Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Macie rację troszkę się zmieniły zasady oceny na wystawach. Dawno nie wystawiałam szczeniąt i nie zwróciłam uwagi na problem. Uważam że w takiej sytuacji powinniśmy być elastyczni i nieco zmodyfikować tabelkę - nie zmieniać punktacji, a wprowadzić niewielką korektę w sposobie naliczania.
Nikt na tej zmianie nie straci a zasady będą bardziej klarowne na przyszłość.

Co wy na to?
zmiany 2010
* Najlepsze Baby w Rasie, Najlepsze Puppy w Rasie, Najlepszy Junior w Rasie, Najlepszy Weteran w Rasie (na wystawach gdzie ten Tytuł został przyznany) liczymy tak samo jak Najlepszy Pies/Suka w Rasie
* BIS Baby, BIS Puppy, BIS Junior, BIS Weteran - liczymy tak samo jak BIS całej wystawy (jeżeli BISjunior czy BISweteran wygrywa również BIS całej wystawy punkty liczymy jak za dwa BISy)
* jeżeli na wystawie pies/ suka Baby, Puppy, Junior wygrał tylko BIS gr.V - Baby, Puppy, Junior - liczymy punkty jak za BOG + jeżeli na tej samej wystawie wygra BIS Baby, Puppy, Junior wszystkich grup doliczamy punkty za BIS
* Na wystawie Klubowej Zwycięzcę Sekcji liczymy jak Zwycięzcę Grupy BOG.
i tu do Wystawy Klubowej trzeba dodać punktację (Taka sama jak za BIS na CACIBówce)
I BOG – 70 p
II BOG – 50 p
III BOG – 30p
IV BOG – 20 p
* BIS Wystawy Krajowej gr. V liczymy jak BOG - z wyjątkiem gdy wystawa została zorganizowana dla kilku grup i jest wybierany dodatkowo BIS całej wystawy.
* inne BISy np. BIS Championów Oddziału nie są doliczane

• Replies 123
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

przyznam ze jeśłi jest tak ,że w naszym rankingu tych punktów za najlepsze szczenie sie nie przyznaje to jest to błędem.

W latach kiedy zajmowalam sie rankingiem tytuluy Najlepszego Szczeniecia w RAsie NIE BYLO w regulaminie wystaw. Taki tytul byl umowny, funkcjonowal jako ulatwienie przeprowadzania konkurencji finalowych. Nie wiem jak jest teraz.
Punktujcie tylko to co jest w regulaminie.
Bo jeśli na 5 wystawach w Kazachstanie ktoś dostał tytuł najbardziej czarny z czarno-białych, to nie jest jeszcze powód, by ustalać punktacje za umowne tytuły.

• 3 weeks later...
Posted

Właśnie? Czy ktoś zbiera te wszystkie poobliczane punkty? Czy robimy to tu, czyli każdy wpisuje punkty swojego psa tu, na forum i potem się je posegreguje?
Nie ma żadnej oficjalnej strony haszczakowej, chyba, ze jak zawsze Mirka zajmie się ostatecznym rozpisaniem i ukazaniem zwycięzców?

Posted

Mam pytanie:
jak liczyć punkty za wystawę KRAJOWĄ szpiców, jeśli ktoś wygrał BOB, II BIS a na dodatek Najlepszy Pies typu zaprzęgowego (pewnie sekcji I)? Czy zwycięstwo w sekcji traktować jak BOG, a BIS jak BIS?

Posted

Obliczajcie,zobaczymy kto wygrał,chociaż napisane niech będzie,bo to wstyd,nie pokazać ludziom jak się wystawia swoje pociechy,niech poczytają o HASIORKACH.

Posted

Co tak ucichło?? Czy nikt nie chce tego rankingu? Czy husky schodzą do podziemia, czy każdy teraz hoduje tylko dla siebie i robi własny ranking swoich dokonań na własnej stronie?
Wydaje mi się, że rasa jest wciąż popularna, że wciąż wiedzie prym pośród innych ras Północnych i hodowcom oraz właścicielom należy się podsumowanie za cały rok pracy na wystawach.
Zobaczcie, rok temu były bardzo podobne dyskusje i bardzo podobne dylematy. http://www.dogomania.pl/threads/112179-Ranking-2008/page8
Propozycje zmian nie zostały wprowadzone, bo ktoś stwierdził, ze już kilka wystaw od stycznia się odbyło. Ja myślę, że to nie ma znaczenia, że i w tym roku już kilka wystaw za nami. Jestem pewna, że Ci, którzy na nie pojechali, zrobili to niezależnie od tego jaka będzie punktacja rankingu w tym roku. Ustalmy zatem prawidłową punktację do końca lutego, żeby obowiązywała przez najbliższy sezon.

Posted

Ja już kilka podliczyłam i inni też, z tego co wiem. Wydaje mi się, że trzeba wstawić wszystkie podliczone psiaki i sprawdzić, kto jeszcze został bez punktacji. Moje mogę dopiero wieczorem podrzucić.

Posted

No właśnie, ja też podnoszę poprzednie pytanie :
"jak liczyć punkty za wystawę KRAJOWĄ szpiców, jeśli ktoś wygrał BOB, II BIS a na dodatek Najlepszy Pies typu zaprzęgowego (pewnie sekcji I)? Czy zwycięstwo w sekcji traktować jak BOG, a BIS jak BIS?"

W tym sezonie też będzie kilka wystaw tylko grupy V, więc warto przemyśleć, jak mają być traktowane?

Posted

ja niestety nie mam pojecia, jednak BIS II na wystawie grupy V nalezy ocenic jako BOG II
a wybor sekcji ? nie wiem bo nigdy na takiej wystawie nie bylam, na bydgoskiej
grupy V wybierali od razu, bez zadnego podzialu na sekcje.
Trzeba by sie bylo dowiedziec, czy to wogol byly sekcje ?

Posted

[quote name='Nitor-Nivalis']oki ja swoje tez dopiero wieczorem, ile mam dodac za zw. sekcji, czy Piotr badz kto kto ma obliczenia z poprzedich lat moglby napisac ile dostali poprzedicy ?[/QUOTE]

ja Vivie miałam policzone II Zw. Sekcji jako II BOG !! niewiem jak mial liczone Dragon?

Posted

[quote name='Cyraneczka']A co wtedy ze zwycięstwem sekcji I? Bo taki wybór też był?
To była jakaś krajówka V gr. w Inowrocławiu, czy Wrocławiu.[/QUOTE]

Witam Krajówka we Wrocławiu była dla 3 grup nie tylko 5 .....i Tak też byli wybierani zwycięzcy spośród 3 grup...

Posted

[quote name='Cyraneczka']Nie ma tego w tabeli, a trzeba będzie to uściślić. Teraz chyba jak z CACIBOWEJ (??) a na przyszłość moze coś pośredniego (?)[/QUOTE]

Agnieszka napisala mi ze Vivie liczyli BOG jak z wystawy miedzynarodowej. Tak tez policze dla Lolity.

Posted

[quote name='gidelski*****']Witam Krajówka we Wrocławiu była dla 3 grup nie tylko 5 .....i Tak też byli wybierani zwycięzcy spośród 3 grup...[/QUOTE]

Jesli byly 3 grupy i wybierano najpierw BOG a pozniej BIS, to wydaje mi sie ze trzeba liczyc jako BOG i BIS z wystawy krajowej.

• 3 weeks later...
Posted

Luty sie konczy a tu nadal cisza, czy policzyliscie juz punkty swoich psiakow ???

Co do zmian na ten rok to
brak punktow za udzial w wystawach zagranicznych, sa to tylko "darmowe" punkty i zupelnie do niczego nie potrzebne, czesto na naszych wystawach w kraju jest wieksza konkurencja niz na niektorych wystawach zagranicznych.
W tym roku w zwiazku ze zmiana, regulaminu bedzie wybierane Najlepsze Szczenie w Rasie, Najlepszy Junior, Najlepszy Weteran i nalezy to uwzglednic w tabelce.
Wiecej punktow za Zw. Klubu, w tej chwili sa to 25 punktow a np za Cacib 40, oraz wiecej punktow za Zw. Ml
wszyscy wiemy ze najwieksza kkonkurencja jest najczesciej w klasie mlodziezy.
z nowym regulaminem wchodza rowniez 4 lokaty na grupie i Bis.

propozycja tabelki