Jump to content
Dogomania

Czy mam odpowiednie warunki abym mogła kupić psa? i jakiego?

Recommended Posts

Posted

Młoda hodowla nie znaczy zła hodowla - jeśli hodowca jest uczciwy i teoretycznie dobrze przygotowany do tego co robi, to można tam nabyć świetnego pieska za o wiele niższą cenę niż takiego samego w hodowli renomowanej z wieloletnią tradycją ;)

• Replies 146
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Martens']Młoda hodowla nie znaczy zła hodowla - jeśli hodowca jest uczciwy i teoretycznie dobrze przygotowany do tego co robi, to można tam nabyć świetnego pieska za o wiele niższą cenę niż takiego samego w hodowli renomowanej z wieloletnią tradycją ;)

ja właśnie nie mówię, że 100% przypadków jest takich a nie innych, ale z Z REGUŁY tak jest... ;)
może nie o wiele niższą ;) i zgadzam się, nie oznacza, że to zła hodowla. ale zazwyczaj taki początkujący hodowca ma pomoc i opiekę hodowcy, od którego kupował psiaka zakładając hodowlę - więc też ma komu sprzedawac szczeniaki, bo zwyczajnie ta renomowana hodowla go poleca.
ale się zrobiła dyskusja o hodowlach :)

Posted

Magda & Zicko napisał(a):
a i ja podzielę zdanie Papryczki w kwestii shih tzu :) hodowle shih tzu te na TOPie nie ogłaszają się na allegro bo same wyrobiły sobie renomę. Te które się ogłąszają zazwyczaj są "młodymi" hodowlami :))

a Tobie Czikaa życze powodzenia w poszukiwaniu szczeniaka.

bardzo dziękuję.

Posted

Grey napisał(a):
Czikaa ja pisałem jakie powinnaś wziąć pod uwagę.

przepraszam. zapomnialam juz. wiesz moja pamiec. zreszta dawno napewno napisales. podasz jeszcze

Posted

Grey napisał(a):
Czikaa jest taka sprawa, że włosy występują u wszystkich.I ty masz włosy i każdy pies i kot i inne zwierzę.
A sierść ,to piszemy wtedy kiedy chcemy określić rodzaj tego włosa.
Jeżeli masz alergię ,trzeba to dokładnie z diagnozować oraz sprawę trzymania pieska uzgodnić z rodzicami ,bo to na nich spadnie większość ważnych spraw .Musisz wziąć pod uwagę sprawy pielęgnacji ,bo u wspomnianych ras jest trudna i możesz mieć duże trudności,trzeba mieć dużo cierpliwości.
Może weź pod uwagę japońskiego czina oraz grzywacza owłosionego.

to chyba to...

Posted

przeczytałam właśnie że maltańczyków nie wolno zostawiać w domu na długi czas. czy to prawda? podobno są bardzo wrażliwe, ale gdybym go nauczyła zostawiać w domu na długo?

Posted

[quote name='Czikaa']przeczytałam właśnie że maltańczyków nie wolno zostawiać w domu na długi czas. czy to prawda? podobno są bardzo wrażliwe, ale gdybym go nauczyła zostawiać w domu na długo?

każdego psa, jak nauczysz, możesz zostawić w domu samego. ale trzeba pamiętać, że psiaki potrzebują min. 3 spacery dziennie i nie może to być spacer na smyczy przez 10-15 minut, bo to zdecydowanie za mało, nawet jak na małego pieska. Ja ze swoimi zimą spędzam około 2 godzin na dworze, w ciągu tygodnia, gdy pracuję, latem jest to conajmniej 2 razy więcej czasu....
psiak, jak go nauczysz, będzie sobie spał, jak jest sam w domu, ale nie można go zostawić na 10 godzin samego, bo potrzebuje zrobić siusiu. ale jak będziesz mu kazała cały dzień spac, to się będzie nudził, a to prosta droga do tego, żeby mieć z nim dużo problemów, może np. niszczyć meble...
Poza tym to, co napisałam w bardzo dużym skrócie, odnosi się do dorosłego psiaka, szczeniaczek musi bardzo często wychodzi na dwór, a w domu dobrze miec matę, na którą się załatwia. Małego szczeniaczka nie powinno się zostawiać samego na długo, bo zdziczeje, będzie tęsknił i nudził się.

Posted

Czikaa napisał(a):
licze na szybką odpowiedż

a co to za stwierdzenie? Czikaa każdy, kto Ci tu pomaga, robi to z własnej woli i takie stwierdzenie jest zupełnie nie na miejscu. Pisać umiesz, czytać umiesz - a jest pełno wątków, nawet na dogo na temat konkretnych ras - w tym maltańczyków, gdzie możesz sobie wszystko wyczytać, a Ty chcesz mieć wszystko podane na tacy, bo nawet Ci się nie chce cofnąć kilka wpisów wcześniej, żeby zobaczyć, co wcześniej Ci grey napisał i polecił... ja liczę, że się podszkolisz, bo na razie to ja bym Ci chomika nie dała pod opiekę, mimo, że może masz dobre chęci... i póki co żadnej dobry hodowca, który dba o swoje szczeniaki i psiaki, niczego Ci nie sprzeda, więc możesz trafić na bardzo niefajną osobę, której zależeć będzie raczej na pieniądzach i sprzeda Ci cokolwiek....

Posted

[quote name='PapryczkaChili']każdego psa, jak nauczysz, możesz zostawić w domu samego. ale trzeba pamiętać, że psiaki potrzebują min. 3 spacery dziennie i nie może to być spacer na smyczy przez 10-15 minut, bo to zdecydowanie za mało, nawet jak na małego pieska. Ja ze swoimi zimą spędzam około 2 godzin na dworze, w ciągu tygodnia, gdy pracuję, latem jest to conajmniej 2 razy więcej czasu....
psiak, jak go nauczysz, będzie sobie spał, jak jest sam w domu, ale nie można go zostawić na 10 godzin samego, bo potrzebuje zrobić siusiu. ale jak będziesz mu kazała cały dzień spac, to się będzie nudził, a to prosta droga do tego, żeby mieć z nim dużo problemów, może np. niszczyć meble...
Poza tym to, co napisałam w bardzo dużym skrócie, odnosi się do dorosłego psiaka, szczeniaczek musi bardzo często wychodzi na dwór, a w domu dobrze miec matę, na którą się załatwia. Małego szczeniaczka nie powinno się zostawiać samego na długo, bo zdziczeje, będzie tęsknił i nudził się.
nie chodzi mi o 10 godz ale o 5 lub 3. oczywiscie ze bede z nim wychodzila 3 razy dziennie. przed szkola raz, potem po szkole odrazu i tak wieczorkiem. jak bede miala duzo czqasu to bede wychodzic z nim wiecej razy i beda dluzsze spacery. tak ok 30 minut bede wychodzila jezle nie bd miala czasu a jezeli bd miala to tak 1 godz na kaZdy spacer oczywiscie te 30 minut to tak na 1 spacer.

Posted

Tak ogólnie ,to żaden pies nie lubi zostawać sam w domu na długo.Wybierz sobie rasę, która będzie sprawiała dla ciebie jak najmniej problemów w pielęgnacji. Maltańczyk potrafi się mocno zafilcować.

Posted

Lubi czy nie lubi to nie jest w ogóle kwestia. Wszystko zależy od tego do czego się psa przyzwyczai i nauczy za młodu. Jak się psa uczy, że ma się denerwować jak nas w domu nie ma to się będzie denerwował. Wystarczy przekazywać psu od małego odpowiednie sygnały.

Posted

labfan napisał(a):
Lubi czy nie lubi to nie jest w ogóle kwestia. Wszystko zależy od tego do czego się psa przyzwyczai i nauczy za młodu. Jak się psa uczy, że ma się denerwować jak nas w domu nie ma to się będzie denerwował. Wystarczy przekazywać psu od małego odpowiednie sygnały.

zgadza się :) w końcu żeby mieć psa nie trzeba być bezrobotnym, bo ludzie pracujący też mają szczęśliwe psy. ale na forum ciężko pisać w wątku esej o prawidłowej socjalizacji szczeniaka i budowaniu więzi w życiu późniejszym... ;)
wiadomo, ze psy mają swoje psie potrzeby i nie da się mieć psa, który będzie całe dnie siedział sam w domu, ale napewno można tak sobie zorganizować dzień, żeby i dla psa był czas i na obowiązki.

Posted

Czika psy nie mają mózgów zautomatyzowanych zaprogramowanych na całe życie. To istota myśląca, jak ją wychowasz taką będziesz miała, co to w ogóle znaczy , że gdzieś coś jest napisane. Jak psa nie nauczysz , że podczas zostawania w domu krzywda mu się nie stanie, to nie będzie darł pyska z tęsknoty za Tobą albo niszczył ze stresu. Psy są elastyczne, szybko łapią, a jak nie szybko to trzeba utrwalać pewne zachowania, trzeba być cierpliwym, nie zniechęcać się itd. Ale to faktyzcnie materiał na cała książkę. Wszystko to jest opisane w sumie na dogo , tylko poszukać trzeba... Również nie bardzo rozumiem Twoją prośbę o szybką odpowiedź.... skąd ten pośpiech, skoro piesek miał być kupiony przed wakacjami. Zaopatrz się w dobre lektury na temat wychowania, zachownia psów i poświęć ten czas na przyswajanie wiedzy, by być dobrze przygotowaną. Bo tak naprawdę co Ci da informacja na temat długości czasu zostawienia psa w domu samego, skoro po drodze może wyskoczyć tysiąc innych problemów....

Posted

Polecam ksiązki, od których możesz zacząć:

"Zapomniany język psów" i "Zapomniany język psów w praktyce" Jan Fennell
"Drugi koniec smyczy" Patricia McConnell
"Wszystko co usłyszałem od moich psów" Katz Jon - i inne pozycje tego autora np. "Dobry pies"

ale jest wiele bardzo ciekawych książek :) i masz sporo czasu, żeby znaleźć odpowiedzi na cześć swoich pytań, ale tak do końca nie da się wszystkiego przewidzieć co i jak będzie. Pies to żywa istota, nie da się jej zaprogramować, ale możesz się jak najlepiej przygotować na to wydarzenie. Jeśli weźmiesz psiaka z dobrej hodowli, to przynajmniej minimalizujesz ryzyko, że pewne problemy się pojawią.

Posted

Czikaa napisał(a):
aha, dzięki. nie bo poprostu szukam psa idealnego dla siebie. ale ostateczny wybor padnie po testach, gdy zoabecze na co jestem uczulona. ;)

To trzymam kciuki za dobre wyniki.;)

Posted

PapryczkaChili napisał(a):
Polecam ksiązki, od których możesz zacząć:

"Zapomniany język psów" i "Zapomniany język psów w praktyce" Jan Fennell

Matko boska, tylko nie te bzdury :evil_lol: