
LILUtosi Posted January 6, 2010 Posted January 6, 2010 Wcześniej pisałam o powiększonym przełyku - jednak się potwierdziło. Mój przypadek dotyczył jednak szczeniaczka, który przy odpowiednim odżywianiu wyszedł z tego. Najpierw karmiliśmy go na kolanach i masowaliśmy przełyk, potem mogła już jeść na podwyższeniu, czasem się jeszcze ulewało ale coraz rzadziej. Znalazłam jej najlepszy dom - u moich rodziców i dziś jest zdrowym psiakiem. Ale co by było gdybyśmy tego wcześniej nie zauważyli. Niestety, ale uczestniczyliśmy w rożnych konsultacjach wet. i każdy nie dawał szansy małej. życie jednak pokazało inaczej. Quote
Gosia Posted January 6, 2010 Posted January 6, 2010 Właśnie te w wieku szczenięcym mają największą szansę. Te, które się nabawiły w starszym wieku- rokowania złe. Chyba, że to ten przedmiot i że da się to połatać. Czekajmy na wetów. Quote
dczn Posted January 6, 2010 Posted January 6, 2010 ivette3 napisał(a):Champuś jest dzielny i da radę- trzeba mieć nadzieję ...:( przepraszam, ze wyskocze i blysne "inteligencja"... co to jest to cialo obce? co blokuje... nie mozna wyjac? moze on dlatego chudnie, bo nie dociera jedzonko do zoladka. Moje biedactwo. Co mowi lekarz? Jak to sie leczy? Quote
__Lara Posted January 6, 2010 Posted January 6, 2010 dczn napisał(a):przepraszam, ze wyskocze i blysne "inteligencja"... co to jest to cialo obce? co blokuje... nie mozna wyjac? moze on dlatego chudnie, bo nie dociera jedzonko do zoladka. Moje biedactwo. Co mowi lekarz? Jak to sie leczy? Proszę poczytać sobie wcześniejsze posty. Jest już diagnoza lekarza. Champ ma coś z przełykiem. Quote
Helga&Ares Posted January 6, 2010 Posted January 6, 2010 dczn napisał(a):przepraszam, ze wyskocze i blysne "inteligencja"... co to jest to cialo obce? co blokuje... nie mozna wyjac? moze on dlatego chudnie, bo nie dociera jedzonko do zoladka. Moje biedactwo. Co mowi lekarz? Jak to sie leczy? dczn, ciało obce można "wyjąć", ale w tej chwili pies jest za słaby na to, by poddać go narkozie, nie przeżyłby. Spożyty pokarm nie dociera w stu procentach do żołądka, ta ilość która zatrzyma się w przełyku jest przez psa zwracana i to go bardzo męczy. Obecnie karmiony jest co godzinę małą ilością karmy i wymioty zdarzają się zdecydowanie rzadziej. Pies powinien jeść na stojąco, a najlepiej by łapami w czasie karmienia był o coś oparty, tak by pokarm docierał do żołądka na zasadzie ruchów grawitacji. Jest co ciężki przypadek, nie spodziewaliśmy się, że z Champem będzie tak źle... Podejrzewamy także, że wada przełyku jest nabyta, a nie wrodzona. Przyczyn może być wiele. W tej chwili czekamy na kolejne newsy od lekarza prowadzącego Quote
Inez de Villaro Posted January 6, 2010 Posted January 6, 2010 Malutki, nie poddawaj się , kochany!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Będziesz miał nowe życie!!!! Quote
Havanka Posted January 6, 2010 Posted January 6, 2010 Champiku, jestem tu kilka razy dziennie. Chociaż nic nie piszę, bacznie śledzę Twoje losy. Jedynie w czym mogę pomóc to w zbieraniu kasy na leczenie. Na razie masz już jak "w banku" - 80 zł wylicytowane przez cioteczkę tomcug na bazarku, który wciąż trwa. A może ktoś jeszcze zalicytuje? http://www.dogomania.pl/threads/176822-Pisanki-aA-urowe-dla-Championa-do-14-01-2010 Quote
dczn Posted January 6, 2010 Posted January 6, 2010 :((( a moze go szybko podtuczyc ... dozylnie? Rozumiem- zywienie- ale zanim nabierze masy by usunac cialo to minie kupa czasu :( Pieknosci z niego... Dobrze, ze juz ma cieplo, ze nikt nie zbije, nie skrzyczy, da jesc .... tylko serduszko wzmocnic, kondycje, naprawic przzelyczek i domek znalezc .... Cale zycie przed doba Championku Reaguje na Champion? Quote
GoniaP Posted January 6, 2010 Author Posted January 6, 2010 Żeby dopełnić obrazu, potrzebne są dalsze badania, w tym krwi, hormonów i endoskopowe. Wyniki tych badań będzie trzeba położyć na szali być albo nie być.... :( Dziękuję, że jesteście i że wierzycie. Quote
Helga&Ares Posted January 6, 2010 Posted January 6, 2010 Dzisiaj dotarło ubranko dla Champa od Gagaty, przynajmniej ciepło mu będzie w te mroźne dni... Quote
majqa Posted January 7, 2010 Posted January 7, 2010 Bardzo jestem ciekawa wyglądu Champunia w nowej kreacji. Domiś, odeśpij troszkę Skarbie. Odnoszę wrażenie, że Ty się w ogóle nie kładziesz. :-( Quote
Isadora7 Posted January 7, 2010 Posted January 7, 2010 Champ czekamy na prezentacje w smokingu :) Quote
GoniaP Posted January 7, 2010 Author Posted January 7, 2010 Na dzień dobry serwuję Wam zdjęcia rtg: zdjęcie robione w dniu przyjęcia do kliniki zdjęcie z wczoraj zaraz po podaniu kontrastu zdjęcie 1h po podaniu kontrastu Quote
gosikf & dogs Posted January 7, 2010 Posted January 7, 2010 Boże, no na prawdę gdzie ty byłeś? Co to za ciała obce, co z nimi będzie robione? Quote
MARCHEWA Posted January 7, 2010 Posted January 7, 2010 Przeczytałam właśnie wątek i jestem w strasznym szoku,ile ten psiak musiał znieść,jak bardzo źle był traktowany.Może ci zwyrodnialcy chcieli się go sami pozbyć i wlewali mu jakieś świństwo do gardła i dlatego ten przełyk jest w takim stanie?Czy wiadomo co to za ciało obce-może to tez sprawka ludzi? Czy potrzebna będzie operacja? Postaram się zrobić dla niego bazarek,ale jutro,bo dzis juz nie dam rady i trzymam za niego kciuki. Quote
Recommended Posts