Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Umieszczam Topic w drugim miejscu, gdyz nie wiedzialam gdzie bardziej pasuje.

Otoz mam taki problem. Tosca ma obecnie 2 lata i 9 miesiecy. Pierwsza cieczke miala w wieku 1 rok i 1 miesiac, druga po 9 miesiacach zycia. no i trzeciej nie moge sie doczekac... minal juz dokladnie rok i poltora tygodnia. Czy myslicie ze moze jeszcze to nastapic w najblizszym terminie?

Jest jeszcze jedna sprawa. Przy pierwszej cieczce, niestety nie udalo mi sie jej upilnowac i wybrala tak sprytnie moment i uciekla do psow. Szukalam 3 godziny, wolalam nic, po czym sama wrocila. Poniewaz przewidywalam ze mogla zajsc w ciaze, pojechalam do weta i dostala zastrzyki poronne, zeby nie miala szczeniakow, bo przy pierwszej cieczce jest to niewskazane. No i na tym sie skonczylo.
Przy drugiej cieczce bylam o wiele ostrozniejsza i nie udalo jej sie uciec. Wszystko bylo z norma.
No i teraz zastanawiam sie dlaczego ta 3 cieczka nie nadchodzi. Troche mnie to niepokoi, ale zakladam fakt ze moze byc nawet za miesiac w porownaniu z pierwsza.

Podejrzewalam dlugo ropomacicze. Zrobilam jej USG na poczatku wrzesnia, ale odetchnelam z ulga gdy nic nie wykazano, czyli czysta macice.

PYTANIE: czy przy ropomaciczu wystepuje cieczka?
Jakie sa objawy ropomacicza zamknietego. Choc zaznaczam ze suka czuje sie dobrze, normalnie je, bawi sie, jak zawsze. Nie widze zadnych zmian.

Bardzo prosze o konkretne odpowiedzi, i szybka pomoc . Licze na was !!

pozdrawiam.

Posted

Nie chcę być złym prorokiem, ale czasami zastrzyk poronny podany przy pierwszej cieczce doprowadza do bardzo dużych zaburzeń w funkcjonowaniu organizmu, a nawet powoduje trwałe uszkodzenia.

Moi znajomi podali taki zastrzyk swojej suce bokserce - i na pierwszej cieczce się skończyło. Suka ma dzisiaj 4 lata i od tamtego czasu nie miała cieczki.

Może warto by było siegnąć po środki homeopatyczne regulujące cylk rozrodczy np. HORMEEL SN - do kupienia w aptekach.

• 2 weeks later...
Guest Mrzewinska
Posted

A nie lepiej wysterylizowac, jesli nie planuje sie rozmnazania?
Zofia

Guest Mrzewinska
Posted

A co jedno drugiemu szkodzi? Mam jak najbardziej rasowa suke i przy zaburzeniach z cieczkami - za czeste - wysterylizowalam. I bardzo dobrze, bo podczas operacji okazalo sie, ze byly zmiany na jajnikach, teraz ma wszystko usuniete i jest najzdrowsza w swiecie.

Zofia

Posted

Hmm. Ja osobiscie tez jestem za sterylizacja psow, ktore do rasy zbytnio duzo dobrego wniesc nie moga, ale tu decyzja jak wiadomo nalezy do wlasciciela/hodowcy. A zwrocilam na to uwage przez to, ze by6c moze te suczki maja planowana przyszlosc hodowlana.