lunadino Posted March 15, 2005 Posted March 15, 2005 nio zostałam ciocią :megagrin: a Tomek od Wiki wujkiem.Sądząc po kolorze mamusi mają szansę być czarne - chociaż moze być niespodzianka jak u moich , kiedy wlos zacznie rosnąć .ja myślę ,że z tym kolorem to do samego końca wielka niewiadoma - Bajka jak się urodziła też była czarna jak węgiel potem mały ciemny sobolik przyszedł a teraz w wieku 11 m-c siwieje :fadein:
lunadino Posted March 15, 2005 Posted March 15, 2005 GENIA babcie czy nie babcia Dandiego miałaś i masz jeszcze inne TT - wstawiaj tu szybciutko fotki !!!!!! bo teraz już ci nie odpuścimy :wink: miałaś kilka miotów wstaw zdjęcia -pochwal się maluchami!!!!!
Ki-wi Posted March 15, 2005 Posted March 15, 2005 No pewnie ,ze o nia mi chodzi i tak jak tu mowi lunadino ,bo juz Ci nie odpuscimy :wink: Daj te fotki bo mnie szlag z ciekawosci trafi :wallbash:
bognik Posted March 15, 2005 Posted March 15, 2005 Genia: masz fotki z miotu, w którym był Axel ??? Daj jakieś fotki, pochwal się :wink:
Genia Posted March 15, 2005 Posted March 15, 2005 Mam ale będą słabej jakości-to zdjęcie ze zdjęcia-natomiast mam dużo filmów video z ich udziałem-jak były maciupkie i i takie już trochę wieksze a także spore 7 -tygodniowe.!! Wstawie ale po wystawie w Katowicach. Teraz myślę intensywnie jak przygotować szatę Mikiego ,żeby wygladał jak najlepiej. Mam przecież aż 3 konkurentów :wallbash:
Ki-wi Posted March 15, 2005 Posted March 15, 2005 Genia a sunie tez bedziesz wystawiac???Powiedz chociaz ile masz psiakow,bo ja juz sie gubie kto co i jak :roll: :roll: :roll:
Genia Posted March 16, 2005 Posted March 16, 2005 Ja już wczesniej pisałam,ze mam 2 TT i 4 kaukazy. :user:
Genia Posted March 16, 2005 Posted March 16, 2005 Ja już wczesniej pisałam,ze mam 2 TT i 4 kaukazy. :user:
EwikB Posted March 16, 2005 Posted March 16, 2005 Witam Dawno sie nie odzywałam, ale juz jestem ( musiałam zarejestrowac sie na nowo,bo wcieło mi hasełka i login):D Widze ze coraz wiecej miłosników TT, to super. Co do zdjęcia które wkleiłam kilka ston wcześniej to jest to sunia która wygrała rasę w Poznaniu. W Wilnie pstryknęłam kilka zdjęć, również TT, to jak bede miała na nowo zainstalowane wszelkie programy to Wam wyślę.Widziałam ze był zgłoszony w młodziezy piesek z Polski, ale chyba niedojechał :( Będzie ktoś z was w Grudziądzu na wystawie? Ozdóbki idą w hali. pozdrawiam Ewa
Genia Posted March 16, 2005 Posted March 16, 2005 Pani Ewo-prosze o te zdjęcia TT z Wilna . To ja nie dojechałam.Zglosiłam Mikiego i wiem,że było razem z nim zgłoszonych 4 TT.Ale tylko on jeden był w klasie młodzieży. Tak samo jedyną w kl. champ. na 2 wystawach była moja kaukaska. Bardzo załuję bo moze bym coś wygrała ale nie spodziewałam się w marcu takiej ostrej i śnieznej zimy. Ja będę w 16.04. w Grudziądzu z TT i Kaukazem.
Aera Posted March 16, 2005 Posted March 16, 2005 Wiecie jaka jazda? :o Moja mama byla wczoraj z Tytanem.. no i nasze psisko przyuwazylo psa chyba rasy Pit bulterier lub moze American staford shire terier.. nie jestem w 100% pewna.. Tytan podbiegl do niego i chcial sie bawic.. a tamten do naszego z zebami :o stanal nad nim i niezle go poturbowal :( na szczescie nic mu nie jest.. Natepna akcja na tym samym spacerze, to: Tytan zauwazyl rottwailera. Facet powiedzial, ze lagodny (a kaganiec i smycz mial w reku..), zaczely sie bawic, ale gdy tamten przycisna lapa TYtana w zabawie to ten zaczal panikowac i szczekac i w ogole :P zaczal robic kolka wokol tego rotka i szczypac go zebami z roznych stron, a tamten tylko wodzil za Tytanem wzrokiem :P okazalo sie, ze byl po szkoleniu. uff.. ale tego co Tynius przeszedl z tym pitbulo- amstaffem nie zapomne :/ moje kochane psisko..
Genia Posted March 17, 2005 Posted March 17, 2005 Na spacerkach z psami trzeba zawsze brać pod uwagę nieodpowiedzialnych właścicieli agresywnych psów. :evil: :evil:
bronia10 Posted March 17, 2005 Posted March 17, 2005 Witam! Piszę tutaj, bo po dosć długim zastanawianiu się nad wyborem rasy i właściwie prawie po zdecydowaniu się na rasę maltańczyk zaczęłam zastanawiać się nad Lhasa Apso a potem terierem tybetańskim. Ja bym bardzo tutaj prosiła o obiektywną poradę: która rasa z tych trzech tzn. maltańczyk, lhasa apso i terier tybetański najlepiej nadaje się dla rodziny alergików z dzieckiem? Chcę tylko zaznaczyć, że największym alergikiem jestem ja, a o dziecko obawiam się czy jakaś alergia sie nie pojawi, bo testy na razie wiele nie wyjaśniły, ale lekarka radziła uważać z wyborem psa do domu, dlatego tak się asekurowałam wybierając początkowo maltańczyka. Ale nie jestem jeszcze do końca do tego przekonana, bo w sumie to taka trochę "niemęska" delikatna rasa jak dla 3 letniego chłopca, wprawdzie bardzo grzecznego i delikatnego w odnoszeniu sie do zwierząt. Pozdrawiam Bronia
Ki-wi Posted March 17, 2005 Posted March 17, 2005 Postaram odpowiedziec Ci objektywnie. Jesli chodzi o TT ,LA i maltanczyka,no to w Twoim przypadku chyba jednak postawilabym na Maltanczyka. LA byla tez rasa ,ktora chcielismy kupic i tak jak Ty mamy dziecko (tylko,ze troche strasze 7 lat) radzilam sie wielu hodowcow czy TT czy LA i wiekszosc z nich odradzala mi LA jako typowego psa dla dziecka.Maja one dosc niezalezny charakter ,sa to bardzo dostojne psy,ktore nie lubia gdy im sie narzuca cos czago one niechca zrobic.TT tez maja swoje zdanie ,ale sa bardziej ulegle od LA.Natomiast Maltynczyki w porownaniu do TT i LA sa duzo bardziej ulegle i z tego wzgledu(poniewaz dziecko jest jeszcze tak male) radzilabym Maltanczyka.Wszystkie te rasy nie uczulaja jesli chodzi o sciersc ale uczulonym tez mozna byc na sline czy skore zwierzecia. Mam znajomego sraszny alergik na siersc wszystkich zwierzakow poddal sie odczulaniu i byl tego taki efekt,ze od 5 lat ma w domu 2 kroliki i 2 psy w tym doga mieszanego z hovawartem,linieje jak nie wiem a u niego,zadnych oznak alergi.Moze by sie Pani dowiedziala o takim odczulaniu u lekarza?! Ale tak ostatecznie musicie razem dokonac wyboru(w rodzinie).My zastanawialismy sie 2 lata nad psem i nad rasa.Najlepiej wybierzcie sie na wystawe cala rodzinka ,poogladajcie psiaki ,pogadajcie z hodowcami i wystawiajacymi (i z przymroznieniem :wink: oka nie zapominajcie ,ze kazdy wlasciciel jest zakochany w swoim psie i swojej rasie,wiec ciezko tu o objektywna ocene).Zastanowcie sie spokojnie i rozwazcie wszystkie za i przeciw bo nie jest to zakup na kilka tygodni tylko na kilka ,a nawet kilkanascie lat wiec musi byc bardzo dobrze przemyslany. Pozdrawiam Ki-wi
bognik Posted March 17, 2005 Posted March 17, 2005 [quote name='Ki-wi']Postaram odpowiedziec Ci objektywnie. Jesli chodzi o TT ,LA i maltanczyka,no to w Twoim przypadku chyba jednak postawilabym na Maltanczyka. LA byla tez rasa ,ktora chcielismy kupic i tak jak Ty mamy dziecko (tylko,ze troche strasze 7 lat) radzilam sie wielu hodowcow czy TT czy LA i wiekszosc z nich odradzala mi LA jako typowego psa dla dziecka.Maja one dosc niezalezny charakter ,sa to bardzo dostojne psy,ktore nie lubia gdy im sie narzuca cos czago one niechca zrobic.TT tez maja swoje zdanie ,ale sa bardziej ulegle od LA. Ja mam 5 letnią kuzynkę i 6 letniego kuzyna którzy przychodzą do nas pobawić się z Lharą. Jest bardzo uległa i spokojna. Pozwala się im tarmosić itp. Jeżeli ma się psa i dopiero potem dziecko, to jest problem. Ale jeżeli jest dziecko, a psa bierzecie od szczeniaczka, to praktycznie nie ma problemu. Ja z tych 3 raz polecam lhasa apso, bo znam tą rasę. TT jest trochę duży, a na maltańczyku tak dobrze się nie znam jak na lhasaku. Pozdrowionka !!!!!!!!! :wink: LHASA APSO
Genia Posted March 17, 2005 Posted March 17, 2005 A ja polecam mopsa-on ma płaską mordkę i nie ma możliwosci kąsania dziecii.!! :D :lol:
rodzice Posted March 17, 2005 Posted March 17, 2005 Bognik ty masz pieska ledwie miesiąc , poprzedniego też miałaś nie za długo- niech wypowiedzą się te osoby które mają zwierzaka kilka lat i znają swojego psa z każdej strony .
Ki-wi Posted March 17, 2005 Posted March 17, 2005 Bognik bez obrazy ale tak jak mowia rodzice niech wypowiedza sie osoby,ktore maja duze doswiadczenie z tymi rasami.Nie mozesz jeszcze nic powiedziec o LA bo nie znasz tej rasy na tyle.Mowisz,ze przychodza do ciebie dzieciaki ,ale sa one duzo strasze (roznica wieku 2,3 lata u dzieci to bardzo duzo),poza tym Twoja Lhara to jeszcze malenstwo,ktore nie bedzie jak narazie zajmowalo glosu w stadzie,psiaki robia to o wiele pozniej.Szczenie a dorosly pies to roznica a my tu mowily o psie doroslym i wierz mi kazda rasa ma swoje zalety jak i wady. 8)
bognik Posted March 17, 2005 Posted March 17, 2005 No wiem, ale wszędzie gdzie czytałam, było że lhasa to psy dla dzieci, więc uważacie że to nie jest prawdą ??? Niech wypowiedzą się osoby, ale one nic na ten temat jeszcze nie napisały, a szkoda :cry:
Genia Posted March 17, 2005 Posted March 17, 2005 A przeczytałaś kochana opis llhasa w ksiązce Nancy Baer i Steve Duno-Jak wybrać psa czyli poradnik dla przyszłego właściciela.? Charakterystyka< To pies o silnej woli,bystry i niezalezny,który potrafi być czasem złosliwy....nabrał narcystycznej postawy,która bardzo utrudnia szkolenie...Wybuchy gniewu i agresji-to częsta taktyka,jaką stosuje lhasa apso,aby uniknąc wykonania komendy.Przywiązuje się tylko do jednej lub dwóch osób...Aby zapobiec agresji związanej z instynktem terytorialnym od szczeniectwa trzeba psa socjalizowac...Pies ten nie toleruje dzieci,które uważ za swoich konkurentów...Lhasa apso jest podatny na choroby układu oodechowego i urazy wypukłych oczu. Sapie i chrapie........
bognik Posted March 17, 2005 Posted March 17, 2005 [quote name='bognik']Dzisiaj przeglądałam stronkę http://arka.strefa.pl i zobaczyłam psiaczka wyglądem bardzo przypominającego teriera tybetańskiego, oto jego zdjęcie . Piesek ma na imię Trzpiot. Zwróciłam na niego uwagę, bo wygląda bardzo podobnie do mojego byłego Axelka. A to link do zwierząt do adopcji gdzie możecie zobaczyć jego opis i powiększone zdjęcie -> http://arka.strefa.pl/Adopcje-Paluch.html. Napiszcie czy to jest TT, bo sama nie wiem. Czy ktoś na ten temat odpowie, czy nie. Chyba to oznacza, że Was tylko interesują rasowce :( SZKODA
bognik Posted March 17, 2005 Posted March 17, 2005 Genia napisał(a):A przeczytałaś kochana opis llhasa w ksiązce Nancy Baer i Steve Duno-Jak wybrać psa czyli poradnik dla przyszłego właściciela.? Charakterystyka< To pies o silnej woli,bystry i niezalezny,który potrafi być czasem złosliwy....nabrał narcystycznej postawy,która bardzo utrudnia szkolenie...Wybuchy gniewu i agresji-to częsta taktyka,jaką stosuje lhasa apso,aby uniknąc wykonania komendy.Przywiązuje się tylko do jednej lub dwóch osób...Aby zapobiec agresji związanej z instynktem terytorialnym od szczeniectwa trzeba psa socjalizowac...Pies ten nie toleruje dzieci,które uważ za swoich konkurentów...Lhasa apso jest podatny na choroby układu oodechowego i urazy wypukłych oczu. Sapie i chrapie........ Nie, tej książki nie czytałam. Gdyby taki lhasak był jak jest opisany w książce, to bym się na niego nie zdecydowała !!!!!!!! To chyba jasne... :evil_lol:
Genia Posted March 17, 2005 Posted March 17, 2005 Natomiast autorzy tej ksiązki jako treserzy ,którzy co roku szkolą setki psów polecają bardzo do domu z dziecmi właśnie min. teriery tybetańskie i maltańczyki. :lol: :lol:
bronia10 Posted March 17, 2005 Posted March 17, 2005 Genia napisał(a):Natomiast autorzy tej ksiązki jako treserzy ,którzy co roku szkolą setki psów polecają bardzo do domu z dziecmi właśnie min. teriery tybetańskie i maltańczyki. :lol: :lol: Genia, a możesz mi jeszcze napisać, jakie inne rasy polecają autorzy tej książki? Zainteresowałaś mnie bardzo tą książką ale na razie nie mogę jej dostać. Gdyby np pominąć tą tzw antyalergiczność sierści, to jaka z ras małych lub mniejszych średnich jest uważana za dobrą dla dzieci? Ja właśnie rozmawiałam z hodowcą lhasa Apso i zarazem spanieli i on twierdzi, że ta antyalergiczność lhasa apso to jakiś mit i że bardzo go dziwią te opinie o antyalergiczności sierści. Twierdzi, że taki lhasa apso nie możliwe aby mniej alergizował niż spaniel, biorąc pod uwagę jak wielki to sierściuch i ile ma podszerstka. Uwierzy już prędzej że maltańczyk nie alergizuje, bo ten nie ma podszerstka. Ten hodowca uważa, że to dlatego te rasy które wcześniej wymieniałam są uważane za antyalergiczne bo po prostu muszą być często kąpane (np co tydzień) a to siłą rzeczy pomaga likwidować alergeny. Gdybym np kupiła spaniela i go kąpała co tydzień, to ten też mógłby być uważany za psa antyalergicznego ;) Co o tym myślicie? Czy zgadzacie się z tym co on powiedział?
bognik Posted March 17, 2005 Posted March 17, 2005 bronia10 napisał(a):Genia napisał(a):Natomiast autorzy tej ksiązki jako treserzy ,którzy co roku szkolą setki psów polecają bardzo do domu z dziecmi właśnie min. teriery tybetańskie i maltańczyki. :lol: :lol: Genia, a możesz mi jeszcze napisać, jakie inne rasy polecają autorzy tej książki? Zainteresowałaś mnie bardzo tą książką ale na razie nie mogę jej dostać. Gdyby np pominąć tą tzw antyalergiczność sierści, to jaka z ras małych lub mniejszych średnich jest uważana za dobrą dla dzieci? Ja właśnie rozmawiałam z hodowcą lhasa Apso i zarazem spanieli i on twierdzi, że ta antyalergiczność lhasa apso to jakiś mit i że bardzo go dziwią te opinie o antyalergiczności sierści. Twierdzi, że taki lhasa apso nie możliwe aby mniej alergizował niż spaniel, biorąc pod uwagę jak wielki to sierściuch i ile ma podszerstka. Uwierzy już prędzej że maltańczyk nie alergizuje, bo ten nie ma podszerstka. Ten hodowca uważa, że to dlatego te rasy które wcześniej wymieniałam są uważane za antyalergiczne bo po prostu muszą być często kąpane (np co tydzień) a to siłą rzeczy pomaga likwidować alergeny. Gdybym np kupiła spaniela i go kąpała co tydzień, to ten też mógłby być uważany za psa antyalergicznego ;) Co o tym myślicie? Czy zgadzacie się z tym co on powiedział? Gdyby lhasak uczulał, to bym nie mogła go kupić, bo brat ma alergię. BZDURY !!!!!!!!!!!
Recommended Posts