betty_labrador Posted January 30, 2006 Posted January 30, 2006 Umieszczam Topic w drugim miejscu, gdyz nie wiedzialam gdzie bardziej pasuje. Otoz mam taki problem. Tosca ma obecnie 2 lata i 9 miesiecy. Pierwsza cieczke miala w wieku 1 rok i 1 miesiac, druga po 9 miesiacach zycia. no i trzeciej nie moge sie doczekac... minal juz dokladnie rok i poltora tygodnia. Czy myslicie ze moze jeszcze to nastapic w najblizszym terminie? Jest jeszcze jedna sprawa. Przy pierwszej cieczce, niestety nie udalo mi sie jej upilnowac i wybrala tak sprytnie moment i uciekla do psow. Szukalam 3 godziny, wolalam nic, po czym sama wrocila. Poniewaz przewidywalam ze mogla zajsc w ciaze, pojechalam do weta i dostala zastrzyki poronne, zeby nie miala szczeniakow, bo przy pierwszej cieczce jest to niewskazane. No i na tym sie skonczylo. Przy drugiej cieczce bylam o wiele ostrozniejsza i nie udalo jej sie uciec. Wszystko bylo z norma. No i teraz zastanawiam sie dlaczego ta 3 cieczka nie nadchodzi. Troche mnie to niepokoi, ale zakladam fakt ze moze byc nawet za miesiac w porownaniu z pierwsza. Podejrzewalam dlugo ropomacicze. Zrobilam jej USG na poczatku wrzesnia, ale odetchnelam z ulga gdy nic nie wykazano, czyli czysta macice. PYTANIE: czy przy ropomaciczu wystepuje cieczka? Jakie sa objawy ropomacicza zamknietego. Choc zaznaczam ze suka czuje sie dobrze, normalnie je, bawi sie, jak zawsze. Nie widze zadnych zmian. Bardzo prosze o konkretne odpowiedzi, i szybka pomoc . Licze na was !! pozdrawiam. Quote
Alojzyna Posted February 6, 2006 Posted February 6, 2006 Nie chcę być złym prorokiem, ale czasami zastrzyk poronny podany przy pierwszej cieczce doprowadza do bardzo dużych zaburzeń w funkcjonowaniu organizmu, a nawet powoduje trwałe uszkodzenia. Moi znajomi podali taki zastrzyk swojej suce bokserce - i na pierwszej cieczce się skończyło. Suka ma dzisiaj 4 lata i od tamtego czasu nie miała cieczki. Może warto by było siegnąć po środki homeopatyczne regulujące cylk rozrodczy np. HORMEEL SN - do kupienia w aptekach. Quote
betty_labrador Posted February 13, 2006 Author Posted February 13, 2006 dziekuje za odpowiedz. Nie napisalam w tym watku, ale Tosca od 2 lutego ma cieczke :multi: bede poprostu jej pilnowala podczas cieczek by wiecej nie musiala dostac takiego zastrzyku. W kazdym razie dziekuje ;) pozdrawiam Quote
Elitesse Posted February 23, 2006 Posted February 23, 2006 :roll: ja na cieczke u swojej Tess czekam juz 9,5 miesiaca Quote
Guest Mrzewinska Posted February 23, 2006 Posted February 23, 2006 A nie lepiej wysterylizowac, jesli nie planuje sie rozmnazania? Zofia Quote
zakla Posted February 28, 2006 Posted February 28, 2006 Chyba wszystkie w.w. suczki sa rasowe i wystawiane ;) Quote
Guest Mrzewinska Posted February 28, 2006 Posted February 28, 2006 A co jedno drugiemu szkodzi? Mam jak najbardziej rasowa suke i przy zaburzeniach z cieczkami - za czeste - wysterylizowalam. I bardzo dobrze, bo podczas operacji okazalo sie, ze byly zmiany na jajnikach, teraz ma wszystko usuniete i jest najzdrowsza w swiecie. Zofia Quote
zakla Posted February 28, 2006 Posted February 28, 2006 Hmm. Ja osobiscie tez jestem za sterylizacja psow, ktore do rasy zbytnio duzo dobrego wniesc nie moga, ale tu decyzja jak wiadomo nalezy do wlasciciela/hodowcy. A zwrocilam na to uwage przez to, ze by6c moze te suczki maja planowana przyszlosc hodowlana. Quote
Recommended Posts